ČEKA SE HKS

Košarkašice Brionka Pule bi mogle profitirati zahvaljujući pandemiji. Trener Ivan Đukić: "Pokrenuta je inicijativa da NITKO NE ISPADNE IZ LIGE"

| Autor: Ivica CEROVAC
Prekid donosi spas? - trener Ivan Đukić s igračicama Brionka Pule (Dejan ŠTIFANIĆ)

Prekid donosi spas? - trener Ivan Đukić s igračicama Brionka Pule (Dejan ŠTIFANIĆ)


Smatram da su šanse da ta inicijativa prođe poprilično velike, jer po informacijama do kojih sam došao, Hrvatski košarkaški savez ne bi imao ništa protiv da liga opet, kao unatrag nekoliko godina, broji 12 ekipa, rekao je Ivan Đukić

Košarkašice Brionka Pule mogle bi, na sportskom planu, profitirati zahvaljujući pandemiji koju je izazvao koronavirus. Naime, Hrvatski košarkaški savez donio je odluku da se sva domaća natjecanja odgađaju do 1. travnja, ali samo najveći optimisti vjeruju da će se, po isteku tog moratorija, situacija vratiti u normalu. Puno su izgledniji neki drugi scenariji, a tu u pulskom klubu vide svoju šansu da sačuvaju prvoligaški status, koji bi u slučaju normalnog nastavka sezone sigurno izgubili.

Velike šanse

Do kraja regularnog dijela prvenstva preostala su još dva kola, nakon čega bi osam najuspješnijih ekipa trebale krenuti u doigravanje, deveta igrati kvalifikacije za očuvanje prvoligaškog statusa s drugoplasiranim drugoligašem, dok desetoj slijedi direktan silazak u niži rang. Sa 16 poraza, u isto toliko utakmica, Puljanke čvrsto drže "fenjer" u svojim rukama i davno su ostale bez teoretske šanse za spas, ali možda ono što nisu uspjele izboriti na parketu, ostvare za "zelenim stolom".

- Pokrenuta je inicijativa od strane klubova prema Hrvatskom košarkaškom savezu, u kojoj se traži da se prvenstvo zaključi na način da nitko ne ispadne, a da dva najbolja drugoligaša uđu i liga se proširi. Skupljaju se potpisi i kad svi klubovi daju pristanak, trebat će se sastati glavni i odgovorni te odlučiti što i kako dalje. Osobno, smatram da su šanse da ta inicijativa prođe poprilično velike, jer po informacijama do kojih sam došao, Savez ne bi imao ništa protiv da liga opet, kao unatrag nekoliko godina, broji 12 ekipa, rekao je Ivan Đukić, trener Brionke Pula, koji nije jedini zainteresiran da ta ideja zaživi. - Riječki FSV i Plamen iz Požege bore se da izbjegnu devetu poziciju koja vodi u kvalifikacije, a oba su kluba napustile Amerikanke koje su im bile "pola ekipe". Bez obzira tko od njih na kraju bude deveti, taj bi imao jako male šanse u kvalifikacijama, jer iz Druge lige stižu dvije odlične ekipe, Mursa i Akademija Žane Lelas, koje bi u situaciji kad se igra na dvije pobjede, bile veliki favoriti.

Poput svojih muških pulskih kolega, i Đukić je poslao igračice kućama.

- Sara Borić otišla je u Šibenik, Ariana Pjevac u Zagreb, a Božena Perić, koja i tako zbog problema s papirima nije igrala cijelu sezonu, u Tomislavgrad. Nije imalo smisla da ostanu u Puli kad nam je zabranjeno trenirati, čak i na otvorenom. Cure mogu jedino individualno trčati, a to mogu raditi i doma, za razliku od nekih drugih zemalja gdje niti to nije dozvoljeno. Recimo, u Italiji policija kažnjava svakog tko iziđe iz kuće bez opravdanog razloga, a trčanje to definitivno nije, istaknuo je Đukić. - Čak i da se prvenstvo nastavi 1. travnja, mi tada sigurno nećemo moći igrati, jer nam je dvorana zatvorena do 15. travnja. Realnost je da će ova situacija trajati, negdje, do svibnja i tek će se tada steći uvjeti da se krene s utakmicama. Naravno, ako se stvari ne pogoršaju. Osobno, smatram da bi bilo glupo nastaviti prvenstvo 15. svibnja ili 1. lipnja te se mora naći neko drugo rješenje.

Proglasiti prvaka

Desetak europskih zemalja već su objavile kraj natjecanja za ovu sezonu i proglasile prvake s obzirom na trenutačno stanje na ljestvici te nije isključeno da se tim putem krene i u Hrvatskoj.

- Jedino što ne bi bilo u redu, bez obzira hoće li se prvenstvo poništiti ili ne, da se odredi prvak,jer neki su klubovi uložili puno sredstava i truda u ovu sezonu te zaslužuju da za to budu i adekvatno nagrađeni. Jedno je rješenje da trenutačni plasman bude i konačan, dok bi drugo bilo da se u jednom vikendu održi "Final Four" i tako dobije prvak. Ako ta kompromisna ideja zaživi, bilo bi fer da on bude u Dubrovniku, jer je Ragusa trenutno vodeća momčad lige i zaslužila je da ima prednost domaćeg terena. Po meni, četvrtfinale se u ovoj situaciji ne bi trebalo igrati, a i tako četiri najbolje ekipe toliko odskaču od kvalitete, da su u seriji na dvije pobjede skoro pa nikakve šanse da bi mogle ispasti, naglasio je Đukić. - Bez obzira što će se na kraju odlučiti, ako rasplet dovede do toga da mi ostanemo u ligi, proglasit ćemo "Dan svete korone". Nema nam druge.

Nema šanse za "Final four" Kupa

Izvučeni su parovi "final foura" Kupa Ružice Meglaj Rimac, kojem je domaćin Dubrovnik. Polufinala su na rasporedu 10. travnja i u njima će snagu odmjeriti Ragusa i Medveščak te Trešnjevka 2009 i Šibenik, a dan kasnije dvije uspješnije ekipe sučelit će se u finalu.

- Nema šanse da se te utakmice odigraju, barem ne u tom terminu. Definitivno je taj datum preblizu i s obzirom na trenutačnu situaciju, stanje se neće normalizirati da bi se stekli uvjeti da se "final four" održi, decidiran je Đukić.

Pačkovski i Trehub se vratile, Premasunac i Tikvić ostale na "čizmi"

Puno je košarkašica proteklih godina prošlo kroz pulsku svlačionicu i sa svima njima trener Ivan Đukić ostao je u kontaktu. U svjetlu novonastale situacije, ta se komunikacija posljednjih dana intenzivirala, naročito s igračicama koje su svoje karijere nastavile u Italiji.- Lana Pačkovski igrala je u La Speziji, u Liguriji koja nije bila žarište epidemije te se na vrijeme vratila doma i po dolasku u Zagreb odmah javila liječnicima. Nije imala nikakve simptome i pustili su je kući uz upute da dvaput dnevno mjeri temperaturu i ako ona bude povišena, da im se odmah javi, otkrio nam je Đukić. - Katarina Trehub je igrala u Bolzanu te je malo oklijevala s povratkom i onda se to pretvorilo u pravu avanturu. S nekim kamionom stigla je do granice koju je potom prešla pješice i tako ušla u Sloveniju, tamo riješila papirologiju potrebnu da je oni puste i dokopala se Hrvatske. Onda je stopom došla do Vrata Jadrana, gdje je u dva sata iza ponoći preko "BlaBlaCar-a" našla nekog tko ju je prebacio do Pule. Kraljica, što drugo reći. Potom je probudila dečka, pokupili su stvari i otišlo kod njenih u Vinkovce, gdje su sada u samoizolaciji.Nina Premasunac i Ivana Tikvić još uvijek se nalaze na "čizmi". - Njih dvije igraju zajedno u prvoligašu Broniju, a kako žive u regiji Lombardija gdje ima najviše oboljelih, odlučile su ostati tamo. Dobro se osjećaju, ali još uvijek ne znaju jesu li zaražene i stoga ne žele riskirati da dođu doma, pa zaraze neke starije članove obitelji. Čekaju da sve ovo prođe, sjede u stanu i svaki dan imaju na raspolaganju pola sata vremena da odu do dućana i kupe sve što im je potrebno, zaključio je Đukić. (I. C.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of