OLUJNO JUGO I VISOKI VALOVI

Savršena prognoza na jug Istre privukla windsurfere i kitesurfere iz cijele Europe: OVAKAV VJETAR NIJE BIO POSLJEDNJIH PET GODINA, TO SE NE PROPUŠTA!



Kada je ovako puno vjetra i puno velikih valova, to je za nas raj. Još je i toplo, more ima 18-19 stupnjeva. Što možeš poželjeti više! Bura je hladna, ali ima i ona svojih prednosti. Stoga, kada puše bura, odlazimo u Italiju ili se spustimo na našu obalu u Sloveniji, a kada je jugo onda nam je ovdje u Medulinu odlično, kaže Slovenac Luka Senica

Olujno, a ponegdje i orkansko jugo, koje je početkom tjedna pogodilo našu zemlju pa tako i Istru, bile su razlog uznemirujućim prognozama koje su pozivale na oprez. Međutim, upravo su te prognoze bile magnet za brojne windsurfere i kitesurfere, kojima je to i odgovaralo da provjere svoje fizičke sposobnosti, utreniranost, ali i da pokažu što znaju. Rt Kamenjak i Medulin neke su od jadranskih top destinacija kojima streme, a tamo smo ih i mi zatekli.

Idu za vjetrom

- Ovakav vjetar nije bio ovdje zadnjih pet godina, vjerujte nam jer mi pratimo prognozu i po njoj se ravnamo. Idemo po cijeloj Europi, krećemo se za vjetrom, a zbog ove smo prognoze uzeli apartmane u Medulinu i ostajemo pet dana. Inače, društvo smo od 20 članova, što windsurfera, što kitesurfera, rekli su nam mladi Česi iz grada Česk? Bud?jovice, odakle im je do medulinske Bijece, gdje smo ih zatekli, trebalo čak osam sati vožnje. Ali taj ih put nije niti najmanje

pokolebao. Štoviše, kažu nam, itekako se isplati kada je ovakav vjetar, jer se on ne propušta, kažu nam i hvale i obalu, ali i - pivo!

Do njih, svoje je daske spremala i grupica Slovenaca. Luka Senica, Miha Senica, Robert Podpečan, Julia Bereslavec stigli su iz Laškog. Kažu nam, i oni su vidjeli prognozu i isti dan već se "spustili" do Medulina.

- Ja nemam windsurf nego kite, jer mi je praktičniji, moram nositi manje opreme sa sobom i super je jedriti s njim. Probao sam i windsurf, isto je u redu, ali ima svoje loše strane, ispričao nam je Luka Senica, koji kaže da je zadnji puta na istarskim plažama bio ujesen prije tri godine, također za jednog vjetrovitog vikenda, a upravo ovisno o prognozi i bira svoje surferske destinacije.

- Kada je ovako puno vjetra i puno velikih valova, to je za nas raj. Još je i toplo, more ima 18, 19 stupnjeva, jer je jugo topao vjetar i ? Što možeš poželjeti više! Bura je hladna, ali ima i ona svojih prednosti. Stoga, kada puše bura, odlazimo u Italiju ili se spustimo na našu obalu u Sloveniji, a kada je jugo onda nam je ovdje u Medulinu odlično. Treba nam svega tri, tri i pol sati vožnje i učas smo na valovima, ispričao nam je Luka, čiji bratić Miha Senica ovaj put ipak nije želio na surf, već je bio samo u pratnji. "Prejak mi je vjetar pa mi nije gušt. Drugi put ću ja ići", kaže nam Miha.

Robert Podpečan je kitesurfer već puno desetljeće. On tvrdi da ovako dobre vremenske prognoze za surfanje nije bilo već godinama i zato su ove turbo valove "biblijskih razmjera", kako kaže kroz smijeh, morali svakako iskoristiti. Njegovo mišljenje nije dijelila Julija Bereslavec kojoj je vjetar također bio prejak. I ona je kitesurferica koja je ljetos probala i windsurf.

- Windsurfing je, čini mi se lakši, i isto je super, ali kod

kitesurfinga ima više adrenalina, a kada je puno ljudi na moru treba paziti da vam se konopci, koji su izrazito dugački, ne zapetljaju. Ali kada se pazi na te neke stvari, u konačnici je 'kitanje' ipak puno dinamičnije i meni osobno zabavnije, rekla nam je Julija.

Jakim valovima i još jačem vjetru nisu odoljeli niti domaći 'daskaši'.

I 30-godišnji Puljanin Marko Babić daskaš je već punih 14 godina, a ova prognoza bila je nešto što se ne propušta

- Dugo nije bio ovakav vjetar i zato sam ga baš iskoristio. Surfao sam, mislim, oko tri sata i sad mi je već dosta, a i vjetar lagano pojačava, valovi su sve veći i sada to postaje prava borba, a ja sam već umoran, tako da? Dosta je za danas!, kaže nam Babić.

Skokovi do 7 metara

Inače, kako saznajemo, surferi ovdje postižu brzine i do 60 kilometara na sat, iako je zabilježeni rekord čak od 100 kilometara na sat. Ono što njihovo surfanje čini još zanimljivijim jest skakanje na valovima, a mogu odskočiti i po tri, četiri metra u zrak -

kitesurferi to multipliciraju te znaju odletjeti i po sedam metara visoko.

I dok napuštamo Bijecu uočavamo da mnogi spremaju svoje daske, a razlog nam ubrzo pojašnjava Boris Ivančić i sam surfer i vlasnik windsurf stationa te voditelj škole surfanja, kojeg zatičemo u uvali Školjić na Kamenjaku s desetak drugih prijatelja. Očekivali smo uglavnom Slovence, a naletjeli na "Europu u malom" - Slovake, Austrijance? i naravno Slovence.

- Surfam od mladosti i za mene je to prekrasan sport. Ovaj vjetar i valovi upravo su savršeni za dobar trening i zabavu, iako sad, prema kraju dana, vjetar počinje sve više jačati pa to prestaje biti gušt, a više borba i preživljavanje na dasci. Zato se mnogi i povlače, jer to nema više smisla, prejak je vjetar. Sada je oko 45 čvorova, što je oko 80 kilometra na sat, ali, ponavljam, jača, a najbolje uvjete za surfanje daje vjetar između 25 i 40 čvorova. Je li opasno? Pa nisu opasni valovi i vjetar. Za windsurfere je najopasnija vodena maglica, koja se s jačanjem vjetra prema nekih 60 čvorova i prelijevanjem valova počinje sve više stvarati. U toj maglici surferi se mogu i ugušiti. To je opasno! Za kitere opasno je da ne prizemlje negdje na stijene. Njima nije more problem, nego plićak da ih negdje ne pribije, ne 'potaraca' po stijenama, pojašnjava nam Ivančić.

Svojevrsni je domaćin svim ostalim daskašima, iako nam on kaže da se svi daskaši poznaju, od Venecije, preko Tirola, do Austrije, Slovenije i Hrvatske.

- Pola ih je danas tu na Kamenjaku i u Medulinu, a pola na Lošinju. Kada je jugo ovo su nam najdraže lokacije, a kada je bura tada se ide u Italiju, blizu Chiogge, kaže Ivančić što potvrđuje i Martin Vodopivec koji je također ciljano "doletio" iz Ljubljane.

- Meni to nije problem. U stvari, surfam već 18 godina i prije sam

znao ići često u Ližnjan ili ovdje u Premanturu, u Novigrad ili do Lošinja, a ako je bura, u Chioggu ispod Venecije, ali sada imam dvoje djece pa ne mogu dolaziti više tako često, iako ovakvo vrijeme nisam mogao zanemariti i ovaj put nije bilo predomišljanja. Društvo je bilo spremno, kamper također i mi smo u par sati već bili na daskama. Neprocjenjivo! Kada je ovakav vjetar idemo gdje treba. Što više ovakvog vjetra to bolje, rezimirao je Vodopivec.

Kao jedan od starijih, iskusnijih surfera, na premanturske valove otisnuo se i 50-godišnji kitesurfer Arno Konrad iz austrijskog Salzburga. Osjeća se kaže kao "polu-domaći" žitelj jer već duže

od 30 godina dolazi na jug Istre i bio je jedan od prvih voditelja škole surfanja.

Surfanje ili bordanje

- Ovdje imam i puno prijatelja, kako na moru, tako i na kopnu. Mi dolazimo redovno ovdje iz Austrije, jer smo u samo četiri, pet sati već u moru. Godišnje provedem, s prekidima, duže od mjesec dana u Premanturi. Sezona mi počinje u proljeće, završava na zimu i tako već godinama dolazim upravo na Školjić, kaže nam Konrad, koji jednako tako voli i snijeg te ne propušta snowboardanje, a usavršio je freeride što intenzivno trenira već pet godina.

- To me ponekad i muči. Puno je tu posla, puno teških odluka: hoću li u Premanturu na savršene valove za kitesurfing ili ću na snijeg na snowboarding? Nije to lako. To mi se i sada dogodilo. Ovdje je bila savršena prognoza za surfere, a u mojoj Austriji pao je prvi snijeg. Hm?! Ali vidite što sam odlučio, snijega će biti još

dugo, a ovakav vjetar tko zna kada, zaključuje vedar i nasmijan Konrad.

Na naše čuđenje, iz mora je na svom windsurfu došao i - Slovak. Igor Bleho, kako nam je ispričao, krenuo je također za prognozom i na Kamenjak stigao na trodnevno "ludovanje".

- Gledao sam to jugo u prognozi i to je bilo to, morao sam doći i probati. Bilo je stvarno super, ali sada počinje vjetar biti prejak pa ću stati. A sutra sve iznova, kaže nam Bleho, koji surfanje trenira već deset godina, a sada mu je u pratnji i sin koji nam otkriva da će se i on u tome okušati, ali kad naraste. Za sada je, kaže, premali. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater