PIŠE Nenad MARJANOVIĆ

ORDINACIJA dr. FRICA: Bivši igrač Istre odlazi u Firencu

Fino zbori gradonačelnik, baš ga je gušt slušati i gušt je uživati u tome što će uskoro s delegacijom otputovati u Firencu. Ajme, koja ekipa će se tamo sastati, Jorge Mario Bergoglio Papa, Princ Charles Charlinho, Richard Gere Gerinho, Filip Zoričić Gimnazio de Spalato. Možda bace partidu na male golove, čisto da im pokažemo kakav se nogomet igra u Istri

Ilustracija

Ilustracija


"Ja sam igrao nogomet za Istru pa što sad, je l' to neki problem", upitao se na brifingu s novinarima aktualni gradonačelnik Pule. Odmah sam se, kao jedan od najpoznatijih i najupornijih navijača Istre, pokušao sjetiti tog vremena, upregnuo sam moždane vijuge, ali ne ide. Stvarno se sjećam jako puno igrača, sjećam se Albanca Gjonia Adriatica, njegovog zemljaka Yupija Redyja, pa onda nezaboravnih Rumunja Dronce i Poposcua, pa legendarnog Jean-Louisa Noukena, poznatijeg kao Nuki. Bili su tu Viktor Dvirnyk, Aleksandr Tatarkin, pa golman Christian Aflenzer. Nikako u niti jednu moju nogometnu priču ne mogu svrstati Filipa Zoričića.

Igrao sam se riječima pa sam razmišljao da nije bio registriran pod nekim drugim imenom, možda Felippe, možda Zory. Padalo mi je na pamet čak i englesko ime radi fore, Littledawn, ili talijansko Alba, ali niti tada ništa nije igralo. Pitao sam i nešto mlađe od sebe da li ga se sjećaju, no ništa.

Imam rupu jer jedno vrijeme zbog glazbene karijere nisam stizao na sve utakmice. Aktivno smo svirali i vikende sam provodio po rock klubovima diljem Europe pa je moguće da mi je podatak o njegovoj nogometnoj karijeri promaknuo. No, dobro, nije važno, sada je najvažnije da mogu napisati da bivši nogometaš Istre odlazi u Firencu. "Ja ću vam već sada najaviti da sam gost na Summitu gradonačelnika Mediterana u Firenci od 24. do 27. veljače, gdje će biti papa Franjo, Princ Charles, Richard Gere i govorit će se o ekologiji, o promjenama na Mediteranu i imamo čast da smo kao Grad Pula dobili poziv za sudjelovanje. Gdje god se događaju dobre stvari za naš grad, gdje možemo povezati poduzetnike, gospodarstvo i kulturu, tamo ćemo ići "rekao je Zoričić.

Fino zbori gradonačelnik, baš ga je gušt slušati i gušt je uživati u tome što će uskoro s delegacijom otputovati u Firencu. Ajme, koja ekipa će se tamo sastati, Jorge Mario Bergoglio Papa, Princ Charles Charlinho, Richard Gere Gerinho, Filip Zoričić Gimnazao de Spalato. Možda bace partidu na male golove, čisto da im pokažemo kakav se nogomet igra u Istri.

Moj prijatelj Drago Pilsel koji osobno poznaje papa Franju, kaže da je on velik zaljubljenik u nogomet, zato vjerujem da je vrlo važno da se Papa i Filip nađu i vide mogu li bar molitvom potaknuti Dušicu Radojčić da dozvoli gradnju terena za klince na Valkanama.

Navijači Fiorentine iz Firence, bijesni na upravu zbog prodaje Dušana Vlahovića u Juventus, čitaju sve medije, računajući i Glas Istre, pa vjerujem da će nakon ove Ordinacije gomile ljudi grozničavo gledati i tražiti statistike nekadašnjeg igrača Istre Filipa Zoričića.

Sanja Radolović kao saborska zastupnica ima stan u Zagrebu koji nema spavaću sobu. Strašno. Neke njezine kolege čak tvrde da zastupnicima niti ne treba soba jer se dobro naspavaju u Sabornici. Stan im više dođe kao skladište, smočnica, odlagalište dokumenata, spremište za cipele. Stanove koji imaju sobu koriste vjerojatno saborski zastupnici iz IDS-a. Njima nije ništa sveto, oni se ne mogu odmoriti kao prosječan SDP-ovac u 30-ak kvadrata, moguće je čak i da traže stan s kupatilom, no sve će se to vrlo skoro saznati. Istarski HDZ ne spava! Oni su stalno budni na braniku domovine, tako se to radi. 'Ko bi mogao zaspati pored ovih iz Mosta?

"Prostorno planiranje, ključni alat u zaštiti prostora i provedbi strateških ciljeva ekonomskog i društvenog razvoja: problemi, posljedice, rješenja". Evo kako nazvati sjednicu koju 90 posto stanovništva ne razumije, a onih ostalih 10 posto tako nazvana sjednica odbija, stvara im averziju. To, naravno, predlažu iz platforme Možemo, kod njih sve mora biti transparentno, makar nitko živ ne kužio o čemu se radi.

Kako sada stoje stvari, grad Pula bi se mogao razvijati na području Splita jer, sudeći po odnosu snaga u Gradskom vijeću, Zoričiću ništa drugo neće preostati. Svi bi gradili, ali da im ne uđe, da se grad razvija dok cvjeta sto cvjetova. Mogli bi se žitelji Pule stvarno malo posvetiti GUP-u grada Splita i vidjeti kako stvari stoje na području Trsteničke uvale (jugoistočni dio), možda bi se tamo moglo izgraditi nešto što ne bi bila šetnica, a od čega bi žitelji Pule koji ne šeću i nemaju kućne ljubimce mogli imati neku korist. Mogli bi u ovom mandatu pulski gradski vijećnici iskoristiti iskustva posjeta Istanbulu pa vidjeti može li se u luci Istanbul, azijski dio, sagraditi koji vez za domaće ljude, ove s Verude, Stoje i Vidikovca.

Možda bi se kao gradska sportska infrastruktura mogle uvesti livade, grmlje, nisko raslinje i šikara pa pod nove sportove uvesti bacanje lopte psiću, branje šparuga, bljušti i leprena, obavljanje velike i male nužde te branje nezaštićenih vrsta cvijeća. Ovaj bi saziv Vijeća tako ušao u legendu jer bi se za njihova mandata povećao broj sportskih objekata, ali i broj aktivnih sportaša. Već vidim delegaciju Grada Pule u posjetu nekoj od prestižnih manifestacija poput Picokijade, Seoske olimpijade pa čuvenog Vlasinja, Traktorijade i nadaleko poznatog Prvenstva Like u bacanju kamena s ramena.

Za kraj jedan vic s početka.

Kaže dečko novoj curi: Šta misliš o Firenci?

- O, prekrasno, slavni Ponte Vecchio, katedrala Santa Maria del Fiore, raznježi se djevojka.

- A šta misliš o Veroni?

- Oh, grad Romea i Julije...

- Ok, u subotu igraju Fiorentina-Verona pa ćemo kod mene gledati prijenos.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini