PIŠE Nenad MARJANOVIĆ

Ordinacija dr. Frica: Zlatna kesa IDS-a

Možda Vili Rosanda, predsjednik IDS-a Puljštine i desni bočni u timu Valtera Flega, smisli neku prometnu petlju kojom bi se kompletan promet k Aziji odvijao preko Prodola, Manjadvorci i Bratulići. Morat će nešto smisliti, kako će inače opravdati postojanje, putovanje i ludom radovanje

Ilustracija

Ilustracija


Na referendumu na kojem su svi pobijedili, glasao sam ZA, ali nisam izgubio. Jedan moj susjed, adresa poznata redakciji, glasao je PROTIV i nije izgubio. Moj prijatelj s faksa (sad se mislite, opaska autora) nije izašao i nije izgubio, on se malo pred uzimanje papira izgubio, ali bio je izgubljen oduvijek. S takvima smo svi gubitnici, ali ja ih poštujem i uvažavam njihovu urođenu anesteziju i od rođenja ugrađen indormijo kada je u pitanju preuzimanje odgovornosti: idu, ne zanima ih, ne glasaju, ne guglaju, ne dudlaju, apstiniraju i filozofiraju.

Uglavnom svi osim SDP-a su pobjednici. Ova stranka jedina još uvijek ne konta treba li pozvati ljude ili ne, ne kuži da li reći ljudima da ostanu doma ili da se sklone kod susjeda dok sve ne prođe. Ali i oni su ipak pobijedili; bit ću pažljiv i prema ovoj sedmorici, iako su malo neodlučni, a možda jesu, a možda nisu, ma nisu, ma jesu... To kao kad je narkoman napisao oglas: Prodajem kameleona žute boje, ustvari zelenog, ne plavog, čekaj bijelog, sivog, ipak žutog, ma neću ga prodati, kompa.

Filip Zoričić zvani Gradonačelnik je pobjednik i samo pobjednik, on jednostavno pobjeđuje svaki dan, gazi sve pred sobom, zabija iz svih pozicija, postotak mu je bolji od Hajdukovog: "bili" daju dva gola iz dva udarca u okvir, a naš "vođa navale" tri iz dva udarca. O, sunce ti žareno, pa jel iđe tog ima?

"Zlatna kesa IDS-a" je natječaj koji su navodno nakon referenduma provele reformske, mlade snage, ideološki rasterećene perjanice nekad političkog giganta koji danas hibernira i čeka da se nešto desi. Voze u leru i po Verudi i po Busoleru, drugi rade za njih, a oni čekaju sudačku nadoknadu, samo ne naglo, ekipa, vrijeme radi za vas.

"Zlatna kesa IDS-a" je navodno simbolična nagrada kojom se stimuliraju mladi ove stranke da vrate stranku na stare staze, ali bez programa, bez previše naprezanja. No, ima netko iz te stranke 'ko vozi, doduše dizelski, sporo, ali gura, da, dame i gospodo, Das ist Walter.

Valter Flego pozvao je istarske novinare u Europarlament kako bi im objasnio da Istra ostaje prometno nekonkurentna i da bi njemu dobrodošao još jedan mandat ako je to ikako moguće. Šokirani novinari bili su uvjereni da se glavni u Flegovom uredu - smještenom na pulskom Korzu, u debelom hladu suncobrana - Vili Rosanda vratio iz New Yorka s konačnim rješenjem da Istra postane glavno europsko prometno čvorište. Ne sanitarno čvorište, nego prometno čvorište nad čvorištima.

Međutim, Vili je malo zatrokirao, ponijela ga svjetlost velegrada. Obilazio je prometna čvorišta i pogubio se, lutao bjesomučno kroz Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens i Staten Island, ali rješenja za istarske prometnice nije našao. Navodno je Vili s pratnjom u potrazi za rješenjem navratio i do Baltazar Grada, no kako kažu izvori bliski kolumni, profesor Baltazar je uzeo slobodne dane i otišao u Tinjan na pršut, a dobri naš Vili morao je nazad u Pulu.

"Želim ispraviti makar dio propusta i učinjenih pogrešaka zbog kojih Istra i Hrvatska ponovno ostaju slijepo crijevo na karti Europe", rekao je na dalekom divljem zapadu pomalo zaboravljeni i usamljeni Valter Flego. Dok je to izgovarao, pogledom je prostrijelio Vilija koji je gledao u pod, u dvorani je zavladao tajac, tišina se mogla rezati nožom ili nožem, ako vam tako draže. Uglavnom, kužite koji neugodnjak je bio u Europarlamentu, to ste skužili i bez mojih opaski.

Čarivo,i to slipo porka zemlja, ča nas je to tokalo, orko točo, ako IDS ni naša rješenje, onda je sve pošlo z vragon. Iskreno, na Flega sam skroz zaboravio. Da nije objavio da rješava EU-ova prometna slijepa crijeva, mislio bih da je manje bitan od Kolakušića i Velibora Sinčića, ali ovako njega i njegov mladi tim počinjem pratiti, objektivno i istraživački kao i uvijek do sada.

Možda Vili Rosanda, predsjednik IDS-a Puljštine i desni bočni u timu Valtera Flega, smisli neku prometnu petlju kojom bi se kompletan promet k Aziji odvijao preko Prodola, Manjadvorci i Bratulići. Morat će nešto smisliti, kako će inače opravdati postojanje, putovanje i ludom radovanje. Ono što je važno, važne su promjene, a evo, i Vodnjanci počeli plodouživati novu vlast. Iako su mnogi ljuti što se stvari presporo dešavaju, evo promjena.

Istravirgin, da, kad vidite design plakata, lako bi bilo pomisliti da se radi o nekoj turističkoj ponudi s Tajlanda, a mlado, pa virgin, ideš… Smotra će se odvijati u školi, ne više u šatoru. Blago onima koji će izlagati ulje u zbornici, a kako će tek sretni biti oni koje zapadne štand u bivšoj učionici kemije. Možda u svemu vidim previše seksizma, ali čitav život igram asocijacije, ne mogu si pomoći. Ma sve pet, ne vjerujem da su ljudi oko bivše Smotre maslinovih ulja dovoljno maštoviti, previše je tu ziheraštva, ako sam morao ovo registrirati.

A možda za promjenu netko ove godine ostane bez nagrade. Naime, dobro je poznato da svi imaju najbolje ulje i da svi pokupe medalju, diplomu i ovacije. Prvi koji ne dobije nikakvu nagradu postaje moj favorit, opjevat ću tog luzera. Zamislite ulje koje nije dobilo potvrdu da je najbolje, napišeš na etiketu: mi smo ulje koje nije odlikovano.

Na puno pitanja moramo dobiti točne i precizne odgovore, nitko ne smije ostati s upitnikom iznad glave. Ja kao nezavisni režimsko-oporbeni novinar želim pomoći našem napaćenom narodu da sazna istinu, a istina je samo jedna, sve ostalo je "stanje kroz gusto granje", dragi gledaoci, pardon, čitatelji.

Kada Boro Vučković i ostali koji kao članovi komisije za dodjelu proračunskih sredstava budu odlučivali o istraživačkom novinarstvu, vjerujem da ću biti među najvećim dobitnicima budućih natječaja. Flego, Rosanda, Zoro, Vodnjan, seksizam, referendum - samo u jednom tekstu. Zašto bi ovo moje bockanje bilo manje bodovano od drugih bockanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum