PROGRAM RASPOLAGANJA DRŽAVNIM POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM

U KRŠANU SE KOPLJA LOMILA oko poljoprivrednog zemljišta


Nakon rasprave u kojoj su najviše polemizirali vlasnik farme krave Bio Adria iz Čepić Polja Vlado Licul i upravitelj Poljoprivredne zadruge Čepić polje Robert Fable kršanski su općinski vijećnici na kraju ipak prihvatili program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu na području općine Kršan.

Njime se limitira koliko pojedini poslovni subjekt može posjedovati zemljišta u zakupu na području općine. Bilo je predloženo da taj limit iznosi 450 hektara, ali je na kraju prihvaćeno mnogo manje - 300 hektara. To je revoltiralo Licula (Bio Adria) koji je uz uporabu teških riječi i optužbi, poput one da općina pogoduje sivoj ekonomiji, tražio dodatno zemljište. Istaknuo je da ima 880 uvjetnih grla i pola hektara po grlu, dok neki imaju dva hektara po grlu. Trenutno u zakupu ima 426 hektara zemljišta u Čepićkom polju od čega 168 hektara u dugogodišnjem zakupu (još 48 godina), dok mu je za preostalih 258 hektara u svibnju istekao petogodišnji zakup. S obzirom na novodoneseni program koji limitira površinu zakupa na sljedećem će natječaju koji će uskoro uslijediti moći zatražiti samo 32 dodatna hektara umjesto dosadašnjih 258 hektara.

- Prvotni prijedlog programa po kojem bi se pojedinom poljoprivredniku moglo u zakup dati 450 hektara smanjen je na temelju prijedloga Poljoprivredne zadruge Čepić polje koja je predložila samo 300 hektara. Tako da ja sada mogu dobiti još samo 32 hektara zemljišta. U zadruzi Čepić polje tvrde da treba zaštititi male poljoprivrednike i proizvođače, ali takvih ovdje nema. Ovo je borba za poticaje!, rekao je Licul te iznio podatke o svom poslovanju. Naglasio je da njegova firma jedina plaća poreze, doprinose, zakup zemljišta i ostala davanja, a da su ostali poljoprivredni subjekti u "sivoj ekonomiji". (Branko BIOČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum