KRŠAN: NAJAVLJEN DEVETI FESTIVAL SAMONIKLOG BILJA I PETNAESTI KRAFIFEST

Od predavanja i delicija, do pokaznog branja samoniklog bilja


Sve ljubitelje samoniklog i začinskog bilja Općina Kršan i Turistička zajednica podsjetili su da se idući vikend u Kršanu održava već deveto izdanje ove popularne manifestacije koja iz godine u godinu sve više "raste".

Svečano otvorenje zakazano je za subotu u 11 sati, a odmah nakon toga bit će organiziran okrugli stol na temu razvoja uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja na kojemu će sudjelovati i predstavnici Istarske županije i brojni proizvođači te bogat dvodnevni program, najavili su to na konferenciji za novinare direktorica TZ Kršan Arijana Brnetić, načelnik općine Kršan Valdi Runko, županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pincan i viša stručna suradnica u tom odjelu Helena Škutin Matijaš.

- U početku je festival posjećivalo skoro tisuću posjetitelja i 15 izlagača, da bi lani broj izlagača porastao na nešto više od 50 i broj posjetitelja na oko 5.000, kazao je načelnik Runko dodavši da manifestacija privlači izletničke ture i izvan dana festivala. Napomenuo je da je Općina još 2014. sa županijskim uredom za poljoprivredu potpisala pismo namjere o suradnji za izradu projektne dokumentacije za izgradnju Centra za preradu ljekovitog i aromatičnog bilja.

Pri kraju dozvole za Centar bilja

- U budućnosti vidimo našu regiju ne samo kao regiju vinogradarstva i maslinarstva, nego i aromatičnog i ljekovitog bilja. Sve više mladih želi se baviti ovom proizvodnjom, pa smo nedavno osnovali i Udrugu proizvođača češnjaka Istarske županije, rekao je Ezio Pinzan, pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu dodavši da su pri kraju ishodovanja dozvola za izgradnju Centra. Škutin Matijaš je najavila prvi okrugli stol u subotu u 12 sati na kojem će se razgovarati o stanju, smjernicama, potencijalima te suradnji i razvoju sektora ljekovitog i aromatičnog bilja u Istri.

- Posjetitelji će ove godine moći saznati kako spojiti sirovu hranu i začinsko bilje te se educirati o pripremi obroka i slastica. Vrsni botaničari i travari naučit će ih kako prepoznati samoniklo ljekovito bilje, kako ga koristiti u ublažavanju tegoba kod depresije i anksioznosti, a aromaterapeuti pokazat će kako napraviti personalizirani pripravak, istaknula je direktorica Brnetić dodavši da će travar iz Celja educirati posjetitelje o krpeljima. U loncu vrsnih gastronomskih majstora bit će pripremljena jela od bilja, razni namazi, maneštre, pašta sa začinskim biljem i još mnoge delicije. Izlagač, njih sedamdesetak, dolaze iz raznih krajeva Hrvatske, ali i Slovenije, a njihovi proizvodi bit će u ponudi sve do nedjelje u 19 sati.

Za 1. svibanj festival krafi

Najmlađi mogu uživati u radionici sljubljivanja začinskog bilja i čokolade, a u šatoru će ih zabavljati i festivalska maskota. Osim tradicionalne radionice pokaznog branja bilja koju vodi Franko Zgrablić iz Svetog Petra u Šumi, ove godine nudi se i promatranje ptica uz pomoć dalekozora i šetnje u prirodi.

Posebnu draž dat će i ovogodišnje radionice – brat će se bilje po okolnim livadama, slagati herbarij, raditi personaliziranu kozmetiku, pripremati pak ukusno jelo sa samoniklim biljkama, sljubljivati je s čokoladom i još puno toga. Partner festivala ove je godine Grad Lošinj. Piknik na obližnjoj livadi pod vodstvom Survivors Club i gađanje lukom i strijelom pod vodstvom Hrvatske škole preživljavanja osigurano je za mlađe goste. Za djecu je zanimljiva radionica Choco arta, druženje s maskotom festivala za koju se među školarcima traži ime. Za 1. svibanj na istom će se mjestu održati tradicionalni festival krafi, autohtone delicije poznate u ovom kraju koje mogu biti kuhane, frigane i flambirane, slatke ili slane. Prošle godine oko pet tisuća posjetitelja pojelo je u jednom danu nekoliko stotina kilograma krafa, a tako će biti i ove godine… (Branko BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater