postoje 62 simptoma

Donosimo popis skrivenih znakova menopauze za koje biste trebale znati

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Jeste li znali da postoje 62 simptoma menopauze, a samo jedan posto žena svjesno je svih znakova koji označavaju fazu života kada reproduktivni hormoni prirodno opadaju, a menstruacija prestaje?

Menopauza se najčešće javlja kod žena u pedesetima, a može uzrokovati simptome kao što su iznenadni naleti vrućine, suhoća vagine, lupanje srca i poremećaji spavanja. Farmaceut Jamie Winn za Fox News podijelio je šest manje poznatih simptoma menopauze, piše Index.

Umor

Tijekom menopauze žene mogu doživjeti umor zbog kombinacije nekoliko čimbenika. Primarni uzrok su hormonalne promjene, posebice smanjene razine estrogena i progesterona, što može utjecati na regulaciju energije.

"Poremećaji spavanja, promjene raspoloženja, fizički simptomi i promjene u metabolizmu također pridonose osjećaju umora", istaknuo je Winn.

Osjetljive grudi

Osjetljivost grudi tijekom menopauze posljedica je hormonalnih fluktuacija, posebice promjena u razinama estrogena i progesterona. Ti hormoni utječu na tkivo dojke, a njihova neravnoteža može dovesti do povećane osjetljivosti i nelagode.

Prorijeđena kosa

Mnoge žene u menopauzi mogu primijetiti stanjivanje kose, što je još jedan rezultat povezanih hormonalnih promjena. Kako se razina estrogena smanjuje, može se pomaknuti ciklus rasta dlake, što rezultira time da kosa postaje tanja i lomljiva. Osim toga, pad razine hormona može utjecati na folikule dlake i smanjiti njihovu sposobnost proizvodnje nove kose.

Vrtoglavica

Vrtoglavica se također može pripisati hormonalnim fluktuacijama koje utječu na ravnotežu tekućine unutarnjeg uha i njegovu ulogu u održavanju ravnoteže.

Anksioznost

Zbog hormonskih promjena tijekom menopauze, posebice pada estrogena, žene mogu doživjeti povećanu tjeskobu. Hormonalne fluktuacije mogu utjecati na neurotransmitere u mozgu, što dovodi do promjena raspoloženja, razdražljivosti i tjeskobe.

Lomljivi nokti

Ovaj, često zanemaren, simptom također je povezan s hormonalnim promjenama, posebice padom estrogena. Za čvrste nokte važno je uravnoteženo se hraniti, pravilno njegovati nokte i po potrebi uzimati dodatke prehrani. Najbolje je posavjetovati se s liječnikom prije nego započnete bilo kakav plan suplementacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater