VIZUALNE UMJETNOSTI U OVOGODIŠNJEM KULTURNOM PRORAČUNU MINISTARSTVA KULTURE

Sredstva dodijeljena uglavnom etabliranim programima


U kategoriji Vizualnih umjetnosti Ministarstvo kulture dodijelilo je istarskim ustanovama i pojedincima približno ista sredstva kao i prošle godine, uz neka sitnija odstupanja. No, neki programi nisu bili ovdje uvršteni prošle godine, tako da je teško precizno definirati razlike u totalnim iznosima - prošlogodišnjem i ovogodišnjem.

Apoteka - prostor za suvremenu umjetnost Vodnjan dobila je 20 tisuća kuna za razliku od prošlogodišnjih deset, a Društvo arhitekata Istre deset tisuća kuna za Dane arhitekture u Istri 2018, u odnosu na lanjskih 15, sekcija Djeca i arhitektura deset tisuća kuna, za program Otvoreni grad 2018 - "Zeleni plan" također je išao isti taj iznos, kao i za program "Što arhitektura radi kad ne gradi 2018". To je ukupno 45 tisuća kuna. Neki programi nisu bili tu uvršteni prošle godine.

Redovni galerijski programi

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre dobilo je pet tisuća kuna manje nego 2017., odnosno 15 tisuća umjesto lanjskih 20 tisuća kuna, i to za samostalne izložbe u tekućoj godini.

Labin Art Express XXI dobilo je 50 tisuća kuna za 2. Bijenale industrijske umjetnosti (IAB 2018), a za ciklus izložbi "V.I.T.R.I.O.L." 15 tisuća kuna.

Muzej Lapidarium dobio je ove godine iznos od 15 tisuća kuna za 9. međunarodni festival vizualnih umjetnosti Aterija, umjesto lanjskih deset, a po deset tisuća kuna za izložbeni program Galerije Rigo i za samostalnu izložbu Lale Raščić. Muzej grada Umaga dobio je, kao i lani, deset tisuća kuna za godišnji galerijski program muzeja za 2018.

Muzej suvremene umjetnosti Istre dobio je deset tisuća kuna za izložbu Alema Korkuta "Skulpture 2017", pet tisuća kuna za izložbu Božice Dee Matasić "Vreće bez dna", isto toliko za izložbu Leonida Zubana i Dina Krizmanića, te osam tisuća kuna za izložbu Mauricia Ferlina "Scenografije".

Pučko otvoreno učilište "Ante Babić" Umag za galerijsko- izložbenu djelatnost 2018. godine dobio je osam tisuća kuna, koliko i Pučko otvoreno učilište Labin - Gradska galerija Labin za izložbu Kate Mijatović i Zorana Pavelića "Riječi i glasovi". Ovoj galeriji ide pet tisuća kuna i za samostalnu izložbu "Dekonstrukcija slike", autora Mihaela Puntarića, kao i za izložbu "Studija za Gubilište" Matije Debeljuha, osam tisuća za izložbu "Suvremeno/Crno" selektora Marijana Špoljara i Mladena Lučića, te pet tisuća kuna za izložbu Zlatka Price "Iz Tarskog ciklusa".

Pučko otvoreno učilište Poreč dobiva deset tisuća kuna za 28. međunarodnu studentsku kiparsku školu Montraker, 20 tisuća kuna za 58. Annale te deset tisuća kuna za izložbe u galeriji Zuccato.

Pulskoj galeriji Singular ide 15 tisuća kuna za program ove galerije.

Odbijeni programi

Među odbijenim programima, tu su i programi Muzeja suvremene umjetnosti Istre za deset godina Studija Sonda i za kolekciju Argea Curta, a sredstva nisu dobile niti edukativne radionice Gradske galerije Labin, kao niti pripremni radovi na monografiji Orlanda Mohorovića. Niti galerija Alvona nije dobila sredstva za svoju 25. obljetnicu.

(V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini