DESETO IZDANJE

KOBASIJADA U SVETOM BARTOLU KOD MOTOVUNA: Najbolje kobasice ima Elio Fakin, a najbolju malvaziju Marčelo Kaligari



Pobjednički pehar za najbolju domaću istarsku kobasicu na jubilarnoj desetoj Kobasijadi u Svetom Bartolu kod Motovuna osvojio je Elio Fakin, dok je najboljom domaćom malvazijom proglašena ona koju je napravio Marčelo Kaligari. Drugo i treće mjesto za domaće kobasice osvojili su Efrem Močibob i Ratko Labinjan, a za malvaziju Davor Beletić i Valter Kotiga.

Iako je bila jubilarna, ova je Kobasijada privukla nešto manje i sudionika i posjetitelja nego inače, što je i razumljivo jer diljem Istre je bjesnilo nevrijeme koje je mnoge odvratilo od planiranog dolaska. Od proizvođača iz šire okolice ipak se sakupilo deset uzoraka domaćih kobasica i sedam uzoraka domaćih malvazija, koje su ocjenjivale komisije sastavljane na licu mjesta, i od samih proizvođača i od posjetitelja. Redoviti višegodišnji posjetitelji ove lokalne, ali živopisne i zanimljive enogastronomske smotre, primijetili su da su ovogodišnje malvazije možda najviše otkako se ovdje uopće ocjenjuju ujednačene po boji, a organoleptička svojstva još su im u razvoju, no za koji mjesec bit će odlične, zahvaljujući i po mnogima jednoj od najboljih berbi posljednjih godina. Kobasice su također doživjele pohvalu, a kako se moglo čuti među proizvođačima i kušačima, svi su ih u ovom kraju napravili otprilike u isto vrijeme pa su zato ujednačene zrelosti, a vlažno vrijeme posljednjih dana pridonijelo je da ne budu pretvrde.

Proizvođači su svoje kobasice i svoja vina donosili neposredno pred početak manifestacije, a u "prijemnom uredu" dežurni tim je kobasice rezao na kolutiće i slagao na pladnjeve označene brojevima; dok su malvazije iz boca koje su donijeli proizvođači sve pretakane u jednake boce koje su pripremili organizatori, i također ih označili brojevima, tako da se do kraja ocjenjivanja nije znalo koje je čije vino ni koja je čija kobasica. Mještani Svetog Bartola su pokretača i dugogodišnjeg organizatora Kobasijade Marčela Kaligarija nagradili i posebnom zahvalnicom, a on je pak izrazio nadu da će s jednakim marom mlađe generacije preuzeti glavninu posla oko pripreme ove manifestacije, vrijedne zbog odličnih proizvoda koje promovira i vještih žitelja ovog kraja koji čuvaju tradiciju njihove izrade. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini