Izložba u Gradskoj galeriji Pula u povodu Dana grada Pule

Fulvio Juričić: Umjetnost se ne živi isključivo pred samim štafelajem, već stalno

| Autor: Vanesa BEGIĆ


U povodu Dana grada Pula u Gradskoj galeriji Pula danas je otvorena izložba "Mali formati" poznatog pulskog akademskog slikara Fulvija Juričića.

Čitav opus

- Nakon četiri godine ponovno u povodu Dana grada Pule, predstavljate se samostalnom izložbom Vaših radova u Gradskoj galeriji Pula. Prije četiri godine ste se kao dobitnik Nagrade grada Pule predstavili u Gradskoj galeriji Pula, te u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Sada predstavljate samo male formate. Koja je specifičnost ove izložbe?

- Obje izložbe održavaju se u povodu proslave Dana grada Pule i jednako su mi značajne jer prikazuju čitav opus od prve izložbe do pojave COVID-a, što znači čitavih 40 godina. Specifičnost ove izložbe je samo u veličini izloženih radova.

- Mali formati zasigurno su vrlo složen žanr za realizaciju jer zahtijevaju sažetost poteza umjetničke misli?

- Ovisi kako se na to gleda. Mali formati su energičniji, snažniji, dok su veliki impozantniji, ali se stoga rasplinjavaju. Ne možete koristiti za jednu malu sliku mali kist, a za sliku dvadeset puta veću, dvadeset puta deblji kist. Traži se jednaki pristup, kako biste postigli isti, željeni rezultat.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

- Cijeli radni vijek proveli ste u školi Primijenjene umjetnosti i dizajna, odnosno u umjetničkim razredima koji su prethodili toj školi. Nakon umirovljenja, vjerojatno imate više vremena za umjetnost?

- Ne u smislu neke velike promjene u navikama. Umjetnost se ne živi isključivo pred samim štafelajem, već stalno, u bilo kojem trenutku i mjestu, čak i kad ništa ne radite. Uvijek sam učenicima volio citirati Miroa koji je jednom prilikom u intervjuu rekao "radim dok ne radim".

Iskrenost

- Kada stvarate, imate li neku umjetničku rutinu kojoj se posvetite? U koje doba dana najviše volite raditi?

- Nemam rutinu. Uostalom, sam čin stvaranja ima za cilj to izbaciti iz sebe. Slika se stvara iznutra, čeka trenutak kada će se pretvoriti u umjetničko djelo, a to može biti bilo koje doba dana ili noći.

- Je li vaše slikarstvo prije svega rezultat umjetničke discipline ili trenutne inspiracije?

- Prisutno je i jedno i drugo. Maksimalno se trudim biti konzekventan i iskren prema sebi. Možda sam čak i previše samokritičan.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

- Kada ne stvarate, odlazite li u Vaš omiljeni ribolov ?

- Kadgod stignem, volim sa svojom barkom otići na more. To mi dođe više kao meditacija nego kao ribolov. U duši jesam strastveni ribič, ali me rezultati izdaju. Uglavnom, više ješkom nahranim ribice, nego što ih ulovim.

- Koji su Vaši planovi za budućnost?

- Ova godina mi je ispunjena. Radije uživam u sadašnjosti jer je tu, i bliža mi je. Eto, to što sam sada rekao, već je prošlost.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini