PIŠE TIHANA TOMIČIĆ

Gaslighting

Ilustracija, Tihana Tomičić (Pixabay /  Snimio Davor Kovačević)

Ilustracija, Tihana Tomičić (Pixabay / Snimio Davor Kovačević)


Zanimljiva je ta nova pozicija Andreja Plenkovića, još uvijek predsjednika Vlade. Okrenuo je tezu, i SDP i oporbu proglasio »korumpiranom«, koristi njihovu retoriku i rječnik. To je očito neka strategija za situaciju da dođe do novih izbora.

No, s druge strane, zašto i ne bi?! Nasuprot sebe ima savez koji realno predvodi Zoran Milanović, a naš predsjednik države je u svojih zadnjih nekoliko godina već toliko puta mijenjao kurs kako mu na kojim izborima odgovara, da zaista nema razloga da to sad ne čini i netko drugi.

Prvo, slogan »Normalno«. Onaj tko ga je osmislio, dobro je učinio, jer je to igralo na kartu normalne, građanske Hrvatske. To uvijek zvuči dobro kontra HDZ-a, ili bilo koje korupcije, nacionalizma, svega ekstremnoga ili izopačenoga. Hrvatski birači stoput su pokazali da žele umjerenu i normalnu državu, i Milanović je 2019. zaigrao na tu kartu. Super, pobijedio je. Ali sve nakon toga bilo je daleko od normalnog, to svi znamo. Od rječnika koji je koristio, do kandidature za premijera dok je još predsjednik države. I bez ostavke. To nije normalno.

Pa primjer Mosta. Govori sada Milanović u svojoj anti-HDZ i antikorupcijskoj agendi, a on je ovdje tema jer je on taj koji vodi SDP i osmišljava strategiju i taktiku te stranke, kako je Kolinda Grabar-Kitarović 2015. »pokrala izbore«, pa je on izgubio mogućnost da sastavi vladu baš zbog toga. No, zaboravlja podsjetiti da je Most taj koji je izdao ne samo SDP nego njega osobno. Tko se ne sjeća ugovora koji je Milanović tada potpisao s Mostom, a koji su ovi ovjerili kod javnog bilježnika, da bi onda sa sastanka s tadašnjom predsjednicom Božo Petrov izašao zelen i prešao ka HDZ-u (tada Karamarkovom). Je li Kolinda pokrala izbore ili ga je prevario Most? Predsjednik Milanović uvijek igra na kartu kratke pameti birača, ali neki se od nas ipak još toga sjećaju.

Pa manjine. Snimili su ga tajno na sastanku s braniteljima na kojem je govorio o »srpskoj čaršiji« i sličnim stvarima. Danas SDP moli manjince za podršku. Jednostavno - neće je dobiti.

Pa Vukovar. Dok je bio premijer, bio je u ratu s braniteljima. Naravno, ne jednostrano. Njegova je vlada htjela postaviti dvojezične ploče - tko to ne bi podržao?! U Rijeci i Istri to je najnormalnije. Imao je s druge strane teške, izmanipulirane nacionaliste iz redova branitelja, koji su mu prijetili i montirali plinske boce na ulicu i u šator koji je na Savskoj stajao mjesecima. Čak i ako to nije bio Ivan Penava - zar bi danas Domovinski pokret i Penava trebali biti glavni partneri SDP-a? Penavi se čak nudi i mjesto predsjednika Sabora.

Nedosljednosti je bezbroj. I šteta što je tako, jer je vjerodostojnost nekad istinskog socijaldemokrata, progresivnog političara u čijoj je vladi ozakonjeno istospolno partnerstvo, i koja je imala bezbroj drugih dobrih strana, sada međutim - potrošena.

Onda i Andreju Plenkoviću, njegovu zagriženom suparniku, baš ništa ne priječi da iskoristi tu istu Milanovićevu taktiku, i crno nazove bijelim, a bijelo crnim. On danas socijaldemokrate naziva »korumpiranim SDP-om«, a s Milanovićem se sprda da je »stric« Peđe Grbina. Poručuje novinarima da bi netko od nas trebao SDP-ovcima reći da su poraženi na izborima, a umjesto toga, oni zovu DP. »Moramo podvući crtu. Ljudi koji imaju hrpu afera u stanju su generalno optuživati HDZ - to im neće proći«, kaže u petak premijer Plenković. Njegova je nova teza kako SDP i oporba vrijeđaju institucije, želeći porobiti institucije progona, a HDZ je demokratski i on je taj koji se bori protiv korupcije. Oporba je koruptivna, ponavlja ukrug, jer se uvjerio da zamjenu teza i kratku pamet nikako ne treba podcijeniti.

Za to vrijeme SDP šuruje s Penavom i DP-om, lutajući u svojim politikama od nemila do nedraga. Pa tko normalan to ne bi iskoristio protiv njih?

Zoran Milanović često u svojim govorima u zadnje vrijeme spominje »gaslighting«. To je pojam kad nekog sluđuješ, iz starog istoimenog filma. Najčešće se koristi kad muškarci manipuliraju ženama, praveći ih ludima, ali, evo, i u politici ima primjenu. Ali, kad SDP i Možemo! zajedno u svoju koaliciju zovu Petrova i Penavu, je li to gaslighting ili samo teška politička nedosljednost i pragmatizam bez ikakve ideologije? U čemu je zapravo razlika između HDZ-a i SDP-a?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum