4. MEĐUNARODNI PULA JAZZ FESTIVAL

Održan u Domu hrvatskih branitelja: JAZZ ZA SVE UKUSE

| Autor: Mladen RADIĆ

Kraj je pripao tradicionalnom jam sessionu glazbenika koji su tri večeri zabavljali publiku pa im je ovo bila prilika da se pokažu u opuštenijem svjetlu. Jazz je bez ovakvih nastupa teško zamisliti, to je jedna od stvari koja mu daje poseban gušt

  

Četvrti Međunarodni Pula Jazz Festival u organizaciji udruge Kulturna inicijativa održan je u dvorištu Doma hrvatskih branitelja. Dok su prve večeri nastupili estonski Alpha Collective te zanimljiva američko-hrvatska kombinacija nazvana American Music Project, druga i treća večer festivala također su zadovoljile raznolike ukuse publike, pokazavši još jednom da jazz može biti raznovrstan. U dvorištu Doma hrvatskih branitelja moglo se uživati u klasičnom jazzu kao i etno prizvucima, a na svoje su došli i ljubitelji jazz pjevanja.

U najboljem svjetlu

Tako su u petak navečer prvi nastupili odlični Rhyme & Reason Project, američko-ruska osovina potpomognuta hrvatskim snagama. Ruski saksofonist Oleg Kireyev i američki pijanist Keith Javors predstavili su se u najboljem svjetlu, praćeni pulskim glazbenicima, trubačem Brankom Sterpinom, kontrabasistom Nenadom Mirtom i bubnjarom Dušanom Kranjcom, ponudivši publici jedan čvrsto i samouvjereno odsvirani klasični jazz.

Nakon njih Goran Bojčevski Kvartet u pulsku ljetnu večer udahnuo je atmosferu Balkana, posebice Makedonije odakle je Bojčevski rodom. On živi u Sloveniji i nastupa sa slovenskim glazbenicima, ali srce mu je makedonsko što se i vidjelo odnosno čulo. Jazz i etno kombinirao je i s Bachom što je oduševilo publiku. Senzibilitet se Bojčevskom ne može negirati, no čini nam se da je ipak u jednom trenutku sporim ritmovima i baladama malo uspavao prisutne koje je onda bilo teško natjerati da se probude na živahne ritmove.

Publika se već osula kada je druge večeri na red došao Beppe Aliprandi Jazz Academy Quartet, predvođen talijanskim saksofonistom Aliprandijem i pojačan Sterpinom, Mirtom, Kranjcom i Javorsom. Prorijeđeni auditorij ih nije zasmetao da se vrate na staze klasičnog jazza.

Svjetski renome

Treća večer, održana u subotu, otvorena je pjesmom, snažnim vokalom Nicolasa Beardea koji svojim stilom oduševljava publiku širom svijeta, pa je tako bilo i u Puli. Nastavak je uslijedio s Matjaž Mikuletić Customized Bandom kojeg predvodi Matjaž Mikuletić kao jedan od trenutno najpopularnijih slovenskih trombonista. Ovu slovensku kombinaciju čine i Karin Zemljič (vokal), Tomaž Gajšt (truba), Marko Črnčec (klavir), Aleš Avbelj (bass) i Luka Matic (bubnjevi).

Kraj je pripao tradicionalnom jam sessionu glazbenika koji su tri večeri zabavljali publiku pa im je ovo bila prilika da se pokažu u opuštenijem svjetlu. Jazz je bez ovakvih nastupa teško zamisliti, to je jedna od stvari koja mu daje poseban gušt.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini