VRAĆA SE U WNBA

Porečka košarkašica Ivana Dojkić u pripremnom kampu New York Libertyja

| Autor: Ivica Cerovac
VRAĆA SE U WNBA - Ivana Dojkić

VRAĆA SE U WNBA - Ivana Dojkić


»Naravno da bih se voljela vratiti.« Tako je krajem kolovoza na pitanje vidi li se i ove godine u WNBA, najjačoj ženskoj košarkaškoj ligi na svijetu, odgovorila Porečanka Ivana Dojkić, najbolja hrvatska košarkašica.

Dojkić je lani postala tek treća Hrvatica koja se može pohvaliti kako je uživala u loptanju pod obručima na najvišem nivou, s onu stranu »velike bare«.

Prva koja je iskusila to iskustvo bila je Koraljka Hlede, koja je u SAD-e stigla 1998. godina i tamo provela pet sezona, igrajući pritom za Detroit Shock, Utah Starzz i New York Liberty. Dvije godine kasnije, istim je putem krenula Vedrana Grgin-Fonseca, koja se u Americi zadržala dvije godine manje, a sve svoje tri sezone odradila je u redovima Los Angeles Sparksa.

Virtus prioritet

Uslijedilo je 20 godina bez hrvatske košarkašice u ligi koja broji 12 klubova i u kojoj svoje mjesto mogu pronaći samo one najbolje, a onda se, napokon, ukazala Dojkić i zaigrala za Seattle Storm. Riječ je o jednom od najuspješnijih klubova u povijesti najjače svjetske lige koja je zaživjela 1997. godine, osvajaču četiri naslova prvaka, dosega kojeg su ostvarila još samo dva kluba, Minnesota Lynx i ugasli Houston Comets.

Posljednji pobjednički trofej stigao je u Seattle 2020. godine, no ovog ljeta košarkašice Storma nisu bile na toj razini i regularni dio sezone, koji broji 40 utakmica, okončale su s učinkom 11-29, nedovoljnim da bi se »ugurale« među osam ekipa koje su u doigravanju odlučivale o prvaku.

Od tih 40 utakmica, Dojkić ih je odradila 23 te je pritom 15 puta bila članica početne petorke.

Minutaža joj se dizala iz utakmice u utakmicu, a vrhunac je uslijedio u 15. kolu, kad je u ogledu protiv Minnesota Lynxa na parketu provela skoro punih 39 minuta.

Upisala je na toj utakmici svoje rekorde po broju asistencija (10) i skokova (7), dok je najviše poena, njih 16, ubacila u 9. kolu aktualnom prvaku, ekipi Las Vegas Aces. Kad se na kraju podvukla crta, Dojkić je svoju debitantsku sezonu okončala s prosjekom od 6,5 koševa, 2,8 asistencija, 1,7 skokova i 0,8 ukradenih lopti po utakmici.

Te bi brojke zacijelo bile i veće, isto kao i broj odigranih utakmica, da se Dojkić prije kraja regularnog dijela sezone nije odlučila vratiti u »svoj« Virtus iz Bologne.

Realno, u tom trenutku male su bile šanse da će Storm »uloviti« doigravanje, a kako 26-godišnja Porečanka nikad nije krila da joj je europska sezona prioritet, raniji povratak na Stari kontinent i malo odmora prije nego što se priključila treninzima talijanskog prvoligaša, bilo je rješenje koje se nametalo samo od sebe.

Treća joj je ovo sezona u Virtusu i nakon dva poraza u finalu doigravanja talijanskog prvenstva od Schija, Dojkić iz trećeg pokušaja želi otići do kraja, pa je to sigurno bio jedan od najvažnijih razloga što je odlučila skratiti svoju američku avanturu.

Prva ljubav

Način na koji će se okončati sezona u Italiji sigurno će definirati njene daljnje planove, ali da se Dojkić i ovog ljeta vidi u Americi, može potvrditi činjenica kako je već potpisala ugovor o pripremnom kampu.

No, to nije napravila sa Seatlle Stormom, već s New York Libertyjem. Mogli bismo to nazvati povratkom prvoj ljubavi, jer je prije tri godine sve već bila utanačila s klubom iz »Velike Jabuke« i sve je ukazivalo na to kako će svoj WNBA debi Dojkić odraditi u dresu New York Libertyja, ali to se ipak nije dogodilo.

Ako ono što iz prvog pokušaja nije upalilo iz drugog padne na plodno tlo, mogao bi to biti novi iskorak za Porečanku, sudimo li po ljetošnjim rezultatima.

Naime, dok je Seattle Storm sedam pobjeda dijelilo od mjesta u doigravanju, New York Liberty je u njega ušao s druge pozicije, uz omjer 32-8, i potom u play-offu preskočio prve dvije prepreke, Washington Mystics (2:0) i Connecticut Sun (3:1). U finalu je, nakon dva poraza u »gradu kocke« New York uspio u svom Barclays Centru pobijediti u trećoj utakmici, da bi u četvrtoj, na istom mjestu, Las Vegas Aces slavio s »pola koša« razlike i tako obranio naslov.

New York je, pak, i u svom petom finalu ostao kratkih ruku. Možda će ovog ljeta, s Dojkić u svojim redovima, napokon otići do kraja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini