PIŠE Nenad MARJANOVIĆ

ORDINACIJA DR. FRICA: Punk šuma Lungomare

Na tom mjestu trebalo bi izgraditi ekološko igralište koje bi se napuhavalo prije treninga, a nakon toga bi se uz pomoć roditelja i volontera ispraznilo. Pojednostavljeno rečeno, igralište bi se naduvalo i bilo bi u cijelosti ekološki prihvatljivo i kao takvo ne bi narušavalo šumicu i u njoj bi se i dalje mogla nesmetano vršiti velika nužda i bacati građevinski otpad. Komunalni bi se ubacivao direktno u more

Ilustracija

Ilustracija


Čitam kako su u IDS-u odlučili da se ubuduće pri prijemu u stranku mora prijaviti imovinsko stanje. Eto, ako imaš deset maslina, tri murve, šest kvintala končime, dva pulaštra, zamrznute kalamare, pršut, mikrovalnu, jajomat, bijelu pancetu, štikadente, velike borše najlon, sobnu bičikletu, tri kanotjere, pet pari gaća, jedne duge štramplice, mažinin, manđadiski, dvije singlice Lidije Percan, prvi album Lilihipa, neispravne slušalice, punjač za mobitel, lazanjar, dasku za peglanje, staru partijsku knjižicu, pionirsku kapu i maramu, pristupnicu HDZ-u i domovnicu, sve to moraš prijaviti.

Nema više da ulaziš kako hoćeš i da izlaziš kao da nikada nisi bio u stranci. Popišeš sve pa onda kompa radi šta hoćeš. Moj dojam je da su ostale stranke zatečene, zbunjene, ošamućene ovom akcijom IDS-a. Ja to objašnjavam čistim računima, a u SDP-u kolutaju očima, k'o GPS preračunavaju, zbrajaju, pokušavaju shvatiti što to IDS radi?

Naravno da je ova nova inicijativa nešto što se u realnom životu zove "bračna stečevina". Ušao si u brak s onim stvarima iz uvoda u tekst, a kad izađeš, brate, treba jasno vidjeti šta si stekao dok si bio u stranci. Evo citata, čisto da se zna: "Da bi se pravedno raspodijelila imovina nakon braka, potrebno je odrediti što je zajednička imovina (bračna stečevina), a što vlastita imovina bračnih drugova. Prema važećem Obiteljskom zakonu, bračna stečevina je ona imovina koju su bračni drugovi stekli radom ili koja potječe iz imovine stečene radom, pod uvjetom da je stečena za vrijeme trajanja bračne zajednice."

Epohalno i revolucionarno, a tako jednostavno. To je baš ono "istjerivanje stranačkih krtica", sve se daje na kartu čistih računa pa 'ko voli, nek' izvoli. Kada se ostale stranke odluče na ovaj potez, svi će se prije ulaska u politiku čistiti od imovine, ponašat će se kao kada smo u vrijeme Juge odlazili u Trst: Imate šta za prijaviti? Ne, samo osnovne stvari, neke sitnice za djecu. Bit će veselo gledati tu silnu sirotinju koja se bude prijavljivala u politiku. Pitate se gdje je tu kvaka? Pa recimo, sve odmah prepisati na mamu, tatu, ženu… Uostalom, u HDZ-u se već spremaju za novo doba.

Opet citat na koji treba obratiti pažnju i koji će k'o Nadalina pomutiti pamet svima: "Potpunu transparentnost trošenja novca iz proračuna u lokalnom sportu uveo je grad Rovinj, predstavio je javnosti gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga zajedno s tajnikom Sportske zajednice grada Rovinja Robertom Krevatinom."

Ajme, majko, sad kad krenu ostali gradovi, a pogotovo Pula, bit će fešta. Ovo je velik udar na transparentnost koja je osnovica funkcioniranja pulske gradske vlasti. Ovo je takva šamarčina koja će skroz uznemiriti vladajuću koaliciju. Nakon svega što se desilo u Rovinju, Filip Zoričić će morati potaknuti širu javnu raspravu o javnim raspravama i transparentnosti u poticanju javnih rasprava o transparentnosti tijekom javnih rasprava. Ne može Grad Rovinj bez ikakve javne rasprave donijeti ovakvu odluku o transparentnom trošenju novca u sportu i to bi trebalo jasno naglasiti. To jednostavno nije transparentno i amen.

A kad općina Fažana bude vidjela ovu odluku Grada Rovinja, znat ćemo sve, čak i ono što oni ne znaju. E, moji Rovinježi, šta sve vama neće pasti na pamet.

Ono što bi uskoro trebalo ići na javnu raspravu je "Komunikacija s vanzemaljskom inteligencijom" i proglašenje punk šume Lungomare, to su dvije teme na kojima ću sigurno sudjelovati. Znam koga će ova moja inicijativa oduševiti jer mu je moja punk karijera posebno inspirativna i daje mu energiju. Punk nije otac, rekao bi Google prevoditelj, no bez problema se po njemu može nazvati pulsko šetalište. Punk šuma Lungomare je projekt koji bi trebao biti kompromis između nepomirljivih strana, a Pula ima opaku punk tradiciju. Iako je sudbina nogometnog igrališta na Valkanama u rukama struke, uvjeren sam da bi se i moja ideja mogla razmotriti.

Na tom mjestu trebalo bi izgraditi ekološko igralište koje bi se napuhavalo prije treninga, a nakon toga bi se uz pomoć roditelja i volontera ispraznilo. Pojednostavljeno rečeno, igralište bi se naduvalo i bilo bi u cijelosti ekološki prihvatljivo i kao takvo ne bi narušavalo šumicu i u njoj bi se i dalje mogla nesmetano vršiti velika nužda i bacati građevinski otpad. Komunalni bi se ubacivao direktno u more. Mora se napraviti kompromis te uvažiti prije svega struku, ali i građane koji se danas koriste ovim prostorom.

Takvih primjera biorazgradljivih ekoloških nogometnih igrališta u svijetu nema, no u svijetu nema niti platforme Možemo. Sve u svemu, slično bi trebalo ponuditi i idejnim tvorcima hotela, ali o hotelu na napuhavanje ili naduvavanje čitajte u sljedećem nastavku najčitanije kolumne istočno od Raše.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom