IZBORI 2020

Katarina Peović: Poklič "Za dom, spremni" samo je zvučna fasada interesnih skupina. NJIH OD NARODA ZANIMA SAMO IMOVINA KOJU GLEDAJU POKRASTI!

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Katarina Peović (Foto: Radnička fronta)

Katarina Peović (Foto: Radnička fronta)


Cilj nam je upozoriti da će se na jesen, zbog čega se i išlo na ovako rane izbore, pojačati klasni sukob između obespravljene većine i elita koje preko meinstream tj. srednjostrujaških stranaka osiguravaju svoju moć. Kao i prošli puta, vladajući gledaju da teret krize prebace na leđa slabo plaćenih radnika i radnica, nezaposlenih, prekarno zaposlenih i umirovljenika, tvrdi nositeljica liste Zeleno-lijeve koalicije u osmoj izbornoj jedinici

Novostvoreni politički blok zelene ljevice što ga čine Radničke fronta, Nova ljevica, Možemo i Orah u osmoj izbornoj jedinici na srpanjskim će izborima predvoditi Katarina Peović, bivša predsjednička kandidatkinja i profesorica na riječkom sveučilištu. Uz nju, na koalicijskoj listi koja će pokušati pridobiti birače ljevice nalaziti će se i druga poznata imena iz ovog kraja.

- Liste još dogovaramo, no uz bivše Uljanikovce, tu će biti i dugogodišnji aktivisti, umjetnici, ekonomisti, profesori, većina iz Rijeke, Istre i Primorja, kaže Peović koja u razgovoru za naš list objašnjava izborni program zeleno-lijeve koalicije koji je po svojim porukama različit od svih ostalih što se čuju u izbornoj kampanji.

- S kojim ciljevima izlazite pred birače u osmoj izbornoj jedinici, a i u cijeloj zemlji?

- Cilj nam je upozoriti da će se na jesen, zbog čega se i išlo na ovako rane izbore, pojačati klasni sukob između obespravljene većine i elita koje preko mainstream tj. srednjostrujaških stranaka osiguravaju svoju moć. Kao i prošli puta, vladajući gledaju da teret krize prebace na leđa slabo plaćenih radnika i radnica, nezaposlenih, prekarno zaposlenih, umirovljenika. Iako su se do sada koncentrirali na održavanje statusa quo, to će nakon slabe turističke sezone biti sve manje moguće. Naše je da pokušamo pomoći obespravljenoj većini ulaskom u Sabor i ukoliko bude moguće ucjenom vladajućih elita da teret krize što više prebace na najbogatije.

Uništavanje brodogradnje, gužva na ljevici, antifašizam

- Radnička fronta, stranka čija ste predsjednica, bila je dosta glasna oko "Uljanika". Hoćete li to nametnuti kao izbornu temu u ovoj kampanji?

- Radnička fronta je direktno-demokratska stranka, što znači da nemamo predsjednika ni predsjednicu već o svim, a posebno važnijim pitanjima, raspravljaju i odlučuju svi članovi stranke putem skupštinskog online glasanja. Uljanik je "slijepa pjega" vladajućih elita, koliko god se trudili prebaciti lopticu, HDZ-SDP-IDS zajednički snose odgovornost za njegovo uništavanje. Neki dan je Bernardić rekao da je HDZ zabio zadnji čavao u lijes Uljanika, no svi su oni zabijali čavle, počevši od SDP-a i privatizacije brodogradnje, IDS-a i njihovih lokalnih šerifskih politika koje su imale svoje prste u postavljanju uprava Uljanika suđenih za kriminal, koje su već pregovarale s Dankom Končarom o prenamjeni zemljišta Uljanika, gdje je Ivan Jakovčić nagrađen mjestom u nadzornom odboru Končareve finske Afarak Grupe i naknadom od preko dva milijuna kuna, do HDZ-a i ministra Darka Horvata koji je išao na aktiviranje skupih jamstava umjesto da država uloži puno manje novce da bi se dovršio i naplatio skupocjeni brod, jaružalo, te time omogućio nastavak poslovanja Uljanika. Svi su oni predano pljačkali i uništavali brodogradnju, da bismo sada, kao i sa svim drugim granama industrije i s poljoprivredom došli do toga da nam se to navodno „ne isplati”. No, najviše nam se ne isplati biti deindustrijalizirana zemlja na periferiji Evrope, okoštale privredne strukture orijentirane na uslužne djelatnosti s niskom stopom dodane vrijednosti.

- U osmoj izbornoj jedinici velika je gužva na ljevici - lijevim centrom smatra se SDP bez obzira na druge stranke Restarta, a tu je koalicija Demokrati - Hrvatski laburisti - Damir Kajin koja se nudi kao ljevica?

- SDP se ne može smatrati ljevicom, kao ni Demokrati koje vodi Mirando Mrsić, autor najgoreg Zakona o radu koji nas je smjestio na prvo mjesto na ljestvici prekarnih ugovora o radu, do tri mjeseca. Takvi ugovori temelj su nesigurnosti i obespravljenosti zbog čega naši mladi i iseljavaju. U nas radnici rade za plaću koja je među najnižima u Evropi, više radnih sati od prosjeka EU, a za to je u velikoj mjeri odgovoran SDP koji je u dva navrata mijenjao Zakon o radu u smjeru fleksibilizacije rada zbog čega su cijele generacije obespravljene. Nemaju pravo na rješenje stanarskog pitanja, nemaju pravo na zasnivanje obitelji, nemaju primanja od kojih se može živjeti. To nije ljevica.

- IDS se smatra jedinim sigurnim "igračem" u Istri. Kako ocjenjujete njihovu politiku liberalizma, lijevog centra i neprekidno naglašavanje antifašizma?

- Zbilja ne znam tko će više glasati za te kompromitirane ljude. Ne samo da je riječ o neoliberalnim i korumpiranim političarima koji su odgovorni za uništavanje Uljanika i koji zagovaraju privatizaciju i komercijalizaciju svega što može napuniti džepove klijentelistički odabranih i podobnih, već nije više riječ niti o antifašistima iako su se antifašizmom voljeli kititi.

Podsjetit ću vas da je IDS u Evropskom parlamentu 19. rujna prošle godine glasao za Rezoluciju o važnosti evropskog sjećanja koja izjednačava komunizam s nacizmom koristeći 80. godišnjicu izbijanja drugog svjetskog rata za opasni povijesni revizionizam i mitologiju o „dvama totalitarizmima” - sovjetskom i njemačkom, te dvije “sfere interesa” koje se u potpunosti Rezolucijom izjednačavaju.

- Istra je posebno osjetljiva na antifašističku tradiciju. Hoće li ustaše i partizani ponovno obilježiti izbornu kampanju?

- Antifašizam danas ne treba braniti zbog muzealizacije prošlosti, već zbog bolje i pravednije budućnosti. Opasni povijesni revizionizam, izjednačavanje fašizma i komunizma, znači izjednačavanje onoga što se izjednačiti ne može - fašizma koji je u svojem temelju zločinačka ideologija i komunizma - vizije društva solidarnosti, jednakosti i pravednosti, koja je u svojim povijesnim izvedbama uistinu izdala svoja načela. Zašto se to danas radi? Sigurno ne zbog „istine” i prošlosti već zbog toga da se utrne svaka vizija boljeg društva, jer navodno „svi su isti”. No, nije isto jeste li od početka krenuli iz zla ili ste u njemu, po putu, završili.

- Izvlače li se u političku arenu povijesne teme uvijek kad nestane argumenata za raspravu o bitnijim pitanjima?

- Ne vidim antifašiste da nameću neku novu povijest, već fašiste koji crno žele učiniti bijelim i bijelo crnim. No, važno je razumjeti zašto to rade. HDZ poklič za dom spremni izvlači kao joker svaki puta da bi se odvratila pozornost javnosti od loših materijalnih uvjeta života ili od korupcijskih afera u kojima se redovito nalaze “ugledni” HDZ-ovi ministri i politički namještenici.

Prevladavanje socijalnih i ekonomskih razlika

- Na predsjedničkim izborima promovirali ste politiku "Demokratskog socijalizma za 21. stoljeće". Kako bi ta politika danas, nakon karantene i pred najavljenu golemu ekonomsku krizu, mogla izgledati?

- Sve o čemu smo govorili na predsjedničkim izborima sada je još jasnije. Tumačili smo da je DS21 vizija društva u kojem proizvodnju za privatni profit treba zamijeniti proizvodnja za potrebe, da svi u 21. stoljeću trebaju imati zadovoljene temeljne potrebe poput zdravstvene zaštite, obrazovanja, stanovanja i prehrane. U korona krizi postalo je jasno da je potrebno organizirati vlastitu proizvodnju medicinske opreme i lijekova, ulagati u zdravstveni sustav, osigurati vlastitu proizvodnju hrane, jačati domaću poljoprivredu i neovisnost od uvoza, razvijati programe dostupnog stanovanja i planiranja stambenih potreba, ulagati u javno dostupno i za krajnjeg korisnika besplatno obrazovanje. Škola na daljinu je ukazala na potrebu besplatnog i svima dostupnog interneta i prevladavanja socijalnih i ekonomskih razlika. Sada se pokazuje da u doba pandemije čak i visoko razvijene kapitalističke zemlje nacionaliziraju poduzeća od društvenog značaja, privatnim se firmama određuje što trebaju proizvoditi, a proizvodnja se okreće prema potrebama. Naša Vlada, na žalost, u sklopu antikriznih mjera financira lance kladionica. No oni nam neće, ukoliko dođe drugi val virusa, osigurati hranu, zdravstvenu zaštitu niti obrazovanje, smanjiti razlike između povlaštenih i svih drugi umirovljenika.

- Kako bi vaša koalicija pomogla radnicima u kojima prijeti gubitak posla? HDZ je uveo državnu pomoć za privatne tvrtke, SDP obećava veće plaće odmah, liberali tvrde da trebaju propasti svi koji se ne snalaze. Što je poruka i politika crveno-zelene koalicije?

- Prema podacima HNB-a, 51.000 najvećih domaćih bogataša raspolaže sa 75 milijardi kuna štednje ili u prosjeku s cca 1.5 milijuna kuna po štednom računu. Potrebno je učiniti transparentnim račune u bankama i preraspodijeliti u fondove za saniranje krize sva sredstva koja premašuju iznos koji garantira Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju bankarskog sustava (cca 700.000 kuna), uz neke opravdane iznimke. Uz subvencioniranje radničkih plaća, Radnička fronta je donijela paket od 18 mjera koje bi pomogle radnicima.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum