SPREMNI ZA SEZONU

LIJEČNIKA NEĆE NEDOSTAJATI: Istra u sezoni pokrivena s 14 timova Hitne pomoći


Uz devet stalnih timova Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije koji djeluju u sedam ispostava - Puli, Umagu, Poreču, Rovinju, Labinu, Pazinu i Buzetu - ove turističke sezone bit će ih angažirano još pet, dakle ukupno 14. Za razliku od stalnih, koje financira HZZO, dodatne timove u sezoni novčano podupiru Istarska županija i jedinice lokalne samouprave, dok Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture osigurava jedan tim na Istarskom ipsilonu. Najviše je tzv. timova 1 koji se sastoje od liječnika, medicinske sestre ili medicinskog tehničara i vozača, a manji dio su timovi dva, bez doktora.

Dr. Srđan Jerković, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, napominje da su ekipe promjenjive, te se timovi 2, bude li potrebe, znaju ekipirati liječnicima, kao što je lani učinjeno u Labinu i Rovinju. Među devet stalnih timova, osam ih je s liječnikom, a jedan bez, i tako je od osnutka Zavoda. Osim dodatnih pet timova u sezoni, lokalna i regionalna samouprava financiraju još dva dodatna zimska tima koja se angažiraju noću.

- Iako se Mreža hitne medicine u Hrvatskoj nekoliko puta povećavala, to u Istri nismo osjetili. S obzirom da je naše radno vrijeme od 0 do 24 sata, svakog su dana u Mreži hitne medicine na raspolaganju tim 1 i tim 2 u Umagu, u ispostavama u Poreču, Rovinju, Labinu, Pazinu i Buzetu djeluju timovi 1, dok su u Puli dva takva tima. Uz takvu mrežu često su se javljali problemi u situacijama kad bi jedini tim neke ispostave krenuo u transport bolesnika u pulsku Opću bolnicu ili riječki KBC, te bi područje ispostave ostalo bez ijednog tima. Tad bi se, u slučaju potrebe, slala prva najbliža slobodna ekipa, što znači čekanje od 20 do 35 minuta do njegova dolaska. Zbog takve situacije Županija i jedinice lokalne samouprave još od 2013. godine financiraju dodatne kadrove za hitnu medicinsku službu u Istri cijele godine. Ukupno je riječ o više od 4,1 milijuna kuna godišnje, objašnjava Jerković. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini