IZVJESNA NOVA ZASTUPNICA

INTERVJU / Sanja Radolović, SDP-ova pulska uzdanica za izbore, koja se spominjala i kao buduća ministrica turizma u slučaju pobjede Restarta

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ

Izgledno je da će Sanja Radolović, predsjednica pulskog SDP-a i vijećnica u Županijskoj skupštini i pulskom Gradskom vijeću, nakon nedjeljnih izbora postati saborska zastupnica. Titulu doktorice znanosti iz područja ekonomije stekla je 2016., a trenutno radi na pulskom Sveučilištu.

- Povećanje poljoprivredne proizvodnje, smanjenje uvoza hrane, povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, digitaliziranje zemlje, racionaliziranje javne uprave, spajanje općina, daljnje porezno rasterećenje. Zvuče li vam poznato ta predizborna obećanja?

- To nisu samo obećanja, nego i buduća ispunjenja Restart koalicije. Uvijek postoji kritika da se ti predizborni programi pišu samo da ih se ima, da vas opozicija ne proziva zašto ih nemate. Ako ste primijetili, Restart je jedini od svih političkih opcija koji je ciljano po pojedinim područjima ponudio konkretne mjere. Za svako područje imamo stručnjake. Da ne bi opet ispalo da se predizborni program napiše tek toliko da se održe dvije konferencije za novinare na kojima ga se ovlaš predstavi. Mi smo sada predvidjeli konkretne mjere što i kako planiramo napraviti.

- Ali ova obećanja koja sam vam sada naveo su HDZ-ova. Očito vaši programi neodoljivo nalikuju.

- Nisu HDZ-ova. Ovo što ste naveli su dosta opširna obećanja. Istina je da svi želimo povećati poljoprivrednu proizvodnju, smanjiti uvoz, svi želimo digitalizirati javnu upravu. To je nešto što želi svaka politička opcija. Jedino su drugačiji načini i mjere kojima to želimo postići.

- Upravo sam vas to htio pitati. Što to nudite bolje od HDZ-a?

- Ne bih se složila s vama da nudimo iste stvari. Dokazat ću vam to samo na primjeru obrazovanja. Prisjetimo se samo kurikularne reforme koja je na ulice izvukla 50 tisuća ljudi. Tada na ulice nisu izašli samo političari, niti lijevo orijentirani građani. Izašli su roditelji, djeca, bake, djedovi. Za kurikularnu smo reformu dobili zeleno svjetlo Europske komisije, podršku struke, svih učitelja i nastavnika koji su neumorno, uz svoj posao, radili na reformi. I što se dogodilo kada je HDZ došao na vlast? Jednim je potezom pera to ugašeno. Svjedoci smo u što se kurikularna reforma pretvorila u vrijeme HDZ-ove i HNS-ove Vlade. Sve se svelo na to da su u škole pokušali uvesti tablete, kojima su se na kraju opirali i djeca i roditelji. I to je sve što je ostalo od reforme kojom su se toliko dičili i zbog koje je navodno HNS ušao u HDZ-ovu Vladu. Reforma je postala mrtvo slovo na papiru. Nama će, pak, to biti jedan od prioriteta.

- Krenuli ste govoriti o obrazovanju, ali pitao sam vas što općenito, u svim područjima, nudite bolje od HDZ-a.

- Nije tu samo obrazovanje. Imate primjer EU fondova. HDZ nas je cijelo vrijeme prozivao da operativne programe nismo dobro napisali, da ništa ne valjaju. I što se dogodilo kad su oni došli na vlast? Pa to da je Hrvatska na samom začelju po povlačenju sredstava iz Europe. Nismo iskoristili svih 10,7 milijardi eura, koliko nam je bilo na raspolaganju. A EU fondovi prodiru u svaku gospodarsku granu koju ste na početku spomenuli, i u poljoprivredu, i u digitalizaciju, zelenu ekonomiju, obrazovanje… Pomoću EU fondova možemo dati vjetar u leđa našem gospodarstvu. Sredit ćemo cijeli sustav da se korisnici više ne bi žalili na preveliku birokraciju, jer to je nešto što Hrvatska određuje sama. Nama je stalno kriv netko u Bruxellesu. To naprosto nije istina. U tome se razlikujemo od HDZ-a, koji je pokazao da nije voljan spustiti se na teren, u gradove, općine, među građane, već se operativni programi opet pišu u Zagrebu. Pišu ih birokrati iz svojih ureda i onda nemaju dodira sa stvarnošću.

- Svaki izbori iznova pokazuju da političari najviše energije troše u raspravama o ideološkim razlikama. Svi najavljuju veliku ekonomsku krizu, a ispada da je i dalje važnija legalizacija marihuane od, recimo, porezne politike. Uzeo sam krivi primjer, ali razumijete što želim reći. Ako mi sada kažete da niste vi ti koji inzistirate na ideološkim pitanjima, zašto dozvoljavate da budete uvučeni u njih?

- Antifašizam je civilizacijska tekovina i tu za Restart koaliciju nema nikakve dileme. Međutim, smatram da bi nove generacije trebale tražiti drugačije naglaske, odmaknuti se od ideoloških tema. No vrlo je teško odmaknuti se od svjetonazorskih pitanja kada imate jednu političku opciju koja govori da se silovane žene moraju konzultirati po pitanju abortusa sa svojim obiteljima. Uostalom, to je pitanje Ustava, ljudskih prava i sloboda. I onda se pojavi politička opcija koja isključivo zbog skupljanja šačice glasova pokušava osporiti ta prava.

- Ali ta vas je stranka time uvukla u priču koja očito njima odgovara.

- Ne, osobno ne nasjedam na takve stvari i pazim na što ću reagirati. Nismo svi odgajani u istom duhu, nismo svi iste vjere, nacionalnosti, rase. Upravo sam zbog toga u SDP-u, jer to kod nas nikada nije bilo važno. Mi smo uvijek gledali samo kakav si čovjek, koliko se zalažeš unutar stranke i doprinosiš poboljšanju svakodnevnog života građana. Međutim, na takvu izjavu ja prva ne mogu ostati imuna. Ona je presedan u hrvatskom političkom prostoru. Izjava Miroslava Škore, koji predstavlja Domovinski pokret, šiša sve ekstremno desne političke opcije koje su se ikada pojavile na ovim prostorima. Na takve ću teme uvijek reagirati, jer mi to nije normalno i ne želim da postane novo normalno u hrvatskom društvu.

- Izgledno je da ćete biti saborska zastupnica. Što ćete raditi u Zagrebu, koje teme vas najviše zanimaju, na kakvim zakonodavnim poboljšanjima mislite ustrajati?

- Svakodnevno radim sa studentima i istovremeno vodim i ured za projekte financirane iz EU fondova na pulskom Sveučilištu. Trenutno sam i koordinatorica na projektu izgradnje studentskog doma u Puli, koji je vrijedan gotovo 85 milijuna kuna i financiran u stopostotnom iznosu iz Europe. Pula će time dobiti dva nova paviljona i polako se doista pretvaramo u mali studentski grad. To bez europskih sredstava ne bi bilo moguće učiniti. Dakle, ako postanem saborska zastupnica, mislim se baviti temama obrazovanja, znanosti, EU fondova, a budući da dolazim iz najturističkije regije, onda je tu neizbježan i turizam.

- Sjećam se da ste predlagali određene promjene u turističkom sektoru. Čak se nagađalo da biste nakon ovih izbora mogli završiti u Ministarstvu turizma, no SDP je najavio da će ga ukinuti.

- U taj dio koliko ćemo imati ministarstva neću ulaziti. To je stvar nacionalne politike koju će voditi središnjica. Iskreno, mislim da je manje važno koliko će Hrvatska imati ministarstava. Opet ćemo doći na isto ukoliko se ne budu provodile strukturalne reforme unutar njih. A turističkim temama ću se baviti zato što je u turizmu zaposleno više od 110 tisuća radnika. Svako je treće radno mjesto indirektno vezano za taj sektor. Uostalom, turizam ima multiplikativni efekt na ostale gospodarske grane, poput poljoprivrede.

- Je li ova pandemija koronavirusa pokazala da smo previše ovisni o turizmu?

- Istina, moraju se poticati ostale gospodarske grane. Međutim, zbog našeg geografskog položaja, klime, neminovno je da ćemo, pogotovo Istra, i u budućnosti ovisiti o turizmu. Potrebna su rješenja kojima će se potaknuti i istarsko i hrvatsko gospodarstvo, ali ne vjerujem da ćemo moći biti potpuno neovisni o turizmu. Zbog svega smatram da sada u ovoj situaciji pandemije treba dati zamah cijelom turističkom sektoru, da trebaju ostati potpore za očuvanje radnih mjesta barem do početka iduće predsezone kako bi se turističke kompanije mogle pripremiti za normalizaciju poslovanja. Mislim da im treba dati moratorije na kredite. Žao mi je što HBOR to nije učinio, a ostale komercijalne banke jesu. To je još jedan apsurd.

- Što mislite poduzeti na jesen ukoliko potraje pandemija?

- Očekujemo da će biti jako teško. Opet ću se vratiti na obrazovanje, odnosno znanost. Sada je jasno koliko je važno ulagati u znanost i istraživanja. Nadam se da će svjetska medicina pronaći cjepivo za koronu. Ukoliko ne, bit će to veliki pritisak prvenstveno na zdravstvo, a zatim i na gospodarstvo i državni proračun, jer poduzetnici sigurno neće moći izdržati novi val bez državnih potpora. Ne opuštamo se, znamo da nam neće biti lako.

- Pretpostavljam da ste uvjereni da ćete moći sastaviti saborsku većinu. Što ako vam za to bude falio koji glasić, recimo nekoga iz Domovinskog pokreta? Biste li u tom slučaju sjeli za stol s nekim tko je, recimo, protiv pobačaja i razgovarali o suradnji?

- Na krivoj ste adresi. Nisam ja ta koja će odlučivati koliko će biti ministarstava u novoj Vladi, niti s kim ćemo koalirati. To će odlučivati predsjednik stranke s nacionalnim stranačkim tijelima.

- Vaš stranački kolega Peđa Grbin otvoreno kaže da bi, ako dođe do koalicije Domovinskog pokreta i SDP-a, napustio ne samo stranku, nego i državu.

- Meni osobno nije prihvatljivo koalirati s nekim tko je izjavio da se silovane žene trebaju konzultirati s obitelji o pravu na pobačaj. Kao što je rekao naš predsjednik Davor Bernardić, nama ni velika koalicija s HDZ-om nije prihvatljiva. Sigurno nećemo samo zbog dolaska na vlast kupovati nečije glasova, kao što je to radio HDZ zadnje četiri godine s HNS-om, Bandićem i ostalim žetončićima.

- Govorkalo se da biste mogli biti kandidatkinja SDP-a za istarsku županicu. To vjerojatno sve manje dolazi u obzir. Hoćete li odustati od bavljenja lokalnom politikom ako uđete u Sabor?

- Nikako, lokalna politika me i dovela u poziciju da budem kandidatkinja za Sabor, budući da sam predsjednica pulske organizacije, članica županijskog predsjedništva, vodim klubove vijećnika u Županijskoj skupštini i Gradskom vijeću. Odustajanje od lokalne politike ne dolazi u obzir. Iz Pule sam, iz Istre, tu živim, radim i vjerujem u onu staru "djeluj lokalno, misli globalno". Mislim da odavde mogu puno toga napraviti za Istru, ali i za cijelo hrvatsko gospodarstvo.

- Koje su, da ih tako nazovem, istarske teme koje možete gurati u Saboru i rješavati probleme koji tište stanovnike Poluotoka?

- Stalno ponavljam, nevjerojatno mi je da se, kad sjednete u vlak u Puli, morate iz njega iskrcati za, da tako kažem, deset minuta i dalje nastaviti autobusom. Prije nekoliko desetljeća istarska je željeznica brojala pet do šest puta veći promet, kako putnički tako i robni. Nevjerojatno je da će se u Hrvatskoj uložiti više od tri milijarde kuna u razvoj željeznica, a od toga ništa u Istri. Drago mi je što smo dobili packu Europske komisije zbog nebušenja druge cijevi tunela Učka. Oni smatraju da je zbog sigurnosti prometa izuzetno važno da se što prije ide u probijanje druge cijevi na Učki. Bit ću vrlo glasna ako se to dovede u pitanje.

- Maloprije ste spomenuli da ste vijećnica u Županijskoj skupštini i u pulskom Gradskom vijeću, sutra saborska zastupnica, zaposleni ste na pulskom Sveučilištu. Kako sve to mislite uskladiti?

- Ne mislim gomilati funkcije, nisam pobornik toga. Stojim na raspolaganju stranci za sve što treba. Ne planiram obavljati gomilu funkcija, jer to ne može biti produktivno i kvalitetno. Posložit ću si prioritete, ali sve u dogovoru sa stranačkim tijelima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater