HUMANITARNI PROJEKT UDRUGE MEDULINART "UMJETNICI ZA SIGURNU KUĆU ISTRA"

Umjetnici složno izrekli - stop nasilju nad ženama!


Ukupno 39 umjetnika – slikara, kipara, fotografa, glazbenika, modnih dizajnera, šminkerica i frizera – zajednički se predstavilo u subotu u medulinskom 3MC-u, na završnici projekta Udruge MedulinArt pod nazivom "Umjetnici za Sigurnu kuću Istra". Riječ je o humanitarnom projektu u organizaciji Udruge MedulinArt koji se provodi već treću godinu zaredom, i svake godine se šalje snažna poruka da je problem nasilja nad ženama sve alarmantniji, stoga je rad Sigurne kuće Istra izuzetno važan. S obzirom da Sigurna kuća Istra, koja se od 2005. godine brine o smještaju žena i djece žrtava obiteljskog nasilja, djeluje isključivo od donacija, ovakve akcije su izuzetno važne kako zbog pomoći, tako i zbog osvještavanja o gorućem problemu nasilja.

Brojnoj publici u subotu su se predstavili sudionici projekta – predsjednica Udruge MedulinArt Ivana Demarin, koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul te zamjenik načelnika Općine Medulin Damir Demarin, a kroz program posjetitelje su vodili duhoviti Dražen Turina Šajeta i Sandra Veršić.

I za naizgled bezizlaznu situaciju postoji rješenje

- Nasilje je danas, nažalost, u porastu, a tu ne mislim samo na nasilje nad ženama, kao i na obiteljsko nasilje, već je nasilje postalo sveprisutno u međuljudskim odnosima. Kroz 12 godina otkako je osnovana Sigurna kuća Istra, smjestili smo ukupno 247 žena i djece u naša skloništa. No tim ženama je potrebno puno više od smještaja – od odjeće, preko hrane i higijenskih potrepština… stoga će svaka donirana kuna biti utrošena za zaista neophodne stvari. Također, s obzirom da funkcioniramo isključivo od donacija, velika pomoć su nam donatori poput Općine Medulin, koja već 12 godina pomaže naš rad, rekla je Jadranka Černjul.

Ivana Demarin je istaknula veliku pomoć Općine Medulin u realizaciji projekta "Stop nasilju nad ženama", te je dodala da žene koje su žrtve obiteljskog nasilja trebaju shvatiti da i za tu naizgled bezizlaznu situaciju postoji rješenje, i da mogu potražiti spas u Sigurnoj kući Istra. Makar se nije predstavila publici, valja spomenuti i Maju Čerljenko iz Udruge MedulinArt, idejnu začetnicu projekta, koja ima veliku ulogu u organizaciji i realizaciji.

Snimanja počela početkom veljače

Svoju podršku projektu je dalo čak 39 različitih umjetnika koji su stali pred fotografski objektiv medulinske fotografkinje Ane Lorencin Buljan, koja je snimila portrete svakog od sudionika, a koji su se mogli pogledati na subotnjoj izložbi u medulinskom 3MC-u. Snimanja su počela početkom veljače, a iako su iza kulisa takvih snimanja uobičajene ekipe vizažista i frizera, Lorencin Buljan se odlučila utjeloviti svakog od sudionika upravo onakvim kakav jest – što znači, kakvi su došli na snimanje, takvi su i ovjekovječeni fotografskim objektivom. A da je rezultat odličan, moglo se vidjeti na izložbi, a i zaključiti po činjenici da je svaki od sudionika otkupio svoj portret, a sav prihod je pak namijenjen za Sigurnu kuću Istra.

Ovu hvalevrijednu inicijativu glazbom je u subotu uveličala glumica i pjevačica Elis Lovrić, koja je izvela svoje skladbe "Merika" i "Kanat od mora". Valja spomenuti i da je za svakog od sudionika akcije Udruga MedulinArt izradila kravatu ili mašnu - za žene su one ručno izrađene od staklenih perlica, a za muškarce ručno šivane.

A svoj doprinos akciji dali su i posjetitelji – kupnjom listića lutrije, za koju su nagrade osigurali brojni sponzori, te bonova za tortu, a sav prihod je također bio namijenjen Sigurnoj kući Istra. Udruga MedulinArt je tako treću godinu zaredom podržala i pomogla rad Sigurne kuće Istra, a akcija se nastavlja, te svi koji žele mogu to učiniti i uplatom na račun Sigurne kuće Istra sa sljedećim podacima za uplatu: primatelj : Umjetnici za Sigurnu kuću Istra; IBAN: HR8123400091510917331; Poziv na broj: datum uplate; Svrha: Donacija za Sigurnu kuću Istre.

Sudionici akcije

U akciji "Umjetnici za Sigurnu kuću Istra" sudjelovali su: glazbenica Elis Lovrić, dizajnerica umjetničkog nakita Kristina Jaranović, modna dizajnerica Anja Moretti, modna dizajnerica Antonela Gregorović, kipar i dizajnerica nakita supružnici Manzin, make up artist Valentina Štokovac, art terapeutkinja Ana Božac, bubnjar Senad Šuta, motivacijska govornica Kristina Bulešić, umjetnica Luisa Kumar, umjetnica Vjekoslava Sošić, glazbenik i pisac Eliša Papić, hairstylist Tedi Krakar, hairstylist Pierre Kliman, pisac i profesor Vladimir Papić, alkemičar drva Josip Vrbanić, plesač Devin Juraj, pjevačica Vesna Nežić Ružić, spisateljica Marijeta Matijaš, aranžerka cvijeća Jana Agaj, fotograf Manuel Angelini, glumac i redatelj Majkl Mikolić, glumac Luka Juričić, glumac Rade Radolović, fotograf Đani Celija, glazbenik Bruno Krajcar, arhitektica Breda Bizjak, umjetnica Zorana Monti-Iskra, plesač, koreograf i redatelj Matija Ferlin, glazbenici Irena i Mauro Giorgi, umjetnica Nives Dragan Belić, glazbenica Mirjana Siladić, glumica Katja Rabar, tattoo artist Aleksandar Mrkonja, glumac Valter Roša, plesačica Paola Šimunović, glazbenik Loris Zupanc, glumac Šime Rabar i modni dizajner Saša Đukić Obradović. (Tea TIDIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of