SMETNJE

Prijem signala TV postaja u Istri kvalitetniji, smetnje NA RADIO VALOVIMA SVE UČESTALIJE


Prijem signala nacionalnih i regionalnih televizijskih postaja na području Istarske županije sve je kvalitetniji jer su uklonjene brojne smetnje što su ih uzrokovali udaljeni talijanski odašiljači, ali istodobno su se pojavile brojne smetnje na valovima domaćih radio stanica. Uz smetnje na UKV radio valovima, na kojima emitiraju sve hrvatske stanice, zabilježeni su i nelegalni upadi na frekvencije digitalne zemaljske radiofonije, T-DAB-a, na kojima talijanske postaje u digitalnom formatu pokrivaju frekvencije namijenjene hrvatskim mrežama.

Problem smanjen, ali ne i uklonjen

Te podatke iznijeli su stručnjaci Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) nakon redovite godišnje akcije mjerenja smetnji koje dolaze iz Italije te uzrokuju probleme prijemu hrvatskih radijskih i televizijskih programa.

Iako je talijanska strana, nakon višegodišnjih prijepora, ugasila većinu TV odašiljača iz regija Friuli Venezia Giulia, Veneto, Emilia Romagna, Marche, Abruzzo i Puglia – te je tamošnjim nakladnicima TV programa platila da promijene frekvencije i ne smetaju susjednim državama, članicama Europske unije – broj prijavljenih smetnji još je uvijek na razini prošlogodišnjih. Talijanske vlasti isključivale su ometajuće televizijske odašiljače od rujna 2016. do siječnja 2017. godine, čime je znatno smanjen, ali ne i posve uklonjen problem slabijeg prijema hrvatske televizije na području Istre, Hrvatskog Primorja i Dalmacije.

Smetnje najočitije tijekom ljeta

Smetnje koje su HAKOM-u prijavljene tijekom 2018. godine, njih 660, podjednako su brojne kao godinu dana ranije, kada su se osjetili učinci isključivanja spornih talijanskih odašiljača. Od tada je poboljšan TV prijem duž priobalja ali smetnje nisu prestale, što je posebno uočljivo u ljetnim mjesecima. Talijansko emitiranje digitalnog zemaljskog radija u VHF III pojasu protivno je međunarodnom sporazumu i planu za radio i televiziju iz Ženeve 2006. godine, o čemu je HAKOM izvijestio nadležnu međunarodnu organizaciju, IBU.

Budući da u Hrvatskoj postoji tek jedan eksperimentalni digitalni zemaljski paket kojeg emitiraju Odašiljači i veze – a ide i s odašiljača Učka – domaći slušatelji teško da su primijetili smetnje u tom dijelu radiofrekvencijskog spektra. (D. GRAKALIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum