Piše Tihana TOMIČIĆ

Ne zna se cijena liberalnog krila DP-a

(Foto Robert Anić/Pixsell/Davor Kovačević)

(Foto Robert Anić/Pixsell/Davor Kovačević)


Kaže jučer predsjednik Centra Ivica Puljak kako je antihadezeovska koalicija, koja želi iz Sabora voditi državu (bez formiranja vlade zasad), dosad uspjela prikupiti 57 ruku. Treba im, naravno, 76. Dakle, nedostaje im samo 18 - da ih podrži i cijeli Domovinski pokret, to zasad ne bi bilo dovoljno, i dalje bi falilo najmanje pet ruku.

Dakle, relativni pobjednik izbora, HDZ, ipak je u boljoj poziciji da formira vlast. A dokazuju to i jučerašnje izjave člana pregovaračkog tima HDZ-a Ivana Anušića koje je dao nakon razgovora s Domovinskim pokretom, kad je rekao: "Blizu smo rješenja".

HDZ je očito spreman na suradnju s DP-om, iako će to Hrvatsku pomaknuti nekoliko koraka udesno. I sami su izjavljivali kako njihova "europska obitelj", Europska pučka stranka, neće time biti oduševljena, pogotovo jer iz DP-a traže da se SDSS udalji iz kombinacije.

No, politika je matematika, pa jednadžba kaže da korak udesno može biti i samo jedan, a ne dva. Pod jednim uvjetom - da HDZ uz sebe uzme samo jedan krak DP-a, i to onaj ideološki umjereniji. Njega vodi Mario Radić, poduzetnik i suvlasnik Pevexa, blizak PPD-u Pavla Vujnovca. On je zainteresiran za biznis, iako ga nominalno zanima resor demografije, koji bi bio osnovan baš za njega.

No, to bi bilo samo pokriće, a realno bi on kontrolirao druge DP-ove ministre u takvoj vladi, koji bi vodili resore poljoprivrede i zaštite okoliša. S obzirom na to da je PPD zapravo u grupaciji Enna, ili u prijevodu "Energia naturalis", zaštita okoliša itekako je povezana sa sektorom energetike, a s obzirom na širenje Vujnovčevih biznisa i na kupovinu poljoprivrednog zemljišta (uz promet i luke koje već ima), jasno je da bi u tom slučaju u vladu ušao izravno Vujnovčev čovjek, koji bi kontrolirao sve resore povezane s tim interesima.

Ako se to dogodi, bit će to velika pobjeda struje koja se tijekom proteklih dana zdušno borila protiv tadašnjeg naivnog ministra gospodarstva Davora Filipovića i njegova suradnika Jurice Lovrinčevića, koji su preko noći morali napustiti vladu, nakon što su otvorili front s velikim igračima nakon afere plin za cent i drugih koje su tijekom 2023. bile aktualne u sektoru gospodarstva.

Namještena im je "puška" i morali su naprasno otići. A ne treba zaboraviti da su nekad Lovrinčević i Radić zajedno bili suvlasnici Pevexa, ali je Radić pobijedio u dominaciji u tvrtki i Lovrinčević je morao otići. Zasad, konačan rezultat, dva prema nula za Radića. I pobjedonosni ulazak u vladu.

No, koliko je zainteresiran za biznis, toliko je Mario Radić i nezainteresiran za ideologiju. Dok Ivan Penava "brije" na nacionalizam, domoljublje, deratifikaciju Istanbulske konvencije, uklanjanje SDSS-a iz koalicije, ukidanje srpskih Novosti, promjenu povijesti u udžbenicima i općenito program koji neki analitičari ispravno nazivaju "slaboumnim", toliko Radića sve to zajedno vrlo malo zanima.

I on sa sobom nosi domoljubni naboj, uostalom bio je u Domovinskom ratu, članovi obitelji ubijeni su mu u Vukovaru, ali čini se da je prevladao taj sentiment. Nakon svega, biznis me spasio, kaže u jednom intervjuu.

I doista, postao je predvodnik liberalnog krila DP-a, koji bi bez problema mogao surađivati s HDZ-om i Andrejom Plenkovićem, a čini se - i obrnuto. Ni Plenkoviću ova matematika nije strana.

Stoga je nova koalicija HDZ-a i liberalnog krila DP-a pred vratima, i vjerojatno će završiti podjelom Domovinskog pokreta, ili pak potpunom marginalizacijom samog Penave. Čak i ako ostane predsjednik stranke, moći će se preseliti u vladu, a u tom kontekstu njega baš nitko ne spominje.

Naravno, sve je ovo još na dugom štapu. HDZ-ovi pregovarači paralelno vode neformalne razgovore s doslovno svim zastupnicima i strankama, osim SDP-a, Možemo! i Mosta. Sve može još uvijek završiti i korakom ulijevo, ako se dogovore HDZ i liberalne stranke te IDS.

Takva bi light koalicija za Hrvatsku svakako bila bolja, i sigurno puno jeftinija od dogovora s Radićem, za kojeg ne možemo ni pretpostaviti koliko će nas koštati. Ali u IDS-u se boje da bi nakon toga "poginuli" kao svojedobno HNS, pa bježe od "dogovora s vragom".

Jedno je jasno - sve će ovo potrajati još koji dan. Osim ako Puljak i Milanović preko noći ne objave: imamo 76!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom