"Za prste polizat"

Napravite savršen burek kod kuće. Donosimo nekoliko ključnih trikova 

| Autor: Glas Istre
(Foto: Cropix)

(Foto: Cropix)


Burek u Turskoj, to jest pita od sira u Bosni, jedno je od jela koje toliko volimo da ga sanjamo svaku večer. I vjerujte, ne pretjerujemo kad to kažemo. Nema te pekare gdje prvo ne čekiramo kako izgleda to čudo od vučenog tijesta i svježeg sira, pa tek onda bacimo pogled na ostala peciva, no nekad nam je pekara ili daleko, ili pak zatvorena, ili se jednostavno zaželimo napraviti obrok kod kuće, prenosi Index.hr

Nije to problem s dobrim dijelom jela, ali postoji tih par caka kod bureka koje, ali realno, život znače. Ako ste i vi nabrijani da ispečete burek/pitu od sira doma, i to takvu da joj baš ništa ne zafali, toliko se uživite da možda u nekom trenu zamislite kako bi vam izgledao život da se bacite u profi pekare koji noćima mijese i razvlače tijesta, imamo recept i par vrijednih savjeta za vas. Krenimo redom.

(Foto: Cropix)(Foto: Cropix)

Tepsija, protvan, lim za pečenje - kako god da je zovete, bitno je odabrati pravu. Uložite u ovo jednom i vratit će vam se višestruko. Emajlirana okrugla tepsija, ona prava u kakvoj peče svatko tko drži do svog bureka i pite koštat će vas (ako) stotinjak kuna, a naći ćete je u raznim trgovinama posuđem.

Da, nije zdravo, ali puno toga što je dobro ujedno nije ni zdravo pa nećemo sada potezati pitanja kolesterola i ostalih nedaća koje dolaze uz dobar dio masne i slasne hrane. Naravno, treba pripaziti i voditi računa da se ne pretjeruje prečesto.

Ono što smo htjeli reći ovdje je kako za dobar burek treba pošteno nauljiti i tepsiju i kore. Inače ćete dobiti suho tijesto koje se zalijepilo za dno lima, a moguće i laganu glavobolju. Počastite se danas i s uljem malo prikočite sutra.

Nekad je manje stvarno više i ne treba se na silu razbacivati. Stavite li previše nadjeva, u ovom slučaju sira koji ima dosta tekućine sam po sebi, kore bi se mogle razmočiti, a cijeli donji dio bureka ostati zalijepljen za tepsiju.

(Foto: Cropix)(Foto: Cropix)

Ako primijetite da svježi sir koji planirate koristiti ima dosta vode, stavite ga u cjedilo sa sitnim rupicama i ostavite tako oko pola sata kako biste uklonili višak tekućine. Krivo je misliti kako će vodeniji nadjev pridonijeti sočnijem tijestu - za to koristimo premaz koji je savršen upravo za tu funkciju.

Mješavina gazirane vode i ulja kojom se premazuju kore daje im sočnost, hrskavost i rahlost. Nemojte štedjeti na premazu, naročito ako su kore deblje (one domaće na tržnicama znaju biti malo deblje no što je to slučaj s ovima iz trgovina). Važno je i da pred kraj slaganja provjerite da kore ne plivaju u ovoj mješavini kako bi im ostalo prostora da upiju svu tekućinu i zahrskave se po rubovima.

Sto posto ste u nekom navratu na štandovima na tržnicama gdje se prodaje domaća tjestenina uočili one kore pored kojih piše kako su odlične za bučnicu. E, te vam baš ne trebaju jer su najdeblje od svih i upijaju previše tekućine, a nerijetko su s jajima. Izaberite (bilo da kupujete na tržnici ili u trgovini) one tanje, za klasične pite i savijače.

Ako vam se burek iz nekog razloga peče neravnomjerno, to jest jače s gornje ili donje strane, u jednom ga trenutku kad bude spreman za uzurpaciju, tamo nakon što prođu dvije trećine vremena pečenja, okrenite na drugu stranu (i normalno vratite u tepsiju). Tako ćete s obje strane dobiti zlatnožutu koricu i pečenu sredinu.

Iako je teško, vjerujte da znamo koliko, kad pečeni burek izvadite iz tepsije (nemojte da se hladi u njoj jer će postati gnjecav - tijesto će se napariti), ostavite ga od 5 do 10 minuta da se ohladi. Bit će ga lakše jesti jer se nećete opeći, ali i sredina će se mrvicu stegnuti da se ne raspadne prvim potezom nožem.

Recept za najbolji ikad domaći burek možete pronaći na ovom linku, i molimo vas da nas ne krivite kad se navučete na njega - peći ćete ga svaki dan, dan i noć, i dalje vam neće biti dosta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini