FELJTON: ROCK'N'PULA

Dobro da je Miro Kusačić pomagao mami prati auto


Album "Pljuni istini u oči" gurnuo je Mira Kusačića u rock'n'roll. Desetogodišnji klinac pomagao je mami prati auto i na radiju osluškivao promociju prvog albuma Buldožera. Idućeg je dana pohitao do grada i u jednoj od dvije prodavaonice u kojoj su se mogle kupiti ploče postao sretnim vlasnikom ne baš normalnog LP-ja. Nakon osnovnoškolskog glumljenja bendova, fikcija postaje stvarnost. Uzori nisu bili među nedostižnim grupama većima od života, već su stigli s punk revolucijom. Sex Pistolsi, naravno i sugrađani Problemi.

Na YURM-u u Lapidariju

Prvi pravi bend bio mu je Pušteni s lanca, a bubnjevi su ga dopali jer je netko morao sjesti za njih. Kolega u ritam sekciji bio mu je Siniša Vujnović. Rusmin Obić Rus i Goran Čurić Čotka palili su se na Beatlese i uz akustične gitare zabavljali svoje društvo s Verude.

Njihov sastav zvao se Florijan. Svirali su pop. Obje grupe nastupile su s različitim uspjehom na onoj gitarijadi na Korzu 1981. godine.

Nakon grupnog jesenskog koncerta u Pattinaggiju dva sastava ispremiješala su se u jedan. Nastao je Wilsonov grafički projekt. Post-punk bend s izraženim artizmom. Čotka (gitara i vokal), Rus (gitara), Siniša (bas) i Miro (bubnjevi). Prvi demo materijal poslali su u Polet i podosta zahvaljujući naglasku na "art" uvršteni su na YURM. Nastup su imali na staru godinu 1982. godine u zagrebačkom Lapidariju. Kažu dečki da im svirka nije bila ništa posebno no osjećaj da si "negdje" jako je godio. Nekoliko novinskih napisa donijelo im je pozive za koncerte u Ljubljani, Kopru, Rijeci…

Čotka odlazi u vojsku. Zamjenjuju ga klavijaturist Leo Štekar i pjevač Marijan Detela Jimmy. U toj postavi snimaju novi demo materijal s Mirom Milanovićom. Novi pjevač nije bio spreman, vojnik Čotka iako na redovnom odsustvu nije se pojavio te su vokale preuzeli Miro i Siniša. WGP je lagano zbog već uobičajenih razloga došao do kraja svog puta. Četvrt stoljeća potom etiketa "Slušaj najglasnije!" Zdenka Franjića objavila je split CD nazvan "The Voice of Istria" sa snimkama grupa WGP i Boykot Fur. S potonjom produžit ćemo Mirovim glazbenim putem.

Šokiranje kontroliranom bukom

Boykot Fur neko je vrijeme djelovao paralelno uz WGP. Uz Mira i Lea treći je član bio Alen Sforzina nekadašnji basist grupe 77. Više od sviračkog napredovanja zanimalo ih je šokiranje kontroliranom bukom na tragu otkačenih bendova. Za početak zamijenili su

instrumente. Miro je uzeo gitaru u ruke, Leo sjeo za bubnjeve, a Alen dobio sintesajzer. Da bi zvučna frka bila još veća pomagali su im Sandro Peročević, Branko Radić i Edi Premate. Treba li uopće napisati tko ih je snimio.

Počeli su pozivi za svirke, uglavnom iz Slovenije, ali i pozivi za vojsku. Miro se vratio kući sredinom 1980-ih

i bio nemalo iznenađen velikim promjenama. Više nije bilo stare ekipe. I Korzo je nestalo. Nigdje nikog. Nakon godinu dana ničega sreo je Zorana Mitića i uz pivo osnovati su Messerchsmitt. Tu počinje priča koja se može podnasloviti "Prljavi, ružni, zli" o potrazi za garažnim zvukom opskurnih bendova iz '60-ih godina. Baza je i dalje bila kod Alena na Kaštanjeru. U prvoj postavi bili su Željko Herceg (bubnjevi), David LaRusso (gitara), Zoran (bas) i Miro koji je naučio i treći akord (gitara i vokal). Prvi koncert održali su na Novu 1988. godinu u rasprodanoj MZ Arena. Iste godine prošvercali su se na snimanje Spoonsa u Žminju i zabilježili desetak pjesama.

Iako su se samo htjeli studijski provjeriti Željko Franjić objavljuje im kasetu nazvanu "Lussy". Osim što se jako dobro prodavala bila im je i ulaznica za YURM koji se održavao u vidu karavane koja pohodi Ljubljanu, Zagreb, Beograd i Skoplje. Prema ocjenama žirija odabrani su među tri finalista. Odmah je uslijedio pozitivan povratni efekt. Koncerti svakog vikenda. U jednoj godini samo su u Zagrebu nastupili 12 puta. Nakon svirke u klubu Pauk prišao im je jedan gospodin i ponudio izdavanje LP-ja. Nisu ga baš shvatili ozbiljno jer je vinil bio rezerviran samo za velike dečke iz velikih gradova. Željko Jerbić vlasnik nezavisne izdavačke kuće Blind Dog Records nije se uopće šalio. Materijal za Foxxin' snimljen je u studiju Radio Pule. Rezultat je bio blizak onome što je bend htio. Svih tisuću primjeraka LP-ja na brzinu je rasprodano. Drugog izdanja nije bilo.

Stigli su sumorni dani i sve je bilo drugačije. Postave su se mijenjale. Imena članova ostaju za neku dugu zgodu. Objavljen je još jedan album "Shake That Thing", još se malo sviralo i gotovo. Nešto godina potom Saša Petković zagolicao je Mira. Na nekoj porti našli su Rusa i Messerchsmitt su "On the Road Again".

Uoči emisije

Dokumentarni serijal o povijesti rocka u Puli autora Damira Burića pod nazivom "Rock'n'Pula - (locirana) subjektivna povijest popularne glazbe" svake nedjelje s početkom u 20 sati prikazuje se na pulskoj TV Novi, koja je i producent projekta. Uoči svake od ukupno 22 epizode (u trajanju od 25 minuta) Glas Istre petkom u tiskanom izdanju, a sve do 30. lipnja, objavljuje feljton u nastavcima. (Damir BURIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater