PANULA ZA LIGNJE

Znate li mijenjati dubinu panule ako lovite s fiksnim otežanjem? Evo vrlo jednostavnog i praktičnog rješenja

| Autor: Boris Bulić
(Arhiva Novog lista)

(Arhiva Novog lista)


Za lov liganja panulom postoji jednostavan način kojim se može mijenjati lovna dubina čak i kad se lovi s fiksnim otežanjem.

Konstrukcija ove panule je vrlo jednostavna. Osnova je najlonski monofil promjera najmanje 0,60 milimetara s klasičnim spojnim zogulinom na kraju sa kojeg se nastavlja nešto tanja struna, promjera 0,45 milimetara, duga 12 metara. Na polovici ovog dijela strune se nalazi još jedan obični zogulin. Slijedi fluorokarbonski predvez promjera 0,35 milimetara, ukupne dužine 9 metara s dva trokraka i krajnjim običnim zogulinom, međusobno udaljenima tri metra. Na svaki se zogulin vezuje fluorokarbonska prama promjera 0,30 milimetara, duga 30 do 35 centimetara.

Otežanje se postavlja na prvom spojnom zogulinu. Na strunu promjera 0,40 milimetara se naniže šest suza kliznih olovnica od 50 grama, te se jedan kraj preko karabina kači za oko zogulina, a drugi kraj za samu osnovu petnaestak centimetara ispod zogulina i to tako da nakon vezivanja na struni koja nosi olovnice ostane što manje slobodnog prostora, odnosno da olovnice budu tijesno jedna uz drugu.

Nadalje, na osnovi treba pomoću druge tanje strune napraviti tri čvorića koji će nam služiti kao oznake. Prvi se čvorić vezuje četiri metra iznad zogulina, drugi na osam, a treći na dvanaest metara, što znači da je međusobni razmak među čvorićima četiri metra.

Ako se ovako konstruirana panula vučena brzinom do 2 NM u more spusti do prvog čvorića, tada lovi na dubini od 5 metara. Ako se spusti do drugog čvorića, lovi na dubini od 8 metara, a ako se spusti do trećeg čvorića, tada lovi na dubini od 10 metara.

U trenutku kada se na struni osjeti kontakt s dnom, dovoljno je izvući nekoliko paši čime je izbjegnut zadjev. Naime, vjenčić olovnica se na ovoj panuli u povlačenju nalazi najdublje i pouzdan je indikator svih prepreka, tako da je s ovakvim sistemom moguć lov i neposredno iznad dna uz minimalan rizik od gubitka skosavice u zadjevu. Skosavice koje se koriste kod ovakvog sistema su Rapale s tim da krajnja može biti Oita.

Naravno, osim opisanim sistemima, lignje se mogu panulati i na razne druge načine uključujući i višku panulu, što je svakako stvar osobnog izbora i pristupa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini