SMOTRA POVIJESNIH PLESOVA I PJESAMA

Očuvanje glazbene tradicijske baštine: ZBOR LAVANDA I FOLKLORAŠI DAJLE U ĐAKOVU


Pjevači Lavande su se pod vodstvom dirigenta Branislava Ostojića predstavili istarskim starogradskim pjesmama, dok su članovi folklornog društva iz Dajle izveli istarski pučki ples Balun

Mješoviti zbor Lavanda iz Novigrada i Folklorno društvo iz Dajle gostovali su u Đakovu, na 21. smotri povijesnih i građanskih plesova te starogradskih pjesama Hrvatske.

Balun

Pjevači Lavande su se pod vodstvom dirigenta Branislava Ostojića predstavili istarskim starogradskim pjesmama, dok su članovi folklornog društva iz Dajle izveli istarski pučki ples balun. Etnoglazbenici Branislav i Igor Ostojić, otac i sin, izveli su splet talijanskih, slovenskih i istarskih starogradskih pjesama na harmonici, okarini i gitari.

Inače, na Smotri su nastupili članovi folklornih društava iz Trogira, Solina, Koprivnice, Desinića, Župe Dubrovačke te grada domaćina, Đakova.

Starogradske pjesme nazivaju se one pjesme koje su nastale i još uvijek se izvode u gradovima, gradićima i selima širom Hrvatske, a Ministarstvo kulture RH je starogradsku pjesmu i ples zaštitilo kao nematerijalno kulturno blago.

Raskoš kostima

Ova tradicionalna smotra, koja je jedina takve vrste na državnoj razini, ima za cilj čuvanje običaja, pjesme i plesova građanske tradicije, a koje uvijek izazivaju oduševljenje bogatstvom melodija i raskoši građanskih kostima. Drugog dana svog boravka u srcu Slavonije, istarski predstavnici prisustvovali su u velikoj gradskoj katedrali župe Svih Svetih na svečanoj misi, a zbor Lavanda u prepunoj katedrali izveo je dvije staroslavenske pučke pjesme. (L. JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum