BALET "GOSPODA GLEMBAJEVI" U PETAK U PULI

"GLEMBAJEVI" NA OTOKU SV. KATARINA: Baletna papučica zamijenit će vojničku čizmu


Odlučili smo se za neuobičajeni kulturni događaj na ovom sasvim posebnom mjestu, a riječ je o iznimno kvalitetnom baletu koji je dobio brojne nagrade. Ta transformacija ili demilitarizacija otoka Katarine koja će svoju kulminaciju doživjeti izvedbom baleta simbolički će označiti kraj jedne ere i početak novog života ovog dijela Pule, kazao je Krešimir Raguž u ime Kermas grupe

Na konferenciji za novinare na otoku sv. Katarina danas su Krešimir Raguž u ime Kermas grupe, Irena Hrstić, ravnateljica pulske Opće bolnice, Marinela Miletić Janjušević, voditeljica Odjela za pedijatriju pulske bolnice i Jasmina Nina Kamber, pročelnica za kulturu Grada Pule najavili baletnu predstavu "Gospoda Glembajevi" u režiji Lea Mujića koja će na ovoj lokaciji biti izvedena u petak, 29. lipnja s početkom u 21.30 sati.

Humanitarna dimenzija

Balet iz produkcije Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu osim njegove matične kuće omogućili su Kermas grupa i Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula. Sav prihod od prodaje ulaznica, koje imaju jedinstvenu cijenu od 250 kuna, ići će za Odjel pedijatrije pulske Opće bolnice.

- Kada smo prije par tjedana najavljivali ovaj događaj na konferenciji za novinare u kazalištu, nisam niti sam mogao zamisliti kako će izgledati ova pozornica u izgradnji, a sada su radovi na postavljanju pozornice i tribine od 1.200 mjesta u punom jeku i sve će biti spremno za petak, kada će ovaj veličanstveni balet zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta biti ovdje izveden. Ovaj se prostor dugo ne koristi, ostali su ovdje raznoliki grafiti od "živio drug Tito" do Sex Pistolsa i mi smo prvi ušli ovdje na jedan posve drukčiji način. Mnogi su me pitali zašto baš balet za otvorenje ovoga prostora, zašto ne neki koncert. Odlučili smo se za neuobičajeni kulturni događaj na ovom sasvim posebnom mjestu, a riječ je o iznimno kvalitetnom baletu koji je dobio brojne nagrade. Ta transformacija ili demilitarizacija otoka Katarine koja će svoju kulminaciju doživjeti izvedbom baleta simbolički će označiti kraj jedne ere i početak novog života ovog dijela Pule. Baletna papučica zamijenit će vojničku čizmu, kazao je Raguž.

Svoje zadovoljstvo ovom humanitarnom dimenzijom baletne izvedbe izrazila je i ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić, ističući da je iznimno veseli što postoje zainteresirani pojedinci i tvrtke koji žele pomoći bolnici u opremanju, a posebice je zadovoljna činjenicom da sredstva idu za Odjel pedijatrije, za naše najmlađe sugrađane.

Govoreći o medicinskim uređajima, voditeljica Odjela pedijatrije Mariela Miletić Janjušević kazala je da je riječ o modernim uređajima za suvremene trendove u pedijatriji te da se radi o uređajima koji su vrlo važni za najmlađe.

Besplatno brodom i busom

Planiraju se nabaviti holter EEG za 24-satno snimanje moždane aktivnosti, što je važan uređaj za dijagnosticiranje, između ostalog, epilepsije kod najmlađih, potom monitor vitalnih funkcija te dječji defibrilator.

- Iako se defibrilator ne koristi toliko često, iznimno je važan uređaj, uvijek kod djece rođene sa srčanom manom može postojati mogućnost korištenja toga uređaja, a monitor vitalnih funkcija vrlo je važan uređaj za uporabu kod svakog ozbiljnijeg pacijenta, djeca male dobi vrlo često ne znaju ili ne mogu govoriti ili reći što ih boli, stoga je vrlo važno kontrolirati vitalne funkcije, rekla je dr. Miletić Janjušević govoreći i o važnosti holter EEG-a za 24-satno snimanje moždane aktivnosti što se može primijeniti, ovisno o situaciji, u bolničkim uvjetima, kao i izvan bolnice.

- Riječ je o plemenitom, humanom cilju. Prvi je to put da se ovo djelo izvodi na otvorenom, to je svojevrsna demilitarizacija kulturom, a da građani ne bi rekli da im je nezgodno doći jer nemaju prijevoz, organizirali smo besplatan prijevoz autobusom ispred Arene s polaskom u 20 i u 20.45 sati, te brodom "Melissa" ispred katedrale u 19.15, 20.15 i 21 sat. Povratak će biti nakon završetka baleta, kazala je Kamber.

Poklon iznenađenja

Budući da su organizatori ovoga događanja rekli da će to biti poticaj i drugim gospodarstvenicima da se pridruže financiranju događaja u kulturi, voditelj odjela prodaje Tele2 Krešimir Jurić kazao je da će i oni sudjelovati u ovom dobrotvornom projektu s osvježavajućim poklonom iznenađenja te da mu je drago što dolazi do simbioze kulturnih događanja i humanitarnog karaktera svega toga.

- Tele2 na globalnom nivou, pa tako i ovdje u Hrvatskoj, pomaže rad zaklade Reach for Change koja je fokusirana na unaprjeđenje života djece pa ćemo ovim projektom pomoći upravo njima, onima kojima je pomoć najpotrebnija. Ulaganjem u kulturu, ulažemo i u razvijanje identiteta naše zemlje, a pomaganjem djeci činimo najviše za svoju zajednicu, kazao je Jurić.

Saznajemo da je do sada prodano oko 70 posto ulaznica, a ulaznice se mogu i dalje nabaviti online ili u INK-u radnim danima od 10 do 13 sati, te u Zagrebu na aplikaciji HNK-a. (Vanesa BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum