Puljanke u subotu otvaraju 16. uzastopnu sezonu u najjačem razredu

Ivan Đukić: Želja je ući među četiri u ligi i kupu

| Autor: Ivica Cerovac
U iščekivanju njezinog povratka - Nina Premasunac (Arhiva Glasa Istre)

U iščekivanju njezinog povratka - Nina Premasunac (Arhiva Glasa Istre)


Utakmicom koju će ove subote, s početkom u 17 sati, u Domu sportova »Mate Parlov« odigrati protiv splitskog KAŽL-a, košarkašice Pula-Orca Grupe krenut će u svoju 16. uzastopnu sezonu u najjačem hrvatskom razredu. "Generalka" pred start prvenstva Puljankama je bilo 18. izdanje "njihovog" Memorijala Ružica i Vladimir Šešelja, na kojem su s polovičnim uspjehom odmjerili snagu s dva hrvatska premijerligaša. U polufinalu su s "plus 35" svladali Split, nakon čega su u finalu s "minus 30" poraženi od zagrebačkog Medveščaka.

Optimizam

- Kvalitetnija smo ekipa od Splićanki, protiv kojih u prvom poluvremenu nismo bili pretjerano dobri i dobili smo ga samo s 12 poena razlike, nakon čega smo drugo odigrali odlično. Pretrčali smo ih, precizno pogađali te brzo otišli na preko 30 poena razlike i potom mirno priveli utakmicu kraju - rekao je Ivan Đukić, trener Pula-Orca Grupe. - Zagrepčankama smo u prvom poluvremenu uspjeli kako-tako parirati, a onda smo previše lako pali u trećoj četvrtini. Opravdanje nam može biti smanjena rotacija i udarac u mišić zbog kojeg je Pačkovski izišla krajem treće četvrtine te više nije zaigrala, kao i činjenica da još uvijek nismo u takvoj fizičkoj spremi da bismo u dva dana mogli kvalitetno odigrati dvije utakmice. Košarkašice Medveščaka su to iskoristile, a usto su imale jako dobar šuterski dan te su u finalu pogodile više trica nego u cijeloj prošloj sezoni zajedno.

Đukić na Memorijalu nije mogao računati na Anu Miše i Elviru Salavatovu, koje će se ekipi priključiti početkom listopada te će ih imati u kadru od trećeg kola. S njih dvije proširit će se pulsku rotaciju, no pravo pojačanje najavljeno je za drugi dio sezone.

- Nina Premasunac je najavila svoj povratak u Pulu. Prvi dio sezone odigrat će u Španjolskoj, a onda bi nam se u zimskoj stanci, ako ne bude imala nekakvih problema s ozljedama, trebala priključiti. Njen povratak poprilično bi preokrenuo trenutačnu situaciju, jer bi s Premasunac sigurno imali kvalitetu dovoljnu da se u oba domaća natjecanja plasiramo među četiri najbolja kluba, što nam je i želja u ovoj sezoni - nije dvojio Đukić. - Shodno s time, u prvenstvu će biti važno da tijekom jeseni previše na zaostanemo za mjestima koja vode u play-off, dok će se u Kupu do Nove godine odigrati samo prvi krug i u njemu se nadamo što je moguće povoljnijem ždrijebu.

Đukićev optimizam podgrijeva i činjenica da će ove sezone liga biti puno izjednačenija u odnosu na nekoliko prethodnih, što će automatski dati dodatnu draž cijelom natjecanju.

- Šest-sedam klubova će u međusobnim susretima moći dobiti jedni druge, a mi se definitivno nalazimo u tom društvu - uvjeren je Đukić. - Ragusa više nije onako jaka kao prethodnih godina, imat će nižu postavu, ali Dubrovčanke se i dalje nalaze među kandidatima za najviši plasman. Njima uz rame je i Trešnjevka 2009 koja je također ostala bez visoke linije i morat će promijeniti način igre, ali Zagrepčanke i dalje imaju mladu i poletnu ekipu punu trkačke snage. S druge strane, Plamen Požega je okupila iskusnu i kvalitetnu ekipu, koju je u zadnji čas dodatno pojačala Pazinjanka Lea Miletić, a »top četiri« bi zatvorio s KAŽL-om. Splićanke su u ovom trenutku, po meni, najveći favorit prvenstva i u prvom kolu nas čeka iznimno teška i zahtjevna utakmica.

Ono što "bode oči" pred početak ove sezone, to je poprilično veliki broj stranih košarkašica koje će braniti boje hrvatskih klubova.

Ostanak

- Čim ulove kakvu-takvu priliku, hrvatske košarkašice odu igrati negdje vani gdje se dijele puno veći novci nego ovdje kod nas, pa smo njihove odlaske, htjeli mi to ili ne, primorani nadomjestiti strankinjama. To nam je svima od reda krimen - svjestan je Đukić. - Čak i ekipe koje ne kandidiraju za sam vrh ljestvice osnažile su svoje redove strankinjama, pa će tako Šibenik imati dvije Amerikanke, Brod na Savi dvije Amerikanke i Srpkinju, a Zadar Plus dvije Amerikanke i Islanđanke. One će sigurno podignuti kvalitetu tih ekipa, a Zadrankama će najveći problem predstavljati činjenica da imaju određene probleme s tamošnjom gradskom vlašću te još uvijek ne znaju u kojoj će dvorani biti domaćin. Kompletne pripreme odradile su na vanjskim terenima, no imaju solidnu ekipu i to ih ne bi smjelo omesti u namjeri da zadrže premijerligaški status.

O ispadanju ne bi trebao razmišljati niti riječki FSV, kojeg je ove sezone osnažila Katarina Trehub, još jedna bivša igračica pulskog kluba.

- Split će biti glavni favorit za pretposljednje mjesto, dok je Zagreb, po svim saznanjima koje imam, predodređen za ispadanje. Zagrepčanke imaju jako mladu i neiskusnu ekipu koja će teško zadržati premijerligaški status, ako se kod njih nešto drastično ne promijeni - zaključio je Đukić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater