ZAGREB

Premijera digitalno restaurirane verzije filma "Šeki snima, pazi se"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Premijerom digitalno restaurirane verzije satirične komedije "Šeki snima, pazi se" (1962.) redatelja Marijana Vajde u srijedu se otvara novi tematski program zagrebačke Kinoteke 'Umijeće neuspjeha', posvećen neuspjehu.

Naslovnu ulogu tumači nogometaš Crvene zvezde Dragoslav Šekularac Šeki, a pojavljuju se i pop-zvijezde Lola Novaković, Zdenka Kovačiček, Tereza Kesovija, Sedmorica mladih, Zvonko Špišić, grupa 4M. Film je popratio Jugoton na jednoj od prvih tematskih singlica koje su promovirale glazbu iz filma. 

Kako se napominje u najavi, scenarij nestašno ubada i kritizira tadašnju filmsku 'industriju', sprda se s idejom art-filma kojeg nitko ne gleda i vrlo zdravo samoga sebe smatra novim filmskim pravcem kojeg naziva 'neo-diletantizam', pa stoga ne čudi što je baš struka najviše nagazila Vajdu jer je upravo ona u metafilmskom fokusu ismijavanja.

Film je označen kao 'najgori film svih vremena', publika ga je bojkotirala, a mediji kritizirali, pa je brzo povučen iz javnog prostora, zbog čega je izostala šira suvremena revalorizacija. Nakon burnih reakcija strukovnog, državnog i medijskog aparata redatelj je izbačen iz Udruženja filmskih umjetnika Srbije i emigrirao u Njemačku te nastavio raditi u tamošnjem žanrovskom filmu. 

"Šezdeset godina kasnije, Šeki je vremenska kapsula u jugoslavenskoj pop i celebrity kulturi s početka 1960-ih, koji djeluje puno zanimljivije nego u vrijeme u koje je nastao", ističe se u najavi.

Prije projekcije uvodnu riječ održat će Željko Luketić, filmolog i istraživač popularne kulture.

Kinoteka Hrvatskog državnog arhiva uz pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra digitalno je restaurirala film 2020. u studijima Ater i Klik film u Zagrebu, koristeći originalni negativ i ton negativ filma.

"Šeki snima, pazi se" otvara program 'Umijeće neuspjeha' koji se bavi jednim od najvećih tabua suvremenog društva - neuspjehom i koji će kroz pet tematskih cjelina istraživati načine na koje je neuspjeh kao motiv, koncept ili posljedica oblikovao povijest filma.

U ciklus uvodi tema 'Točka na i' posvećena filmovima koji su označili krajeve pojedinih stilskih razdoblja ili karijera unutar i izvan filma, a program uključuje i jedan od najboljih filmova svih vremena "Građanin Kane" Orsona Wellesa te svojevrsnog hollywoodskog Šekija, epski vestern "Vrata raja" koji je upropastio studio United Artists, karijeru oskarovca Michaela Cimina i struju tzv. novog Hollywooda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini