5. ŽUPANIJSKO LOVAČKO GAĐANJE U METU SRNJAKA

Pogranična suradnja u kampanji Siguran lov


Jubilarno peto izdanje županijskog lovačkog natjecanja u gađanju puškama s užljebljenim cijevima u metu srnjaka na udaljenosti 110 metara održano je u lovištu Lanišće kod Lovačkog doma u Danama. Natjecanje je u sklopu lovačke kampanje "Siguran lov" već tradicionalno organizirao Lovački savez Istarske županije u suradnji s Lovnim uredom u Buzetu i Lovačkim društvom "Ćićarija" iz Lanišća. Kampanju su službeno prvi u Hrvatskoj prije šest godina pokrenuli Lovački savez Istarske županije i PU istarska, a u međuvremenu su se istarskim lovcima pridružili i lovci iz susjednog koparskog područja.

Šestorica u finalu

Na lovačkom gađanju sudjelovali su lovci svih sedam lovnih ureda u Istarskoj županiji te ekipe Lovačkog saveza iz Kopra i ekipe Policijske uprave istarske, ukupno njih 57. Čak šest lovaca uključilo se u raspucavanje za prvo mjesto jer su pogodili svih šest metaka u "desetku". Nakon raspucavanja u kojem su sudjelovali Vjekoslav Poropat, Đani Ritoša, Mario Labinjan, Paolo Labinjan, Vidonis Gianfranco i Kristijan Udovič, najbolji rezultat polučio je Vjekoslav Poropat iz Lovnog ureda u Buzetu i time zauzeo prvo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji. Paolo Labinjan iz LU-a u Poreču bio je drugi, dok je Kristijan Udovič iz LSK-a zauzeo treće mjesto. U ekipnom poretku najuspješnija je bila ekipa Lovnog ureda iz Poreča, koju su slijedili lovci iz Pule, Kopra, Buzeta, Buja, Pazina, Labina, PU istarske i Rovinja.

Svrha gađanja bila je demonstracija ispravnog pojedinačnog lova, ujedno i preporuka svim lovačkim društvima i udrugama da prije početka lova na krupnu divljač organiziraju prethodnu provjeru preciznosti lovačkog oružja s užlijebljenim cijevima i strjeljačke preciznosti lovca.

- Lovačko gađanje na Ćićariji jedan je od velikih argumenata da se u cilju kvalitetnog baratanja lovačkim oružjem trebaju održavati i ovakve manifestacije koje su dosta rijetke s obzirom da je puno popularnije natjecanje u gađanju glinenih golubova, izjavio je predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Graciano Prekalj te najavio da će nastaviti s ovom tradicijom te pokušati osigurati uvjete da se takva natjecanja održavaju i na drugim lokacijama kako bi se njima obuhvatio što veći broj lovaca. Prekalj je također izrazio zadovoljstvo što se kampanja Siguran lov koju su pokrenuli prvi u Hrvatskoj proširila na sve hrvatske županije.

Edukacija mlađih lovaca

- Kampanju su prihvatili i Ministarstvo poljoprivrede Uprava za lovstvo te Ministarstvo unutarnjih poslova zajedno s Hrvatskim lovačkim savezom i nastavit ćemo je provoditi u suradnji s PU istarskom i drugim institucijama kako bi pridonijeli većoj sigurnosti onih koji idu u lov, ali i onih koji se zateknu u lovištu u vrijeme lova, rekao je Prekalj. S obzirom da se u svakoj prilici ističe sigurnost prilikom korištenja lovačkog oružja, osim u natjecanjima, interes Lovačkog saveza je i edukativni dio takvih natjecanja, naročito za mlađe lovce. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater