Okupili se brojni umjetnici

SLIKARSKA KOLONIJA RIVIERA: Renomirani slikari u Poreču stvaraju svoja umjetnička djela

| Autor: Portal GlasIstre.hr
Ovogodišnji sudionici (Manuel PALJUH)

Ovogodišnji sudionici (Manuel PALJUH)


Ove godine na slikarskoj koloniji sudjeluju umjetnici iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije i Latvije, a među njima je i srpska umjetnica Ivana Kosanović, članica brojnih umjetničkih udruženja te dobitnica nagrade na međunarodnom natječaju za idejno rješenje tapiserije Ustanove za izradu tapiserija Boško Petrović Atelje 61

Najdugovječnija slikarska kolonija Riviera 37. godinu zaredom se održava u Poreču te je okupila šest renomiranih umjetnika koji od 14. do 21. rujna u ambijentu Valamar Riviera hotela stvaraju umjetnička djela te svoju inspiraciju nalaze u suncu, ljepoti mora i porečkoj arhitekturi.

Bogati životopisi

Ove godine na slikarskoj koloniji sudjeluju umjetnici iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije i Latvije, a među njima je i srpska umjetnica Ivana Kosanović, članica brojnih umjetničkih udruženja te dobitnica nagrade na međunarodnom natječaju za idejno rješenje tapiserije Ustanove za izradu tapiserija Boško Petrović Atelje 61. Tu je i njezina sunarodnjakinja Bosiljka Zirojević Lečić koja samostalno izlaže od 1995. godine te iza sebe ima brojne izložbe u Srbiji i inozemstvu, a dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja.

Na koloniji sudjeluje i Arjan Pregl, slovenski umjetnik čije stvaralaštvo obuhvaća područja slikarstva, grafike, ilustracije i literature. Njegova djela izlagana su na brojnim izložbama u Sloveniji i inozemstvu, a nalaze se u mnogim zbirkama kao što su one u Muzeju sodobne umjetnosti Ljubljana, Zbirci Evropskega parlametna i Mednardonom grafičkom likovnom centru.

Uz njih, na ovogodišnjem izdanju slikarske kolonije sudjeluje i Ivars Drulle iz Latvije, koji je stekao titulu doktora umjetnosti na američkom sveučilištu Montana te je dobitnik brojnih nagrada, a nekoliko puta je nominiran za Purvitisovu nagradu Nacionalnog muzeja Latvije. Sudjelovao je na brojnim izložbama, između ostalog i na Venecijanskom bijenalu arhitekture. Tu je i austrijski umjetnik Andreas Werner čije je radove publika mogla vidjeti na brojnim izložbama u Austriji i inozemstvu, a djela mu se, između ostalog, nalaze i u zbirkama Grada Beča, Države Austrije, Krakowa, Graza te mnogih drugih. Hrvatske snage na ovogodišnjoj slikarskoj koloniji Riviera brani Goran Tomčić, umjetnik koji je živio i stvarao u New Yorku, a dobitnik je priznatih nagrada Pollock – Krasner granta te MacDowell Colony granta.

Slikarska se kolonija od 2017. godine održava pod vodstvom umjetničke voditeljice programa dr. Jerice Ziherl, koja je na tom mjestu zamijenila dugogodišnjeg voditelja i prijatelja Slikarske kolonije umjetnika Đanina Božića. Radovi nastali tijekom tjednoga boravka odlaze u Valamarov umjetnički fundus te se izlažu u službenim prostorima i objektima. Svake se godine nakon boravka umjetnika u Poreču tijekom proljeća organizira zajednička izložba te objavljuje katalog. Do sada je na slikarskim kolonijama sudjelovalo više od 220 umjetnika.

Vrijednost kolonije

O vrijednosti slikarske kolonije govori i činjenica da se djela iz zbirke Riviere često posuđuju za izložbe u ovom dijelu Europe, pa je tako skulptura Dušana Džamonje 2016. godine posuđena za izložbu u Grazu, a radovi Ivana Picelja za izložbe u Narodnom muzeju Crne Gore u Cetinju te u dubrovačkoj Umjetničkoj galeriji.

Porečka slikarska kolonija pokrenuta je 1983. godine, a organizira se u sklopu jednog od devet krovnih programa Valamar Riviere, ValamART, u sklopu kojeg kompanija kontinuirano podupire stvaralaštvo domaćih i svjetskih umjetnika, kao i brojne kulturne inicijative i projekte.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum