KAPETNICA PULSKOG KLUBA

ZASLUGOM KORONAVIRUSA, BRIONKA PULA NAKON 12 UZASTOPNIH PRVOLIGAŠKIH SEZONA NIJE SKLIZNULA U NIŽI RANG Maja Ramljak: Kad smo čule službenu vijest, nastupilo je opće oduševljenje. Emocije su sad slegle, OKREĆEMO SE ONOME ŠTO SLIJEDI

| Autor: Ivica CEROVAC
Karijeru završiti dobrim rezultatima - Maja Ramljak (Dejan ŠTIFANIĆ)

Karijeru završiti dobrim rezultatima - Maja Ramljak (Dejan ŠTIFANIĆ)


Ružno je to reći u ovom trenutku kad je jedno malo nevidljivo biće uspjelo paralizirati cijeli svijet, ali kad smo mi igračice vidjele službenu vijest da zbog cijele ove situacije neće biti ispadanja iz lige, nastupilo je opće oduševljenje, priznala je Maja

Početkom 2007. godine Maja Ramljak odlučila je napustiti matični Šibenik i košarkašku karijeru nastaviti u redovima pulskog kluba. Tu polusezonu dolazila je samo na utakmice i pokoji trening, a onda je maturirala, upisala fakultet u Puli i na jesen preselila u najveći istarski grad, u kojem i danas živi. Dolazak u novu sredinu odmah je okrunila ulaskom u najjači razred hrvatske ženske košarke, status koji su Puljanke uspjele sačuvati do današnjih dana. U početku nije bilo lako te su prve dvije godine igrale Ligu za ostanak, jednom čak i dodatne kvalifikacije, a kad su to uspješno prebrodile, polako su se počele ustaljivati u "gornjem domu" prvoligaške ljestvice.

U dva navrata prvenstvo su okončale na trećoj poziciji, četiri puta nastupile su na "Final Fouru" Kupa Hrvatske (Ružice Meglaj Rimac), a prošla sezona bila im je najuspješnija u klupskoj povijesti, jer su na oba fronta dogurale do polufinala. U regularnom dijelu prvenstva Puljanke su upisale 16 pobjeda i malo je tko mogao očekivati da će nepunu godinu dana kasnije, nakon 16 odigranih kola, imati isto toliko poraza. Put u niži rang bio je već trasiran i čekalo se samo da se prvenstvo odradi do kraja. No, onda je pandemija izazvana koronavirusom sve zaustavila te su hrvatski košarkaški čelnici donijeli odluku da će se kompletna sezona poništiti.

- Ružno je to reći u ovom trenutku kad je jedno malo nevidljivo biće uspjelo paralizirati cijeli svijet, ali nama je žlica upala u med. I to doslovno. Kad smo mi igračice čule službenu vijest da zbog cijele ove situacije neće biti ispadanja iz lige, nastupilo je opće oduševljenje, nije krila Maja Ramljak, kapetanica Brionke Pula. - Sad su se već malo emocije slegle i okrećemo se onom što slijedi. Trener i predsjednik sigurno već slažu igračku križaljku za sljedeću sezonu, koja će zacijelo biti iznimno zahtjevna zbog novonastale situacije i krize koja će se odraziti na gospodarstvo i financije, ali bez obzira na to, vjerujem da će s rezultatske strane za nas biti puno, puno uspješnija.

Sve pehove koji su pratili pulsku ekipu tijekom sezone, prebrisala je odluka o njenom poništenju.

- Napustile su nas tijekom ljeta Katarina Trehub i Anja Perko, čiji se izostanak osjetio, a onda su zaredale ozljede. Najprije je Tea Đikić ozlijedila koljeno koje je već dugi niz godina muči, a s obzirom da se bavi takvim poslom u kojem je na nogama 12 sati, jednostavno više nije mogla izdržati. Koljeno joj je sve više i više slabilo, svjesna je bila da ne može nastaviti te se pozdravila sa svima nama i zaželjela nam sreću, prisjetila se Ramljak. - Nedugo zatim ja sam na treningu slomila palac na desnoj ruci, da bi onda Ivana Đukić na gostovanju kod Zagreba slomila nos. Svi ti problemi s kojima smo se suočavale utjecali su na sezonu, pa bi se neke utakmice koje smo trebale dobiti, u zadnjih pet minuta okrenule na protivničku stranu. Bilo je i dosta nervoze, kako sa strane nas igračica, tako i s trenerove, što je i normalno u situaciji kad u cijeloj sezoni nismo ostvarile niti jednu pobjedu. Usto, kad uđete u takav negativni niz, s psihološke strane se teško iščupati iz te situacije i jednostavno nastavite tonuti.

U takvoj situaciji, kad je iz kola u kolo nad igračicama stajao imperativ pobjede, bilo je za očekivati da će se one najmlađe "stisnuti" i neće pružiti ono za što su sposobne.

- Vjerovalo se pred početak sezone da naše mlade cure mogu dati svoj doprinos i dobile su priliku, ali nisu se dobro snašle i na kraju se ispostavilo da moraju još puno raditi. Ne mogu reći da nam nisu bile od pomoći, ali prvenstveno one same u sebe moraju vjerovati, a tek onda mi u njih, istaknula je Ramljak. - Sve od reda morale smo dati više od sebe i teško se oteti dojmu da bismo sigurno upisale par pobjeda, samo da smo se trunkicu više trudile na parketu. Stoga nam ova sezone ne treba biti samo opomena, nego puno više. Svi od reda, a tu počinjem od sebe, moramo dobro razmisliti o nekim stvarima, što nam je sve pruženo i koliko se trebamo truditi da na tome uzvratimo. Što se tiče mlađih cura, one prvenstveno same sa sobom moraju raščistiti koliko zapravo žele igrati košarku, koliko im ona znači i koliko su spremne dati na parketu.

S 31 godinom na plećima, od kojih je skoro pola provela u Puli, Maja još uvijek ne razmišlja da okači patike o klin.

- Iskreno, kad sam dolazila ovdje nisam očekivala da ću se ovoliko zadržati, ali da nisam zadovoljna životom u Puli, zacijelo ne bih toliko ostala. Svjesna sam da mogu igrati još maksimalno pet sezona, ali ono što ja želim je da se od košarkaške karijere oprostim s dobrim rezultatima. U ovom trenutku najvažnije je da svi pazimo na zdravlje i pridržavamo se zadanih mjera, a kako one polako počnu popuštati, tako ćemo se i vraćati ustaljenom ritmu života. Vjerujem da će kolovoz i rujan biti onakvi na kakve smo navikli te da ćemo se uspjeti pripremiti za sljedeću sezonu, a onda će glavna želja biti da nas zaobiđu najveći neprijatelji sportaša, ozljede, zaključila je Ramljak.

Poštedjeti trenera nerviranja

Ako se situacija normalizira i sljedeća sezona krene početkom listopada, značit će to sedam mjeseci pauze između dvije službene utakmice.

- Definitivno dug period i svaka igračica trebat će tijekom njega raditi na sebi, kako naš trener ne bi morao iduće sezone stalno govoriti da smo spora ekipa. Želim da fizički budemo na visokom nivou, kako bismo ga natjerale da iz utakmice u utakmicu ponavlja da smo brze i da nas nitko ne može pretrčati te da svima možemo parirati u tom segmentu, zaželjela je Ramljak. - Usto, kako bismo ga poštedjele nerviranja, trebat ćemo imati dobro otvorene uši i slušati što nam govori kad pozove minutu odmora. Ove sezone to baš nije bio slučaj, jer bi nam trener rekao što trebamo napraviti, a mi bismo odmah po povratku na parket napravile krivo.

Najbolji strijelac u prvoligaškoj povijesti pulskog kluba: U 12 sezona postigla 2.900 koševa

Premda je u nju ušla s nepunih 20 godina, Maja Ramljak je u debitantskoj pulskoj prvoligaškoj sezoni bila najefikasnija igračica kluba i nakon što je odmah u startu visoko podignula ljestvicu, više je nije spuštala. Pet puta najbolji klupski strijelac, u četiri navrata tik do najbolje, dvaput treća i jednom peta, Majin je učinak u 12 posljednjih godina. Postigla je ukupno 2.900 koševa, skoro tisuću više od prvog pratitelja Ivane Đukić (1.966), jedine koja se uz nju može pohvaliti članstvom u "klubu tisuću". Pred njegovim pragom ostale su Katarina Trehub (955) i Lana Pačkovski (906), a više od 500 prvoligaških koševa u dresu pulskog kluba podtigle su još Nina Premasunac (739), Tea Đikić (707), Anja Perko (674), Martina Zubak (651) i Karmen Čičić (538).

- Bez kvalitetne suradnje sa suigračicama, teško da bi moje brojke bile tako velike, a tu prvenstveno mislim na centre i krila. Posebno sam se dobro na terenu slagala s Anđelom Škorić, Ninom Premasunac, Gordanom Bedalov i Katarinom Trehub, a još bih spomenula Damiru Fredotović i Moniku Bosilj. Što se tiče bekova, Lana Pačkovski je imala "strašne" driblinge, nakon kojih bi uslijedile sjajne asistencije, odlična je bila Ana Modrić, ali ako bih nekog trebala izdvojiti, to je Branka Vukičević. Ona je u Pulu došla kao iskusna igračica koja je puno toga prošla u svojoj karijeri, igrala za reprezentaciju i cijeli niz kvalitetnih klubova, a ja sam u to vrijeme imala 18 godina i bila mi je čast igrati s takvom košarkašicom od koje možete puno toga naučiti, nije dvojila Ramljak. - Svaka godina bila nam je izazovna jer su nam stalno dolazile nove igračice, ali uvijek smo bile prava klapa i to je ono što mi fali u današnjoj košarci s ovim mladim curama. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum