Izložba ponajvećeg talijanskog fotografa u Trstu

MARIO GIACOMELLI: Čuvena pjesma "Silviji" dobila oči

| Autor: Zoran ANGELESKI
Briljantni fotograf Mario Giacomelli (1925. - 2000.)

Briljantni fotograf Mario Giacomelli (1925. - 2000.)


Mario Giacomelli ispričao je fotografijama priču prema jednoj od najljepših ljubavnih pjesama, "Silviji", u kojoj veliki talijanski romantičarski pjesnik Giacomo Leopardi žali za djevojkom koja je umrla od sušice 1818. godine

"A Silvia" ('Silviji') naziv je čuvene pjesme velikog talijanskog pjesnika Giacoma Leopardija, ali i svježe otvorene izložbe fotografija ponajvećeg talijanskog fotografa 20. stoljeća Maria Giacomellia u tršćanskoj galeriji Magazzino 26, u Staroj luci - 'Porto Vecchio'.

Snoviti jezik i stil

Beskrajne fotografske produkcije, karakterizirane intenzivnim spojem fotografije i poezije, Mario Giacomelli (1925-2000) revolucionirao je talijansku fotografiju nezamjenjivim, snažnim snovitim jezikom i stilom kojim dominira ekstremno korištenje crno-bijelog. U Trstu se predstavlja s 36 crno-bijelih fotografija koje interpretiraju poeziju velikog talijanskog romantičarskog pjesnika plemićkog podrijetla Giacoma Leopardija (1798-1837).

Izvorno, te su fotografije nastale 1964. godine po narudžbi nacionalne televizije RAI, kao dio šireg projekta kojim se istraživao odnos književnosti i fotografije na način da su se velika remek-djela književnosti reinterpretirala kroz foto-priče slavnih fotografa. Mario Giacomelli dobio je zadatak fotografijama ispričati priču prema jednoj od najljepših ljubavnih pjesama, "Silviji", u kojoj pjesnik žali za mladom djevojkom koja je umrla od sušice 1818. godine. Ona je, ustvari, bila kćerka kočijaša njegove obitelji, pravog imena Teresa Fattorini. Sa šest strofa različite dužine, kao i stihovima nejednake dužine te nedosljedno provedenom rimom, pjesma se smatra jednom od najsloženijih za interpretaciju.

Portreti, interijeri, pejzaži

Osim portreta, među motivima na izloženim radovima su i interijeri, eksterijeri i prirodni pejzaži koji u maniri lirskog realizma opisuju jednu tragičnu, platonsku ljubav prema djevojci Silviji.

Giacomo Leopardi presudno je utjecao na talijansku i svjetsku poeziju, ne samo svoga, nego i našega doba. Rodom je bio plemićkog podrijetla, pa je bogata knjižnica njegova oca, grofa Monalda Leopardija, utjecala na njegovu naobrazbu i daljnji tijek života. Njegova lirika čežnje, razočaranja, bola i slutnja smrti, nastala je u vrijeme romantizma, te širom otvorila vrata novom, modernom poimanju pjesništva.

Prva strofa pjesme "Silviji"

Silvia,

da l' se još sjećaš

onog vremena svog smrtnog života,

kad ljepota blistaše

u očima ti nasmijanim i nemirnim,

dok si radosna i zamišljena

na prag mladosti ulazila?

(Giacomo Leopardi)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom