napravio nered

ČUDOVIŠNI VAL PREKINUO VJENČANJE. "Ovo je bio najveći u posljednjih nekoliko desetljeća"

| Autor: Glas Istre
screenshot

screenshot


Ogromni valovi zapljusnuli su južnu obalu Havaja proteklog vikenda poplavivši kuće i poslovne prostore u priobalnom području, piše Guardian.

Veliki valovi, neki viši od šest metara, nastali su kombinacijom snažnog južnog vjetra, posebno visoke plime i porasta razine mora kao posljedice klimatskih promjena, objavila je Nacionalna meteorološka služba u ponedjeljak.

Kao što možete vidjeti na priloženoj snimci, siloviti valovi u Kailua-Koni prekinuli su svadbenu svečanost, a stolovi i stolice su nakon udara bili razasuti po terasi, prenosi Jutarnji.hr.

- Iako je pojedinačne događaje poput ovog teško izravno povezati s klimatskim promjenama, Brenchley je rekao da zagrijavanje planeta igra važnu ulogu. Jedan od njih je jednostavno prešao preko zida i uništio stolove i stolice, rekla je Sara Ackerman koja je i snimila video.

- Situacija nije bila opasna po život. Više smo se svi pitali – gdje ćemo staviti stolove, rekla je.

Dodaje kako su nastavili s obredom i počistili nered nakon što su mladenci izmijenili zavjete.

- Ocean je bio divlji. Tako da je bilo super za fotografiranje, zaključila je.

Chris Brenchley, meteorolog u uredu Nacionalne meteorološke službe u Honoluluu, rekao je kako se nekoliko čimbenika udružilo da stvori tako velike valove.

- Rijetko imamo valove veće od 3,5 metra. Ovo je bio najveći u posljednjih nekoliko desetljeća, otkriva.

Brenchley je rekao da je val nastao u južnom Pacifiku, gdje je trenutno zimska sezona.

- Imali su posebno jaku zimsku oluju gdje su vjetrovi bili usmjereni izravno prema mjestima kao što je Samoa, a zatim dalje prema sjeveru u Havaje, rekao je.

Iako je pojedinačne događaje poput ovog teško izravno povezati s klimatskim promjenama, Brenchley je rekao da zagrijavanje planeta igra važnu ulogu.

- Najizravnija vrsta utjecaja koju možemo povezati s klimatskim promjenama je porast razine mora. Kad god dodate čak i male količine vode, podižete razinu mora. A sada će se ti utjecaji pogoršati kad god imamo veliku oluju ili visoku, visoku plimu, kaže Brenchley.

- U ovom udaru smo imali valove koji su dosezali visinu od šest metara. To je povijesna razina, izjavio je meteorolog.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini