Predsjednik Stoje iznio razloge ispadanja iz prvoligaškog društva

Šime Vidulin: Izostanci su bili ključ ovako loše sezone

| Autor: Roberto Car
PREVIŠE GREŠAKA U PROCJENAMA - Šime Vidulin

PREVIŠE GREŠAKA U PROCJENAMA - Šime Vidulin


Košarkaši Stoje nisu uspjeli ostvariti glavni cilj sezone, izboriti ostanak u prvoligaškom društvu. Nakon prve, odlično odigrane premijerne sezone u ovom rangu, uslijedila je loša koja uoči posljednjeg kola, koje im donosi nedjeljno gostovanje kod Marsonije, rezultirala pretposljednjim 13. mjestom s tek četiri pobjede uz 21 poraz.

Koji su uzroci koji su rezultirali ispadanjem iz lige i što slijedi košarkašima Stoje, pokušali smo doznati od predsjednika pulskog prvoligaša Šime Vidulina.

- Ocjena sezone? Ne mogu sigurno reći da je bila uspješna, niti da smo zadovoljni kad smo ispali. Da se vratimo na početak prvenstva možda bi neke stvari odradili drugačije, a možda je ovaj plasman i naša realnost kad se usporedimo s drugim klubovima u ligi - rekao je predsjednik Stoje. - Ostaje svakako žal što nismo osigurali ostanak, ali dodao bih kako je liga kvalitetnija i zanimljivija nego lani. Možda je to prevelik zalogaj za nas. U svakom slučaju, drago mi je da smo pretposljednji, da nismo baš posljednji i nadam se da će tako i ostati nakon posljednjeg kola.

No, sudeći po nekim glasinama, možda uslijedi reorganizacija natjecanja.

Reorganizacija

- Slično je bilo lani kad je Samobor ispao iz lige, ali je liga proširena i sad se Samobor bori za ulazak u Premijer ligu. Možda se dogodi nešto slično. Ako ne, vratit ćemo se korijenima, igranju u A-2 ligi zapad i radu s omladinskim pogonom. Tu s ponosom mogu reći da su nam selekcije U-13 i U-19 pred plasmanom u završnicu prvenstva Hrvatske. Doduše, priča se i o reorganizaciji A-2 liga, možda bi umjesto sadašnjih pet u budućnosti bile tri lige. Naša A-2 liga bi se spojila sa zagrebačkom, što bi nama više odgovaralo zbog kvalitete. Vidjet ćemo hoće li doći do toga.

Ova je sezona krenula loše od samog starta. Ljetos su otišli MVP prošle sezone Marin Đugum u Kvarner, zatim su Blažević, Rojnić i Turić na studij, Petar Ivančić je prešao u Mladost, a potom je stigla i ozljeda Alekse Matića. Da stvar bude gora, dovedeni su igrači na »žeton« Bratislav Paunović i Krešimir Elez, koji se nisu dugo zadržali u Puli.

- Dovođenje igrača na »žeton« je bila greška proizišla iz našeg neiskustva. Nikad nismo bili u toj situaciji, a trener Marko Kovačević je previdio da oni mogu vrlo brzo otići. Na polusezoni smo reagirali i doveli četvoricu igrača, od kojih je samo naš bivši igrač Chris Hortman opravdao dolazak. Ostali su, mislim na Lisicu i Golemca, došli u Pulu zbog minutaže, ali nisu se pokazali pojačanjima pa su brzo otišli. Ndiaye je rastao iz utakmice u utakmicu, ali on ne može puno igrati jer samo jedan stranac može biti na parketu, a osim toga nije nam donio kvalitetu. Treba puno rada s njim, posebno u obrani. Moglo se bolje, ali u Istri nemamo opcija da dovedemo potrebnu kvalitetu, a igrače izvana smo doveli na brzinu. Problem je što su hrvatski igrači skupi - dodao je Vidulin.

Usprkos svemu nabrojanom, Stoja bi možda i ostala u ligi da njeni ključni igrači nisu često izostajali s utakmica. Zbog poslovnih ili privatnih razloga Maljić je preskočio pet utakmica, a neke su utakmice preskočili i Dasko, Travica i Gustovarac. S obzirom na kratak roster, to je bilo pogubno po pulske ambicije.

SEZONA ZA ZABORAV - Nino Dasko, Matija Maljić i Vito Mlatac (Arhiva Glasa Istre)SEZONA ZA ZABORAV - Nino Dasko, Matija Maljić i Vito Mlatac (Arhiva Glasa Istre)

- Izostanci su bili ključ ovakve sezone. Većini naših igrača košarka nije u prvom planu, zbog posla ili obitelji. Pritom je Matija Maljić, koji nam je bio najvažniji igrač, izostao s čak pet ključnih utakmica. Bez njega smo igrali oba susreta s Crikvenicom, Marsonijom i Omišom. Maljić nam je odmah rekao da u siječnju ide u Brazil, ali problem je što je HKS baš tada promijenio raspored i ugurao dodatna dva kola zbog kvalifikacija za Olimpijske igre. Bile su to utakmice s Crikvenicom i Marsonijom koje su bile ključne za ostanak. Tako da možemo reći da nismo imali niti sreće, ali sreću treba zaslužiti. Osim toga, ovo je skoro profesionalna liga, a naši igrači, ipak, nisu profesionalci.

Kobne trice

Pokušali su u Stoji i s promjenom trenera, umjesto Marka Kovačevića početkom drugog dijela sezone na klupu je stigao Goran Šućurović, ali nije išlo.

- Promjena trenera nam u početku nije donijela pomak, štoviše Zagreb nas je rasturio, a protiv Crikvenice smo vodili u prvoj četvrtini, imali prednost i na poluvremenu, da bi se raspali u trećoj dionici. No, povratkom Maljića te odlascima Lisice i Golemca smo se sredili, digli. Pobijedili smo Hermes Analitiku, protiv Mladosti smo bili u egalu, i onda su stigle dvije ključne domaće utamice koje smo tijesno izgubili. Protiv Ribole Kaštele nam je Ante Delaš pogodio tricu 9 sekundi prije kraja, a onda u idućem susretu protiv Samobora nam je Kruno Simon, također, pogodio tricu u zadnjem napadu. Šteta, uz 2-3 pobjede više mogli smo osigurati miran ostanak.

Slijedi planiranje momčadi za iduću sezonu, vjerojatno ipak u nižem rangu.

- Nakon zadnjeg kola ćemo znati više o tim reorganizacijama i pričati s igračima. Želimo na vrijeme slagati momčad. Kostur momčadi možda ostane na okupu, a s trenerom Šućurovićem ćemo također razgovarati.

Pulski klinci

Stoja se profilirala kao klub koji radi kvalitetno s mladim igračima. Prošle je sezone »eksplodirao« Blažević, ove se sezone priželjkivalo isto od dvojice europskih U-17 prvaka košarke 3x3, Vita Mlatca i Roka Cetine.

- Cetina je, nažalost, bio ozljeđen pa dva mjeseca nije igrao, a nakon toga se dugo vraćao. Mlatac je bolje iskoristio sezonu. Možda smo mi naivno očekivali da nam oni budu nositelji igre. Imaju kvalitetu, ali im fali iskustva. Protiv Podstrane su njih dvojica super odigrali i dobili smo 20 razlike. Mlatac vjerujem da ostaje kod nas, dok Cetina vjerojatno ide na studij izvan Pule - dodao je Vidulin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini