POTPISAN UGOVOR

Za sanaciju Košambre, porečkog odlagališta komunalnog otpada, DESET MILIJUNA KUNA IZ EU-a

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
(Arhiva)

(Arhiva)


U Poreču su danas potpisani ugovori za projekt sanacije i zatvaranja odlagališta komunalnog otpada Košambra, i to za fazu 2 koja se odnosui na zatvaranje nove odlagališne plohe. Ovaj se projekt provodi kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. te je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Europske unije s 85 posto vrijednosti projekta.

Projekt sanacije provodit će se prema ugovoru koji su potpisali Grad Poreč, Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić tom je prilikom istaknuo da se radi o projektu za koji je Grad iz EU-a dobio 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

- Ovo je jedan od većih projekata u ovoj godini, vrijedan sveukupno 12,1 milijun kuna s PDV-om, pa nam je drago da smo za njega dobili financiranje u tolikom iznosu. Naime, ukoliko želimo nastaviti biti grad koji postavlja nove standarde, briga i pravilno gospodarenje otpadom je nešto što će biti jedan od većih izazova, ne samo za nas, već za sve gradove Hrvatske, Europe i svijeta.Krajnji cilj je da odlagalište otpada Košambra u potpunosti saniramo te da izgleda onako kao što već izgleda prva sanirana ploha, rekao je Peršurić.

Otpad se na odlagalištu Košambra odlaže od 1977. godine, sanirano je 2008. godine te je tada uređena i nova ploha koja se koristila od ishođenja uporabne dozvole pa do uspostave novog sustava gospodarenja otpadom. Nakon izgradnje pretovarne stanice i početka rada ŽCGO-a Kaštijun, sav se miješani i biorazgradivi komunalni otpad odvozi na zbrinjavanje u Kaštijun te su sada stečeni uvjeti za zatvaranje i sanaciju i te nove plohe.

Radove će izvoditi Zajednica ponuditelja Kostak iz Slovenije i Opera group iz Zagreba, stručni nadzor provesti će Pangeo Projekt, a projektantski nadzor provest će Hidroplan, oboje iz Zagreba.

Davor Barać, predstavnik nadzora, napomenuo je kako se radi o zahtjevnom projektu, dok je predstavnik izvođača Miljenko Muha naglasio važnost projekta za zajednicu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum