PREDSTAVA "ONA / HER" UPRIZORENA NA MALOJ SCENI INK-a

Poetska ispovijest jedne plesačice


Pulska plesačica Aleksandra Mišić vratila se sinoć na pozornicu Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula predstavom "Ona / Her" koja je nastala u suradnji sa Žakom Valentom u produkciji MASA Dance Companyja. Gostovanje je organizirano kroz suradnju INK-a s projektom Plesna mreža Hrvatske.

Aleksandra Mišić je poznato ime u svijetu plesa, dugo je na sceni i ovo je njen prvi solo cjelovečernji rad. Ona je sama pred publikom, bez posrednika, donekle razgolićena premda to više u psihološkom smislu. Njen lik u predstavi prolazi kroz transformacije koje pak služe da se prikažu različite situacije i različita stanja u njenom javnom i privatnom životu. Oba ta života predstavljena su na sceni. U jednom trenutku Mišić kao da sama sebe parodira i paradira poput lutkice koja želi biti manekenka, a u drugom kao da se sažaljuje. "Ona / Her" je istovremeno predstava kroz koju Mišić otvara vrata u svoj život, plesna ispovijest jedne jedinke, ali i svojevrsna oda ženskoj osobnosti kao takvoj. Mišić je u predstavi malo ozbiljna, malo tužna, malo sretna i tako mijenja raspoloženja koja se mogu očitati na njenom licu, kroz dinamiku plesnog pokreta koje prati glazba te efektno osvjetljenje. Od zatamnjene preko potpuno osvjetljenje pozornice, koje kao da simuliraju oblačno vrijeme i sunce do zadnje scene u kojoj Mišić pliva kroz život. Ima tu i nekih riječi koje dolaze iz zvučnika i koje je teško sve zajedno povezati u smislenu odnosno semantičku cjelinu, ali nešto znače autorima. Na publici je da odgonetne i poveže konce ove prilično poetske priče kojih ima dovoljno. Mišić se osim toga trudi, kroz svoje plesne pokrete i geste daje sve od sebe da složi tu plesnu tapiseriju no taj trud koji ulaže i energiju koju odašilje publika na kraju prepoznaje te joj uzvraća jednako upornim aplauzima radi koje se Mišić više puta vraća na naklon.

Cijela predstava zamišljena je kao "oda ženskom plesaču", Mišićki kao jednoj od najboljih plesačica u Hrvatskoj i izvan nje. Valenta i Mišić poznaju se skoro 20 godina i surađivali su u različitim projektima tako da je cijeli materijal nastao u toj kolaboracija, kako Valenta kaže, njega kao "oka izvana" i nje kao iskusne izvođačice. Pokušali su, kaže Valenta, analizirati gdje su njih dvoje kao plesni umjetnici u čemu su pokušali biti do kraja iskreni. (Mladen RADIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater