POSVETA RODNOM KRAJU

Novi roman novinara i publicista Branka Blažine: "Otisci potkova" kao HOMMAGE "ISTARSKOJ ALKI"

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Nino iz Barbana voli jednu ženu, svog konja i svoje selo. Duboko vezan uz zemlju želi dokazati da i seljak može biti gospodin, no njegovoj seoskoj idili prijeti urbanizacija jer djevojke radije biraju gradske mladiće i u selu se rađa sve manje djece

Umirovljeni kolega novinar Branko Blažina nedavno je objavio roman naslovljen "Otisci potkova".

Nino iz Barbana voli jednu ženu, svog konja i svoje selo. Duboko vezan uz zemlju želi dokazati da i seljak može biti gospodin, no njegovoj seoskoj idili prijeti urbanizacija jer djevojke radije biraju gradske mladiće i u selu se rađa sve manje djece. Kada se 1976. godine u Barbanu obnavlja Trka na prstenac, folklorna priredba u kojoj se konjanici natječu u gađanju kopljem, Nino u drevnoj viteškoj igri vidi povezivanje prošlosti i budućnosti sela i nadu za buduće naraštaje.

Budući da će se uskoro i ove godine održati Trka na prstenac, te da je svojim napisima Blažina, rodom iz Barbanštine, vezan uz tu manifestaciju, nekako spontano krenula je ideja o realizaciji te knjige.

Branko Blazina, naslovnica knjige

Branko Blažina rođen je 1948. u Matuhani, nedaleko od Barbana. Osnovnu je školu završio u Barbanu, Gimnaziju u Labinu, diplomirao na Pedagoškoj akademiji u Puli i Filozofskom fakultetu u Zadru (Hrvatsko-srpski jezik i jugoslavenske književnosti – povijest). Radio je kao učitelj, dopisnik Televizije Zagreb/Hrvatske televizije te kao savjetnik za odnose javnošću u Kabinetu župana Istarske županije.

Prije romana "Otisci potkova" objavilo je knjigu "Prstenac", ilustriranu kroniku Trke na prstenac, u povodu 30. Trke, kojoj je urednik i jedan od autora.

U svome novom romanu Blažina donosi hvalospjev selu i seljaku, konju, Barbanu i Trci na prstenac, gdje se mogu iščitavati poruke da selo pruža niz prednosti, te da mnogi vide selo kao utočište. Autor ističe i da je ovaj roman ciljano radio, kao dar obljetnici Trke na prstenac i svim njezinim natjecateljima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum