OPĆINSKO VIJEĆE BRTONIGLE:

Vrijeme je za mijenjanje navika u prikupljanju otpada


Donošenje odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Brtonigle, te odluke o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja i uklanjanja odbačenog otpada izazvalo je pažnju vijećnika na sjednici Općinskog vijeća. Osnovne odredbe nove odluke kojoj se mijenja način prikupljanja otpada, te što sve može utjecati na cijenu prikupljanja i odvoženja otpada, vijećnicima su pojasnili predstavnici komunalnog poduzeća „6. maj“ iz Umaga koje će i dalje na području Bujštine obavljati taj dio komunalnih poslova.

Član Uprave „6. maja“ Reuf Šerbečić sa suradnicima je pojasnio vijećnicima osnovne promjene koje se reguliraju novom odlukom, a najvažnije je da će se sav otpad već u kući morati razdvajati u posebne spremnike. Za sada će domaćinstva biorazgradivi otpad odlagati u već postojeće zelene kante, a slijedi postupak čipiranja svake kante pa će se broj odvoženja moći evidentirati i u računu. Građanima je, rečeno je na sjednici Vijeća, važno da komunalni biorazgradivi otpad smanje što više, a to mogu odvajanjem iz miješanog otpada papir, plastiku, staklo, metal i druge sastojke koji nisu razgradivi. U tom slučaju odvoženje ne mora biti često, zapravo bit će kada im zeleni spremnik bude napunjen. Mnoge vijećnike je zanimala cijena usluge, na što je odgovoreno da se cijena osnove usluge neće mijenjati, a drugi dio cijene bit će formiran na temelju broja odvoženja otpada, te na temelju koštanja usluge u Centru za odlaganje otpada Kaštijun. Novom odlukom, što je zanimalo vijećnike, izjednačeni su takozvani vikendaši sa stalnim mještanima, pa će i oni plaćati osnovnu cijenu, te ostalo prema količini odvezenog otpada. Zaključeno je da se na grobljima povećaju kontejneri, odnosno da se postave komposteri kako bi se u njih odlagao biorazgradivi otpad.

Drugom odlukom određene su i kazne za nesavjesne građane, za nepropisno odlaganje otpada, a naročito za odlaganje otpada u prirodu, na što su vijećnici ukazali, pa je zaključeno da u otkrivanju počinitelja trebaju sudjelovati svi građani. U svakom slučaju, unatoč što „6. maj“ u pripremanju ovih promjena radi od 2010. godine, još uvijek je potrebno mnogo raditi na edukaciji građana, jer se o razvrstavanju otpada još uvijek malo zna. I ova akcija pokazuje da je najteže mijenjati navike, na čemu će se u narednom razdoblju morati raditi, isto kao i na zajedničkom djelovanju na smanjivanju ukupnog otpada.

Vijećnici su prihvatili o odluku da se Općina Brtonigla prijavi na javni natječaj Istarske županije za financiranje projekata Odbora za zdravstvo, socijalnu skrb, školstvo i kulturu Općine Brtonigla o nabavi mobilnog ultrazvučnog uređaja za potrebe preventivnih aktivnosti koje se stalno provode na području općine. Odobravanjem sredstava za nabavku uređaja stvorili bi se još bolji uvjeti za preventivno djelovanje u zdravstvenoj skrbi o građanima. (L. JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of