LIŽNJAN

Usvojen rebalans proračuna i polugodišnje izvješće: RAZVOJ TURIZMA NA OBALI DONOSI I VEĆE PRIHODE

Demografska slika u Ližnjanu se popravlja (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Demografska slika u Ližnjanu se popravlja (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Nedavnim sklapanjem ugovora o pravu građenja za turističku zonu, uprihodili smo naknadu za 10 godina unaprijed i to u iznosu od tri milijuna kuna koje planiramo uložiti u izgradnju valobrana i sportske lučice u Ližnjanu, kaže načelnik Marko Ravnić

Ližnjanski su vijećnici na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća usvojili izmjene i dopune proračuna kao i polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna za ovu godinu. Načelnik Općine Ližnjan Marko Ravnić je istaknuo kako je izrazito zadovoljan s realizacijom proračuna za prvih šest mjeseci, te nadodao kako je sasvim izvjesno da je ostatak godine bio još uspješniji.

Povećani prihodi za oko 20 posto

- Nedavnim sklapanjem ugovora o pravu građenja za turističku zonu, uprihodili smo naknadu za 10 godina unaprijed. I to u iznosu od tri milijuna kuna koje planiramo uložiti u izgradnju valobrana i sportske lučice u Ližnjanu. Nadam se da ćemo u što skorijem razdoblju realizirati i ostale zone i ostvariti prihode od zakupa i koncesija. Kada te zone uistinu budu stavljene u funkciju, znatno će nam se povećati prihodi do boravišne pristojbe i ostalih poreza. Također naglasak stavljamo i na razvoj industrije, posebice u zonu bivše vojne zračne luke, za koju ćemo čim se upišemo kao vlasnici zemljišta, krenuti sa raspisivanjem natječaja, izjavio je Ravnić.

Na aktualnom satu, gost je bio predstavnik Herculanee te se raspravljalo o skorašnjem uvođenju sustava odvojenog prikupljanja otpada, načinu naplate i odvoza smeća. Pitanja su postavljali i predstavnici mjesnih odbora kao i zainteresirana javnost.

U prvih šest mjeseci poslovanja, ostvaren je prihod od 8.7 milijuna kuna, što je oko 20 posto više nego prošle godine u istom periodu. Najveći rast ostvaren je od poreza na promet nekretnina koji iznosi nešto manje od 2,3 milijuna kuna.

- Rezultat je to intenzivnije kupoprodaje građevinskog zemljišta i zemljišta u turističkim zonama kao i povećanim gospodarskim aktivnostima, kazao je Ravnić.

Porez i prirez na dohodak u prvih šest mjeseci ostvaren je na razini od 59,6 posto, što je u konačnici povećanje za 11 posto u odnosu na 2017. godinu. Ukupno je uprihođeno 212.000 kuna pomoći iz raznih ministarstava po prijavama na natječaje.

Kontinuirani rast broja novorođenčadi

Rebalansom proračuna u bitnome je povećana stavka rashod za zaposlene i to za iznos od 700 tisuća kuna, odnosno 48 posto u odnosu na izvorni plan.

- To je posljedica pravomoćno okončanog radnog spora službenika protiv rješenja općinske načelnice iz 2015. godine koje je poništeno te je potrebno planirati troškove za isplatu neisplaćenih plaća, doprinosa na plaću kamata i svih dodataka iz kolektivnog ugovora, rekao je Ravnić.

U društvenim djelatnostima povećane su stavke za sufinanciranje produženog boravka kao i stavka sufinanciranje boravka djece u vanjskim vrtićima, kao program socijalne skrbi za sveukupno 98 tisuća kuna, a glavni razlog je kontinuirano povećanje broja stanovništva, a samim time i broja djece.

U programu gradnje stavke su usklađene sa stvarno očekivanim realiziranjem stavki do kraja godine. Općinsko vijeće je još donijelo zaključak o prihvaćanju izviješća o radu Javne vatrogasne postrojbe Pula i Upravnog vijeća javne vatrogasne postrojbe Pula za 2017., zaključak o izdavanju suglasnosti na program rada mjesnog odbora Valtura kao i odluka o odabiru najpovoljnijih ponuditelja za prodaju nekretnina u vlasništvu Općine. (C. B. GALIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of