ZA TAKSI CAMMEO U PULI TRENUTAČNO VOZE ČETIRI ŽENE, A USKORO ĆE IH BITI PET

Žena vozi taksi? Čudnije i od AUTA PREVRNUTOG NA KROV


Pala je i posljednja utvrda pulskog mačizma! Žene odavno voze kamione i autobuse, ali da će voziti auto-taksije po Puli, posao rezerviran za lokalne frajere, bilo je donedavno teško i zamisliti. Ipak, već neko vrijeme na pulskim se ulicama mogu vidjeti taksistice iz raznih prijevozničkih tvrtki, a ovih ljetnih mjeseci sveprisutne su i ulicama poglede privlače vozačice u bijelim Dacijama tvrtke Cammeo.

Na cesti ih je trenutno četiri - Irena Radović, Joan Milanković, Martina Rojnić i Sanja Huskić, a uskoro će ih biti i pet. I iz dana u dan pokazuju da je taksiranje svih ovih godina neopravdano bilo lišeno onog nekog ženskog principa te da mu je i zbog toga nedostajalo malo više tolerancije u prometu, malo vrckavosti uz predanost poslu, a sasvim sigurno ženske usredotočenosti na to ne samo da sasluša, već i pokuša riješiti probleme putnika.

A kako je, pak, ženi voziti taksi?

- Koliko sam samo puta čula to pitanje, rekla sam da ću u taksi staviti displej s nekim smislenim odgovorom. Pa kako nam je? Ženi koja vozi taksi je sigurno puno lakše nego što to ljudi pretpostavljaju. Sve je dobro dok ste i vi kao vozač otvoreni, uslužni i pristupačni prema klijentu. Bitna je pozitivna vibra. Ja se osjećam sigurnom, zahvaljujući i svojim muškim kolegama na koje se uvijek mogu osloniti. Mislim da smo dobar tim u Cammeu, to je osnova rada, rekla nam je Martina iz Pule. Sve djevojke, žene, došle su u svijet taksista iz raznih branši i okruženja. Neke od njih radile su i još rade u turizmu, poput Joan, Engleskinje koja već 27 godina živi u Puli. Irena je pak iz Labina i odavno je pokazala da vožnja službenih vozila, pa ni kamiona, nije isključivo muški posao.

Bez naglih trzaja

- Zabavan je ovo posao. Volim ga, zapravo obožavam. Volim voziti, za volanom sam od svoje 18 godine, svakodnevno. Imam položeno za kamion tako da me u Labinu već poznaju po vožnji, kaže Irena, koja će, kako saznajemo od Marinka Gazića, direktora Cammea za Istru, nakon sezone voziti taksi po Labinu.

- Mi žene tražile smo ravnopravnost i sada je vrijeme da se pokažemo za što smo sposobne, kaže Irena.

- Nikada nisam mislila da ću to raditi. Da mi je netko ranije to govorio, odgovorila bih mu da se šali. Ali nakon prvog razgovora za posao vidjela sam da će biti interesantno, čak i zabavno, kaže Martina.

(PIŠE Zvjezdan STRAHINJA, SNIMIO Filip ŠKATAR)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini