SIGURNA TURISTIČKA SEZONA

TREND SE NASTAVLJA: Svake godine u Hrvatsku dolazi sve više Kineza


Hrvatska ove godine bilježi porast turističkog prometa s kineskog tržišta od tridesetak posto u odnosu na isto razdoblje lani. Na području Istre je 29 posto više dolazaka, a osam posto više noćenja. Kinezima su i dalje najzanimljiviji Zagreb, Dubrovnik, Split, Zadar te Plitvička jezera

Među 84 policajca iz 18 zemalja svijeta, koji zajedno s hrvatskim kolegama sudjeluju u ophodnjama po turističkim središtima u zemlji, šestero ih je stiglo iz Kine. Kineski policajci ove su godine prvi put ove godine uključeni u projekt Sigurna turistička sezona, koji već 13. godinu zaredom MUP provodi u suradnji s međunarodnim partnerima, ove godine iz Albanije, Austrije, BiH, Crne Gore, Češke, Francuske, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije, Ukrajine te Kine.

Putuje više od 50 milijuna Kineza

S dvojicom kineskih policajaca susreo se ministar turizma Gari Cappelli na svečanom otvaranju novoizgrađenog panoramskog vidikovca na Plitvičkim jezerima koja su i dalje među najprivlačnijim odredištima u Hrvatskoj za kineske turiste. Projektom Sigurna turistička sezona želi se podići razina sigurnosti i hrvatskih građana i stranih turista u glavnom dijelu sezone. Za smještaj i prehranu gostujućih policajaca HTZ izdvaja pola milijuna kuna

- Hrvatska je za kineske turiste sve poželjnija destinacija. Prošle godine Hrvatsku je posjetilo oko 50 posto više Kineza nego godinu ranije i očekujemo nastavak tog trenda. Hrvatska turistička industrija sve više razumije važnost i značaj kineskog tržišta te činjenice da se ove godine očekuje da će više od 150 milijuna Kineza putovati izvan granica Kine, naglasio je Cappelli, ministar i predsjednik HTZ-a.

Prema aktualnim podacima, Hrvatska u dosadašnjem dijelu godine bilježi porast turističkog prometa s kineskog tržišta od tridesetak posto, i u dolascima i u noćenjima, u odnosu na isto razdoblje lani. Na području Istre 29 posto je više dolazaka, a osam posto više noćenja. Kinezima su i dalje najzanimljiviji Zagreb, Dubrovnik, Split, Zadar te Plitvička jezera.

Prošle turističke godine Hrvatsku je posjetilo 160 tisuća Kineza koji su ostvarili više od 230 tisuća noćenja. Riječ je o turistima koji nas u velikom postotku posjećuju izvan ljetne sezone, čime se stimulira rast prihoda od turizma te aktivnog poslovanja u turizmu tijekom dužeg razdoblja u godini.

Ministarska konferencija u Hrvatskoj

- Najviše interesa kineski turisti pokazuju za prirodne ljepote i kulturnu baštinu Hrvatske, ističe ministar Cappelli, uz najavu da će Hrvatska ove godine biti domaćin konferencije ministara turizma "Kina + 16". Na marginama tog događaja organizirat će se niz promidžbenih aktivnosti i kineskim turističkim agencijama približiti hrvatsko tržište i ponuda, ali i obratno.

"Odlična je to prilika da svim zemljama ove inicijative predstavimo sve ljepote, turističke potencijale, široku ponudu i aktivnosti hrvatskog turizma te još kvalitetnije osnažimo zajedničku suradnju. Uostalom, upravo je 2019. godina turizma i kulture Kine i Hrvatske", zaključuje ministar. (Duška PALIBRK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini