2019. ZA PAMĆENJE

IZGLEDA DA JE U DOLINI RIJEKE RAŠE DRUGA VREMENSKA ZONA: Potpuno nevjerojatno za ovaj dio godine - beru se lubenice, a u Vodnjanu - šparoge!

| Autor: Lara BAGAR

U OPG-u Chiavalon u tijeku nije samo berba maslina, već i lubenica. Vijest za rubriku "vjerovali ili ne".

"Nezabilježena pojava, isti dan beremo lubenice i masline, 14. rujan 2019. dan za zapisati", napisao je na svojoj Facebook stranici jedan od ponajboljih istarskih maslinara Sandi Chiavalon, uz fotografije punih kašeta maslina, ali i lubenica.

chiavalon lubenice u listopadu

Kod Chiavalona lubenice se ove godine beru i u listopadu

Bablje ljeto ugodno iznenađuje ne samo hotelijere već i poljoprivrednike, tako da se uz masline ove godine, eto, bere i omiljeno ljetno voće, odnosno za neupućene povrće - lubenica. Točno prije mjesec dana, 13. rujna, na svojoj je FB stranici uz fotografije berbe lubenica istarski maslinar zadovoljno zatvarao sezonu lubenica uz komentar: "Pripremite se za zadnji toplinski val uz naše najslađe lubenice iz eko uzgoja."

I eto, mjesec dana kasnije dogodila se rijetka poljoprivredna pojava koja je zasigurno iznenadila i samog maslinara, do kojeg je bilo teško doći jer je u tijeku berba maslina, no ipak nam je kratko rekao:

"Išli smo u kasniji uzgoj pomidora, lubenica…ma svega. Tako da sve kasni, pa tako i lubenice. Turista još ima, hoteli su puni, a lubenice se mogu ponuditi", kratko se našalio Chiavalon, čije je ulje u posljednjih 20 godina osvojilo desetke nagrada i služi se u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, pa i u hotelima Ritz Carlton.

Inače, on nije jednini iznenađen. Doznajemo da su u okolici Vodnjana gljivari u berbi gljiva nabrali i izdašan macet šparuga.

Izgleda da je u dolini rijeke Raše druga vremenska zona, očito plodna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater