GRADSKA GALERIJA PULA

"ANTUN MOTIKA: FOTOKOLAŽI, IZBOR IZ ZBIRKE ANTUN MOTIKA": Dio istraživačkih radova relativno neistraženog područja širokog autorovog stvaralaštva

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Plakat izložbe

Plakat izložbe


U Gradskoj galeriji Pula do 20. veljače radnim danima od 16 do 20 sati otvorena je izložba "Antun Motika: fotokolaži, izbor iz zbirke Antun Motika".

- Izložba koja je pred nama želi skrenuti pozornost na fotokolaže Antuna Motike, koji čine jedan od segmenata iz velike skupine brojnih istraživačkih radova relativno neistraženog područja širokog autorovog stvaralaštva, i doprinijeti valorizaciji tog malo poznatog i dosad samo uskom krugu stručnjaka cijenjenog Motikinog opusa. Atelierski eksperimenti Antuna Motike - započeti 1940.-ih, a nastavljeni do umjetnikove smrti 1992. nikada nisu temeljito proučeni, prezentirani i evaluirani kao izniman osobni doprinos i anticipacija 'nove umjetničke prakse' 70-ih i kasnijih desetljeća, zapisao je 2002. godine Darko Glavan u katalogu retrospektivne izložbe Antuna Motike.

Eros Čakić, voditelj Gradske galerije Pula ističe da se u tom smjeru kreće kontekstualizacija Motike od njegovih ponekad zanemarenih doprinosa neoavangardnoj umjetnosti i nakon nje, te rehabilitacija iz kolektivne amnezije. U eksperimentima, kolažima i fotokolažima Motikino inkorporiranje sadržaja iz svakodnevnog života u sferu umjetnosti i tretiranje kolaža kao samostalnog likovnog izraza može se promatrati kao jedinstvena pojava u okvirima hrvatske umjetnosti pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća.

Povijest kolaža kao umjetničke praske počinje u 20. stoljeću, a do tada se ova tehnika koristila u izvanumjetničke svrhe, i od svojih početaka jest značajan dio ikoničke kulture - kulture slike kakvu danas poznajemo. Poput montaže u kinematografiji, i kolaž s pravom predstavlja umjetnički jezik i tehnologiju 20. stoljeća.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini