JOŠ DANAS

FOTO / FESTIVAL SAMONIKLOG BILJA U KRŠANU: Raznovrsna jela, aromaterapija, kozmetika i ljekoviti pripravci

Počeli smo skromno kao gastro-manifestacija Dani šparoga. Danas je ova manifestacija kao zdravstvena, znanstvena i gastro izašla iz okvira općine i Istarske županije te postala međunarodna. Moj je cilj da Općinu Kršan učinim boljom, zdravijom, ljepšom, čišćom, ekološki osviještenom i kvalitetnijom za život, kazao je načelnik Kršana Roman Carić

| Autor: Branko BIOČIĆ


Tjedan dana nakon Krafifesta u Kršanu je svečano otvoreno 11. izdanje dvodnevnog Festivala samoniklog bilja. Festival je otvorio saborski zastupnik Emil Daus koji je rekao da trebamo čuvati prostor u kojem živimo, zemlju, zrak i vodu, a ovaj je festival primjer kako to trebamo činiti. Kršanski načelnik Roman Carić istaknuo je zadovoljstvo što su se nakon tri godine posjetitelji okupili u tolikom broju i to uživo.

Zdravstveno i znanstveno

- Počeli smo skromno kao gastro-manifestacija Dani šparoga. Danas je ova manifestacija kao zdravstvena, znanstvena i gastro izašla iz okvira općine i Istarske županije te postala međunarodna. Moj je cilj da Općinu Kršan učinim boljom, zdravijom, ljepšom, čišćom, ekološki osviještenom i kvalitetnijom za život. Na tom putu želimo biti prepoznati, a ova i druge manifestacije su dokaz da možemo biti jedinstveni, posebni i prepoznatljivi. Želim da se u ova dva dana vratimo prirodi i zaboravimo na kaos koji nas okružuje, rekao je Carić i zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji.

(Foto: Festival samoniklog bilja Kršan)

Prisutnima se obratio i županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan koji je istaknuo da Istarska županija ima preduvjete i poziciju da može proizvoditi vrhunske proizvode kao što su maslinovo ulje i vino, a istočna Istra i općina Kršan su se opredijelili za aromatično i ljekovito bilje.

- Imamo more, poljoprivredne površine, turizam u koji sve to možemo plasirati. Europa i cijeli svijet su se opredijelili za zdravu hranu i zdrav život pa i mi tako moramo brendirati našu županiju kao zdravu regiju, rekao je Pinzan. Nakon igrokaza "Prirodno je najbolje" djece iz Dječjeg vrtića Kockica Kršan, posjetitelji iz svih krajeva Istre, ali i šire ponovno su mogli zaroniti u svijet biljaka.

(Foto: Festival samoniklog bilja Kršan)

Općina Kršan, Turistička zajednica i Poljoprivredna zadruga Čepić Polje, kao organizatori, ugostili su brojne predavače koji su govorili o dobrobiti biljaka i otkrivali svoja znanja o raznim područjima i temama. Predavanje o samoniklom bilju i raznim projektima održali su predstavnici Instituta za poljoprivredu i turizam Istarske županije, održana je i radionica čokolade, a Anton Rudan, poznati "šumski kuhar" kazao je da samoniklo bilje spada u sam vrh zdrave prehrane.

(Snimio Branko Biočić)

Predstavili su se i brojni fotoaromaterapeuti, te upoznali zainteresirane i s tajnama ghee maslaca. Na radionicama se moglo saznati kako ručno izraditi papir i dekorirati ga biljem te ga kasnije, osušenog podići u Turističkoj zajednici, ali i kako preživjeti u prirodi. U festivalskom šatoru predstavilo se 35 izlagača iz cijele Hrvatske, uz prirodnu kozmetiku, zdravu hranu i eko-proizvode, zdravo voće i sokove, ukusne namaze te dobre vibracije.

Pokazno branje bilja

Pokazno branje bilja na kršanskim livadama koje je vodio poznati travar Franko Zgrablić iz Svetog Petra u Šumi i ove je godine privuklo mnogobrojne znatiželjnike sa svih strana. Od outdoor aktivnosti izdvajamo rekreativnu biciklijadu – Kršan Spring Bike Tour, kao i nordijsko hodanje.

(Foto: Festival samoniklog bilja Kršan)

Potporu Festivalu dao je i predsjednik Zoran Milanović, a održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta i ministrice Nikoline Brnjac. Organizatori ove hvalevrijedne i dobro posjećene manifestacije bili su Turistička zajednica i Općina Kršan, a suorganizator Upravni odjel za poljoprivredu Istarske županije.

(Foto: Festival samoniklog bilja Kršan)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini