INICIJATIVA ZA OČUVANJE

ISTARSKOJ KOZI PRIJETI IZUMIRANJE: Preostalo svega 40-ak jedinki, ovo je posljednja šansa da nešto učinimo 

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


- Ovo je generacijska prilika i odgovornost da konačno nešto učinimo s višedesetljetnim izumiranjem istarske koze. Došli smo skoro do kraja i možda je ovo posljednja šansa da nešto učinimo sa simbolom Istre, ali i Hrvatske. Sad ili nikad, naglasio je Igor Merlić, direktor AZRRI-ja, važnost jučerašnje osnivačke skupštine Udruge uzgajivača istarske koze. Danas, rekao je, imamo 40-ak valjanih jedinki istarske koze i pet, šest zdravih jarčeva.

"To je sve što imamo. Očekujemo da ćemo za nekoliko godina doći do tisuću grla. To bi izvuklo našu kozu iz zone visoke ugroženosti", kazao je Merlić.

Gordan Šubara, voditelj stočarstva u AZRRI-ju i predsjednik novoosnovane udruge, podsjetio je da se do 2012. godine smatralo da je istarska koza izumrla.

"Čak je i u Zelenoj knjizi izvornih pasmina Hrvatske tako i bila definirana. S jednim međunarodnim projektom rekonstruirali smo da ipak postoje žive jedinke, detektirali smo 50-ak grla za koja smo i genotipski dokazali da je riječ o istarskoj kozi.

Od tada je prošlo deset godina, a do danas se ništa nije pomaknulo s te točke. Došlo je vrijeme da se organiziramo. S ovako kritičnom populacijom moramo biti svjesni da spašavanje zahtijeva jedan ozbiljan stručni rad, ali i podršku zajednice. Svatko od nas u Istri može dati svoj doprinos tome", rekao je Šubara.

Županija će, pak, prema riječima resornog pročelnika Ezija Pinzana, financijski pomoći u tome da se očuva pasmina te je najavio da će uzgajivači koji se budu uključili u ovu priču dobivati direktne potpore iz županijskog proračuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater