MMC GALERIJA: kolaži DRAŽENA TROGRLIĆA

"Elizabetino ljeto" u ritmu kolorita i svjetskih nota


Izložba kolaža „Elizabetino ljeto“, svestranog autora Dražena Trogrlića, postavljena u MMC galeriji, svojom izvanjskim likovnim izričajem, bez sumnje, snažnim koloritom budi asocijacije na ljeto, godišnje doba koje isijava svjetlost, toplinu i energiju sunca, slobodu u nepreglednom plavetnilu mora te smiraj u zelenilu šuma i voćnjaka. Čiste boje: zelena, žuta, crvena, plava i ostale koje su nastale kombiniranjem tih osnovnih boja isijavaju u sjaju kolažnog papira sugestivna i pulsirajuća, zvonka i sjajna, energijom nabijena produhovljena stanja na bijelim plohama, to jest, zidovima MMC galerije. Ova razigrana izložba kolaža je istodobno iluzivna i fizički realna, funkcionirajući ne samo kao vizualni doživljaj, nego i kao opipljiva materijalnost. Radovi nose u sebi izrazitu životnost, gibljivost i izražajnost, stvarajući kod promatrača dojam otvorenosti, svježine, opuštanja i pozitivne energije, životne poletnosti i radosti, nesputanog hedonizma. No u svojoj pozadini ili bolje rečeno psihološkoj slojevitosti radovi zasigurno nose neku skrovitu autobiografsku priču umjetnika.

Vizualni dnevnik

U slikama se reflektira doživljaj na neko zapamćeno ljeto; na neki trak svjetla i atmosferu podneblja, na osjet dodira i sinesteziju. Zato se ova geometrijska obojena polja Trogrlićevih kolaža, naizgled samo igra boja, u konačnici mogu čitati kao njegova polja memorije; kao vizualni dnevnici njegove osobne stvarnosti, izjavila je prilikom otvorenja izložbe Višnja Slavica Gabout, autorica predgovora kataloga istaknuvši da je to autor koji ima poseban senzibilitet za boju s dubokim osjećajem za sav njezin potencijal i svu širinu njezina bogatstva, prostranost i njezinu svjetlost, energiju, vibrantnost, simboliku, asocijativnost, fizičku prisutnost i taktilnost kojom progovara kroz reduciranu sintezu forme i kompozicije, a što je odraz njegova discipliniranog, analitičkog i sintetičkog mišljenja.

U svom stvaralaštvu naglašava poetiku malih stvari, kao i ljubav prema obiteljskim vrijednostima. Zato se sveobuhvatni doživljaj umjetnosti ovoga autora može iščitati jedino osluškujući u njegovu djelu onaj profinjeni dijalog iskustvenoga i intuitivnoga; perceptivnoga i introspektivnoga; unutarnjega i vanjskoga; osobnoga i univerzalnoga. Jer on svoju inspiraciju koncipira i oblikuje kroz razgovor sa samim sobom i sa svojim okruženjem; s bliskim osobama i s prirodom oko sebe, reflektirajući sve, i prenoseći ne veliku prirodu i na cijeli univerzum; skrećući uvijek pogled s lokalnoga na globalno, zaključila je Gabout. (Sanja BOSNIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater