SUSRET U ŽMINJU

NASTUPILO ŠEZDETAK HARMONIKAŠA: I talijanski turist zasvirao zad žminjskog kaštela



Turist iz talijanskog Trevisa u Istru je došao na ljetovanje i na radiju čuo najavu za žminjski susret harmonikaša. Treba li reći, svidjelo se Raffaelleu Marconu nastupiti u Žminju, jako mu se dopala cijela atmosfera ovog susreta i obećao je ponovno doći

Raffaelle Marcon iz talijanskog Trevisa je u Istru došao na ljetovanje i na radiju je čuo najavu za žminjski susret harmonikaša "Armonike zad kaštela". Kako i sam svira harmoniku, a instrument je ponio i sa sobom na odmor u Istru da bi u ljetnim večerima zabavio obitelj i prijatelje, palo mu je na pamet da bi u Žminju mogao i nastupiti. Prijavio se organizatorima, oni su ga zdušno prihvatili i tako je ovaj talijanski turist postao jedan od 60-ak samoukih svirača na kromatskim harmonikama koji su na otvorenoj žminjskoj pozornici u subotu nastupili na 24. glazbenom susretu "Armonike zad kaštela".

Atmosfera istarske svadbe

Treba li reći - svidjelo se Raffaelleu Marconu nastupiti u Žminju, jako mu se dopala cijela atmosfera ovog susreta i obećao je ponovno doći. Dan je bio prekrasan, a publike, procjenjuju domaćini, više nego ikada. S posebnim entuzijazmom svoj je 20. nastup odradio barba Ive Škuflić iz Muntića izvevši svoju autorsku skladbu, balun "Istrijanske klobasice" te začinivši to s nekoliko viceva. Odličnu atmosferu podgrijavala je živahnim najavama voditeljica programa Dorina Tikvicki, a i žminjski načelnik Željko Plavčić vidno je razdragan izlazio na pozornicu da bi jubilarcima uručio priznanja.

Repertoar odnosno glazbeni program ovogodišnjeg susreta bio je nešto manje "šaren" nego prijašnjih godina. Većina se harmonikaša odlučila za tradicijske zvukove baluna, polki, valcera i sličnih formi te za svoje verzije domaćih, rjeđe inozemnih lakoglazbenih hitova. Mnogi su svirači i zapjevali, tako da je s pozornice dopirala atmosfera tipične istarske svadbe ili zabave. Osim samoukih harmonikaša, nastupili su i polaznici Dječjeg vrtića Rapčići, učenici žminjske Osnovne škole Vladimira Gortana, članovi Folklornog društva Cere, polaznici škole harmonike u Žminju te radionice sviranja harmonike po sluhu Folklornog društva Kumpanija kosirići iz Tinjana.

Zajednička "La mula de Parenzo"

Po tradiciji, program je zaključen zajedničkim nastupom svih svirača odnosno masovnom izvedbom jedne od najpopularnijih harmonikaških pjesama "La mula de Parenzo". Iako se program otegnuo sve do mraka, publika je koncentrirano, s velikim zanimanjem i nagrađujući svirače srdačnim aplauzima pratila višesatni koncert, a na kraju se još našlo snage i za ples uz Vesele Istrijane. Širom Istre tijekom godine, posebno ljeti, u više se mjesta održavaju susreti harmonikaša, no ovaj žminjski čini se da je najčvršće ukorijenjen i najbolje prihvaćen pa dogodine za njegovo jubilarno 25. izdanje organizatori najavljuju brojna iznenađenja i za publiku i za izvođače.

Brojni jubilarci

Zanimanje svirača za ovakve nastupe ne jenjava, ističe umjetnički voditelj susreta Daniele Pernić, pa veseli što je i ove godine desetak svirača, i mlađih i starijih, nastupilo prvi put, jednako kao što veseli što su stariji svirači već desetljećima odani žminjskoj pozornici. A oni najvjerniji se za okrugli broj nastupa i nagrađuju pa su tako na ovogodišnjem susretu jubilarna priznanja primili Marjan Sanković za 10 nastupa, Stanko Vitasović, Enis Krizman i Romano Baćac za 15 te Mario Batagelj i Ive Škuflić za 20 nastupa. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of