KRIZA U ZDRAVSTVU

NEMA TKO DA NAS LIJEČI: U Istri na burzi dva liječnika, pulska bolnica traži ih četvero


Tko će raditi u novoj Općoj bolnici Pula te u drugim istarskim zdravstvenim ustanovama s nedostatkom stručnog osoblja u situaciji kada na tržištu rada nema dovoljno liječnika i medicinskog osoblja, pitanje je koje se postavlja i u stručnim krugovima i u široj javnosti. Poznato je da su liječnici u Hrvatskoj postali deficitarno zvanje, sve je manje i medicinskih sestara i tehničara, a razloge za manjak "bijelih mantila" treba tražiti u odlascima stručne radne snage na bolje plaćena radna mjesta u bogatijim zemljama Europske unije. Očito je da će se hrvatske bolnice i domovi zdravlja morati prilagoditi na uvoz radne snage iz inozemstva, odnosno na liječnike iz zemalja regije ili zemalja Bliskog istoka koji dolaze tražiti posao u EU-u.

U evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje malo je liječnika i liječnika specijalista te drugog medicinskog osoblja. Ukupno, u cijeloj Hrvatskoj na burzi je krajem travnja bilo 76 doktora medicine, od čega je dvoje u Istarskoj županiji. Što se tiče liječnika specijalista, na tržištu ih je dvanaest, ali niti jedan u Istarskoj županiji. Medicinskih sestara što traže posao bilo je 440, ali niti jedna u županiji Istarskoj.

Detaljniji pregled službenih podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuje kako je, među 76 osoba u zvanju doktor medicine, 31 nezaposlenih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 18 osoba u Gradu Zagrebu, 13 osoba u Primorsko-goranskoj županiji, šest osoba u Osječko-baranjskoj županiji, po dvije osobe u Zagrebačkoj i Istarskoj županiji te po jedna osoba u Koprivničko-križevačkoj, Brodsko-posavskoj, Šibensko-kninskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of