MARUŠIĆI

ČUVARI GLAZBENE I PLESNE TRADICIJE Na Pišćacima i gunjcima glavne uloge imali violina, harmonika i bajs

| Autor: Luka JELAVIĆ

Gunjci (gunci) i pišćaci su glazbeni sastavi čiju osnovu tvore gudački instrumenti violina i bajs. Ta vrsta glazbe tradicija je područja središnje, sjeverne i sjeverozapadne Istre (Bujština, Buzeština, Pazinština, slovenski dio Istre…). Popularnost tih sastava počela je rasti krajem 18. stoljeća, kada su se pojavljivali i putujući svirači

 

Središnji dio ovogodišnje tradicionalne marušićanske fešte, kojom mještani s gostima slave svoje zaštitnike svete Petra i Pavla, svakako je kulturna manifestacija 14. međunarodni susret malih sastava tradicionalne glazbe „Pišćaci i gunjci“. Gunjci (gunci) i pišćaci su glazbeni sastavi čiju osnovu tvore gudački instrumenti violina i bajs. Ta vrsta glazbe tradicija je područja središnje, sjeverne i sjeverozapadne Istre (Bujština, Buzeština, Pazinština, slovenski dio Istre…). Popularnost tih sastava počela je rasti krajem 18. stoljeća, kada su se pojavljivali i putujući svirači.

Obavezna glazbena pratnja u svadbama

Tijekom vremena, zvuk gunjaca i pišćaca obogaćivao se uključivanjem i drugih instrumenata, u prvo vrijeme klarineta i kornete, a kasnije dijatonske harmonike „triestine“.

Takvi su sastavi bili obavezna glazbena pratnja u svadbenim i karnevalskim povorkama, ali je njihova uloga prvenstveno bila sviranje za ples. Poslije drugog svjetskog rata, tradicija gunjaca i pišćaca malo je zamrla, no nije sasvim prekinuta. Danas tradiciju nastavljaju suvremeni „gunjci i pišćaci“, svirači na tradicijskim glazbalima kojima se pridružuju i svirači drugih instrumenata.

Ove godine u Marušićima je nastupilo 16 grupa sa pedesetak svirača od kojih su mnogi stalni sudionici sličnih susreta po Istri. Došli su mnogi svirači iz cijele Istre, pograničnog dijela Slovenije, te gosti iz Trsta, uglavnom ljudi porijeklom iz okolice Marušića i obližnjih istarskih krajeva. U glavnim su ulogama bili violina, harmonika i bajs, a zasviralo se i na usnu harmoniku (organić), klarinet ili neki drugi instrument. Svirana je glazba koja prati stare istarske plesove, polke, valcer, manfrinu, cotić, šaltin… Došli su, uz domaće svirače i pjevače iz Marušića i okolnih mjesta, ljubitelji tradicijske glazbe iz Buja, Brtonigle, Izole, Trsta, Roča, Kopra, Huma, Buzeta, Lovrečice, Umaga…, a dvojica svirača došla su čak iz Padove. Mnogi od njih ne propuštaju takve manifestacije po Istri, naročito gdje se čuje glas violine, bajsa i harmonike...

Svirao na 300 godina staroj violini

I ove je godine na svojoj violini starijoj od 300 godina zasvirao 95-godišnji Štefan Hrvatin iz Izole, najstariji sudionik i čest gost fešte u Marušićima koji kaže da je, uz domaću hranu iz vlastitog vrta, za dugovječnost najviše zaslužna upravo njegova violina.

Najmlađi je bio Rasel Đurđević koji je otpjevao staru pjesmu, a pratili su ga nono Miro Marušić na violini i Matija Marušić na bajsu. Inače, na ovoj marušićanskoj fešti bili su mnogi osvjedočeni i vrijedni sakupljači i čuvari istarske glazbene tradicije kao što su Dario Marušić, Marino Kranjac, Emil Zonta, Nino Zacchigna, Branko Pernić i mnogi drugi.

Tradicionalna fešta u Marušićima bila je ispunjena i drugim sadržajima. Po običaju, u prvu nedjelju koja slijedi iza blagdana svetih Petra i Pavla, sveta misa je održana u crkvici sv. Petra na lokalitetu Sorbar, što je nekadašnji naziv za cijelo područje od Marušića prema Brdu. Crkva sv. Petra iz XIV. stoljeća ima važnu povijesnu i umjetničku vrijednost, sa freskama i glagoljskim grafitima. Pored toga, iz bogatog sportskog i zabavnog programa, treba izdvojiti radionicu u kojoj su voditelji Koviljka Marečić i Branimir Šajin znatiželjnike podučavali starim istarskim plesovima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater