ADAC

Odabralo 18 milijuna članova najvećeg europskog automobilskog kluba: Istra već 11 godina NAJPOŽELJNIJA DESTINACIJA ZA NJEMAČKE KAMPERE

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
(Ilustracija)

(Ilustracija)


Biti toliko dugo na vrhu liste želja članova najvećeg automobilskog kluba u Europi je veliki uspjeh i velika čast, ali i za naš turizam važan pokazatelj da na njemačke goste uvijek možemo računati, komentirao je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević rezultate ADAC-ovog istraživanja

Najveći njemački auto klub ADAC nedavno je objavio rezultate istraživanja među svojim članovima iz kojih proizlazi da je već jedanaestu godinu za redom Istra kao regija najpoželjnija destinacija njemačkih kampista.

ADAC je inače najveći njemački, ali i najveći europski automobilski klub s više od 18 milijuna članova, a ADAC-ov kamping vodič predstavlja najvažniji izvor informacija njemačkim gostima. U izdanju te popularne "kamperske biblije" za 2020. hrvatski kampovi zabilježili su najveći rast kvalitete u Europi, među kojima istarski imaju najveću prosječnu ocjenu od 4,1 (najveća je moguća ocjena 5).

Redovitim ADAC-ovim godišnjim istraživanjem obuhvaćeno je 345.547 članova toga kluba. Prema prikupljenim podacima o planiranim putovanjima i upitima o preporučenim rutama koje članovi upućuju ADAC-u, za dolazak u Istru interes je izrazilo ukupno 9,9 posto svih ispitanika, što je u postotku najveće zanimanje za jednu određenu regiju, dok je zbroj interesa za putovanja u Hrvatsku 14,3 posto. Da je Istra najomiljenija regija za odmor njemačkih kampista, ADAC je prvi puta objavio u rezultatima istraživanja iz 2010. godine, a od tada pa sve do danas, cijelo jedno desetljeće, Istra je 11 godina ostala najpopularnija regija na godišnjoj listi planiranih putovanja ADAC-ovih članova. Štoviše, interes za Istru se iz godine u godinu povećava u odnosu na druge najčešće destinacije njemačkih turista, a posebno mnogo upita o Istri u ADAC-u su dobivali tijekom svibnja i lipnja, dva najkriznija pandemijska mjeseca.

No, iako su postoci odnosno omjeri za Istru vrlo povoljni, u apsolutnim brojkama ipak se bilježi pad, iz razumljivih razloga izazvanih korona-krizom. Tako iz ADAC-ovog istraživanja proizlazi da je znatno porastao interes za putovanja unutar Njemačke, i to je, s udjelom od 33,3 posto, na top-ljestvici prva željena destinacija njemačkih turista; na drugom je mjestu Italija s 14,9 posto što je, međutim, veliki pad u odnosu na prijašnje godine; a Hrvatska je u cjelini na trećem mjestu s 14,3 posto, uz najveći rast među svim evidentiranim destinacijama.

Zanimljivo je da Španjolska više nije među deset najtraženijih destinacija njemačkih gostiju, a lani je bila na sedmom mjestu.

- Činjenica da je po ADAC-ovom istraživanju Istra i dalje, već jedanaestu godinu najpoželjnija regionalna auto-destinacija njemačkih gostiju za nas je jako važna, jer su kod nas Nijemci najbrojniji gosti i to su odlične vijesti. Biti toliko dugo na vrhu liste želja članova najvećeg automobilskog kluba u Europi je veliki uspjeh i velika čast, ali i za naš turizam važan pokazatelj da na njemačke goste uvijek možemo računati, komentirao je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević rezultate ADAC-ovog istraživanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini