O PRORAČUNU I KOMUNALNIM TEMAMA

Gradsko vijeće Buje: NAPLATA PARKIRANJA SE ISPLATI I TREBA PROŠIRITI ULICE POD NAPLATOM

Lani je od parkiranja naplaćeno 79.000 kuna ili 54.000 kuna manje nego u 2019. godini. Lani je, naime, Grad Buje nekoliko mjeseci, u vrijeme korona krize, svim građanima dozvolio besplatno parkiranje * Možda financijski to nije veliki prihod, ali je sigurno da je uvođenje naplate parkiranja donijelo više reda na ulicama i dijelovima grada pod naplatom, odgovorio je direktor Civitasa Marko Milevoj

| Autor: Luka JELAVIĆ
Buje (snimio L. Jelavić)

Buje (snimio L. Jelavić)


Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Buja vijećnici su, uz ostalo, razmatrali i usvojili izvješće o glavnim prošlogodišnjim aktivnostima i financijskim pokazateljima poduzeća Civitas Bullearum, koje je u stopostotnom vlasništvu Grada Buje. Direktor tog poduzeća, koje se bavi komunalnim uslugama na gradskom području, Marko Milevoj podsjetio je vijećnike da je od 15 zaposlenih, deset komunalnih radnika te da su prošlu godinu završili s pozitivnim financijskim pokazateljima, unatoč teškoćama izazvanim pandemijom i pratećim posljedicama.

Najviše posla na održavanju čistoće

Najviše posla, prenio je Milevoj, bilo je na održavanju čistoće gradskog područja, naročito na održavanju javnih zelenih površina u što se ubraja održavanje dječjih igrališta, nogometnih travnjaka, nabava i sadnja cvijeća, održavanje spomen obilježja i slično. Među poslovima koje obavljaju radnici Civitasa je održavanje oborinske odvodnje, prometne signalizacije na području Grada te održavanje groblja Kršete, Krasica, Kaštel, Triban, Momjan, Merišće, Marušići, Brič, Oskoruš. Uz ostale poslove, Civitas obavlja i usluge plakatiranja, ali tu nema nekih značajnijih prihoda, jer gradske udruge i klubovi imaju besplatno plakatiranje. Civitas Bullearum upravlja i stambenim zgradama. Lani je to poduzeće vodilo brigu o 69 zgrada, 26 više nego u 2019. godini, što je donijelo prihod od 98.000 kuna.

Već nekoliko godina Civitas vodi i poslove naplate parkiranja u užem gradskom središtu. Lani je od parkiranja naplaćeno 79.000 kuna ili 54.000 kuna manje nego u 2019. godini. Lani je, naime, Grad Buje nekoliko mjeseci, u vrijeme korona krize, svim građanima dozvolio besplatno parkiranje. To je ponukalo vijećnicu SDP-a Bojanu Puzigaća da upita je li naplata parkiranja uopće isplativa (sa 4 kune po satu radnim danom) i može li pokriti plaću radnika - kontrolora.

- Naplata parkiranja se u svakom slučaju isplati, mislim da treba razmišljati i o proširenju ulica pod naplatom. Možda financijski to nije veliki prihod, ali je sigurno da je uvođenje naplate parkiranja donijelo više reda na ulicama i dijelovima grada gdje se vrši naplata. Odluka o uvođenju naplate parkiranja svakako je dobra, područje naplate trebalo bi proširiti, ali i uložiti više u signalizaciju i poboljšanje cijelog sustava naplate, odgovorio je direktor Civitasa Marko Milevoj.

Višak prihoda od 2 milijuna kuna

U nastavku sjednice vijećnici su prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Buja za 2021. godinu. Pročelnica Upravnog odjela za opće poslove Loreta Makovac je prenijela vijećnicima osnovne pokazatelje ostvarivanja proračuna u prvom polugodištu prema kojima se prihodi i rashodi ostvaruju u okviru planova i očekivanja. Grad Buje je s proračunskim korisnicima (dva vrtića i Pučkim otvorenim učilištem) ostvarilo u prvom polugodištu ukupne prihode i primitke u iznosu od 20,9 milijuna kuna, dok su rashodi i izdaci iznosili 18,8 milijuna kuna. To govori da je u tom u tom razdoblju ostvaren višak prihoda od 2,1 milijun kuna. Kako je iz prošle godine prenesen manjak od 617.000 kuna, u drugo polugodište se krenulo s viškom prihod od oko 1,5 milijuna kuna.

Loreta Makovac je napomenula da Grad Buje nema kratkoročnih kredita, dok se redovito otplaćuju dugoročni krediti koji se koriste za realizaciju važnih projekata (uređenje i energetska obnova zgrada Centra za inkluziju, gradske uprave, dječjeg vrtića i javne rasvjete).

Usvojena je i Strategija upravljanja gradskom imovinom, dokument u funkciji učinkovitijeg upravljanja imovinom u vlasništvu Grada Buje, a donosi se za razdoblje od sedam godina. Obrazložila ga je u osnovnim crtama pročelnica za prostorno uređenje i upravljanje gradskom imovinom Jelena Bojić dodajući da se radi o srednjoročnom dokumentu kojim se određuje smjernice i mjere za "svrhovito, učinkovito i transparentno upravljanje imovinom". Organizirano je i savjetovanje s javnošću, ali primjedbi i sugestija nije bilo. Dokument, obrazložila je Bojić, donosi detaljnu analizu stanja, izvršena je klasifikacija svih oblika imovine (ceste, zemljišta, poslovni prostori, stanovi itd.), izrađen je registar imovine koji se još dorađuje i bit će u cijelosti uskoro objavljen. Prema tom dokumentu, Grad Buje ima 49 poslovnih prostora, 20 stanova, te zemljišta površine 1,9 milijuna kvadratnih metara, a ukupna procijenjena vrijednost gradske imovine je oko 18,3 milijuna kuna.

Kriteriji za kupnju POS stanova

Vijećnici su prihvatili i odluku kojom se proširuje područje obuhvaćeno Urbanističkim planom uređenja dijela naselja na dijelu grada uz Digitronsku ulicu. Utvrđeni su kriteriji i mjerila za kupnju stana iz programa POS-a, kao i odluka o raspolaganju nekretninama u svrhu provođenja programa poticanja stanovanja na području Buja, čime se nastavljaju poslovi i aktivnosti na stvaranju uvjeta za konkretnu pomoć mlađim sugrađanima u rješavanju jednog važnog životnog pitanja, dolaska do "krova nad glavom". Sljedeći korak je donošenje popisa nekretnina u bujskoj starogradskoj jezgri koje će biti ponuđene na otkup i parcela za gradnju obiteljskih kuća davanjem u dugoročni najam, nakon čega slijede natječaji za zainteresirane sugrađane. Usvojena je i odluka o postavljanju urbane opreme u starogradskoj jezgri i užem gradskom središtu, što se odnosi na ujednačen izgled tendi, natpisa, ploča i slične opreme u vanjskom dijelu poslovnih prostora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini